Marco Rossi bejelentette: Szoboszlai Dominik nem játszhat az Eb-n

2021. június 1. – 17:17

frissítve

Marco Rossi bejelentette: Szoboszlai Dominik nem játszhat az Eb-n
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar futballválogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi a június elseji határidőt megvárva megnevezte azt a 26 játékost, akikkel nekivág az Európa-bajnoki csoportmérkőzéseknek. Az Izland ellen győztes és Eb-részvételt érő gólt szerző Szoboszlai Dominik kimaradt.

A felkészülést harmincan kezdték el a részben hazai rendezésű júniusi Európa-bajnokságra, a fehérvári Hangya Szilveszter sérülése miatt Ausztriába sem mehetett már el, a kapitány nem hívott meg a helyére senkit.

A legnagyobb figyelem persze Szoboszlai Dominik állapotát kísérte. A középpályás decemberben igazolt át a Salzburgtól a Lipcséhez, de ebben a naptári évben még nem lépett pályára. A német klubnál abban bíztak, hogy az utolsó három bajnoki fordulóban már játszhat a Bundesligában, de edzője, Julian Nagelsmann még a kispadra sem tudta nevezni. A németek beszámoltak arról, hogy már a csapattal együtt készült, de még nem végzett teljes értékű edzésmunkát. A kapitány csak az ausztriai edzőtáborban győződhetett meg arról, milyen adatai vannak Szoboszlainak.

Ennek szellemében hozta meg a döntését. Eredetileg azt gondolta, hogy Szoboszlai lesz az a kivételt jelentő játékos, aki komoly meccsterhelés nélkül is a keret tagja lehet. A sérülése viszont sokkal makacsabbnak bizonyult, mint eredetileg látszott.

A 12-szeres válogatott Szoboszlai az ősszel sem tudott valamennyi meccsen játszani, nem volt ott a csapatban a bolgárok idegenbeli legyőzésekor sem, akkor az a Kalmár Zsolt pótolta, aki szalagszakadás miatt idén már nem léphet pályára. A szerbek belgrádi legyőzésekor sem lehetett a csapatban Szoboszlai a Nemzetek Ligájában, vagyis a válogatott versenyképes volt nélküle is. Értelemszerűen a három tavaszi válogatott meccsről is hiányzott, a lengyelek elleni 3-3-on is nélkülözte őt Rossi.

Szoboszlai Dominik az ausztriai edzőtáborban – Fotó: Huszti István / Telex
Szoboszlai Dominik az ausztriai edzőtáborban – Fotó: Huszti István / Telex

A szakember így indokolta meg a döntését. „Dominik nincs jó állapotban, nincs olyan állapotban sem, hogy egy meccset lejátszhasson. A legnagyobb magyar tehetség, ehhez kétség sem fér, egyenesen fájdalmas nekem, hogy nem játszhat. Mindennél jobban kellett volna neki is, hogy játszhasson az ilyen színvonalú meccseken. De nincs jól.

Nekem Magyarország szempontjait kellett szem előtt tartani. A sors nem bánt velünk a legkegyesebben. Pláne, hogy Kalmár sem lehet velünk. A körülmények nem kedvezőek, az ellenfelek erősek, de bízom az egyéni kvalitásokban és a csapatomban. Az utolsó percig reménykedtem benne, hogy velünk lehet Dominik. Ha nem teljesen egészségesen meghívom, veszélybe sodortam volna a pályafutását. Az adatok azt mutatták, nincs százszázalékos állapotban.”

Rossi arról is beszélt, hogy természetesen mindenki sajnálja a játékosok közül Szoboszlai esetét, de most már előre kell tekinteni. A játékosok teljes összhangban vannak, sokat beszélnek egymással, már korábban levették, hogy nem lehet köztük a folytatásban.

De mi ez a sérülés?

A szeméremcsont-gyulladás tipikus futballistasérülés, és az erőkifejtéseknél jelentősen hátráltatja a játékost. Nem tud sprintelni, nem tud nagy erővel lőni. A combhajlító izom a szeméremcsonthoz tapad. A fájdalom nemcsak a combnál jelentkezik, hanem sokszor a hasfalnál is. Az is gyakori jelenség, hogy az egyik nap javulást érez a játékos, a következő napon viszont még súlyosabb fájdalmat. Szabics Imre sokáig szenvedett hasonlóval, amikor a Köln játékosa volt. A legfontosabb gyógymód a pihenés.

„Nem beszéltem vele az elmúlt napokban, hamarosan elutazom hozzá. Azt ígérhetem, megyünk tovább felemelt fejjel, még ha ez a torna, ez az élmény ki is marad az életéből”

– mondta az édesapja, első edzője, Szoboszlai Zsolt a Telexnek.

Szoboszlai Dominik így kommentálta a döntést a Magyar Labdarúgó-szövetség honlapján. „Ha azt mondom, sajnálom, az nem írja le azt a csalódottságot, amit most érzek. Az elmúlt napokban az egészségügyi stábbal közösen mindent megtettünk annak érdekében, hogy a szűk keretnek is tagja lehessek. Bármennyire is nehéz ezt megélni, ez volt az egyetlen felelősségteljes döntés. Jelenleg az a legfontosabb, hogy a csapat jól szerepeljen az Eb-n, én pedig mihamarabb teljesen felépüljek, és szeptemberben már biztosan számíthasson rám a szövetségi kapitány.”

Rossi úgy gondolja, hogy a három csoportellenfelünk közül mindegyik ott lehet a négy között. Kettő akár a döntőt is játszhatja. 20 olyan játékosa van a portugáloknak, németeknek és franciáknak, akik szerepet kaptak a BL-elődöntőben. Felelőtlenségnek gondolta volna, ha még behív most olyan játékost, aki már elkezdte a szabadságát és pihenését. Azt ellenben elképzelhetőnek tartja, hogy szerkezetileg változtat a csapaton.

Az Európa-bajnoki mérkőzések:

  • Június 15.: Magyarország–Portugália – 18.00, Puskás Aréna
  • Június 19.: Magyarország–Franciaország – 15.00, Puskás Aréna
  • Június 23.: Németország–Magyarország – 21.00, München

Íme tehát a 26 fős bő keret, akiket az Eb-n láthatunk:

  • Kapusok (3): Bogdán Ádám (Ferencvárosi TC), Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig)
  • Védők (8): Bolla Bendegúz (Mol Fehérvár FC), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Lovrencsics Gergő, Orbán Willi (RB Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahçe FK)
  • Középpályások (9): Cseri Tamás (Mezőkövesd-Zsóry), Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Holender Filip (Partizan Belgrád), Kleinheisler László (NK Osijek), Nagy Ádám (Bristol City), Nego Loic (Mol Fehérvár FC), Schäfer András (DAC), Sigér Dávid (Ferencvárosi TC)
  • Támadók (7): Hahn János (Paksi FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (SC Freiburg), Schön Szabolcs (FC Dallas), Szalai Ádám (1.FSV Mainz 05), Varga Kevin (Kasimpasa), Varga Roland (MTK Budapest)
  • Kimaradók (3): Tóth Balázs (kapus) és Spandler Csaba (védő) mindkettő Puskás Akadémia, Szoboszlai Dominik (Lipcse)

Többször előfordult már, hogy sérülés miatt a válogatott nélkülözi egyik alapemberét nagy tornán. Nyilasi Tibor gerincműtét után nem épült fel teljesen 1986 előtt. Várady Béla az 1978-as csapatból vált ki. Ugyan ott volt a keretben, egy felkészülési meccsen játszott is, Argentínában viszont nem léphetett pályára. Az 1996-os olimpiáról Dárdai Pál maradt le sérülés miatt, a skótok elleni márciusi, utolsó selejtezőn rúgták szét a bokáját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!