A futballválogatott 3-1-re nyert Szófiában, egy lépésre az Európa-bajnokságtól

2020. október 8. – 22:52

frissítve

A futballválogatott 3-1-re nyert Szófiában, egy lépésre az Európa-bajnokságtól

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország életben tartotta Eb-esélyeit, miután 3-1-re legyőzte a bolgárokat Szófiában. A kapus Gulácsi Péternek kétszer kellett nagyot védenie lábbal az első félidőben, a második félidőben is mellettünk állt a szerencse, a játékvezető előbb tizenegyest adott ellenünk, de visszavonta.

A magyar labdarúgó-válogatott a selejtezőkből nem tudott egyenes ágon kijutni a jövő évi Európa-bajnokságra, így most a vigaszágon próbálkozhatott. Az UEFA nem pótselejtezőt írt ki, hanem a Nemzetek Ligája rájátszásából lehet elcsípni a még fennmaradó négy helyet.

Magyarországnak Bulgáriában kellett megtenni az első lépést. A bolgárok a 60. helyen állnak a világranglistán, a mieink nyolc hellyel jobban, és a bolgár klubcsapatokkal szemben az utóbbi időben a magyarok sikeresek voltak. A bolgár foci válságát az jelezte, hogy 8500 szurkoló bemehetett volna a stadionba, de csak kétezer jegy fogyott el.

Esélyesebb volt Marco Rossi csapata, különösen, mert szeptember elején remek játékot mutatott Törökországban, és nyert is 1-0-ra. Az olasz szakember arra a meccsre találta meg a nyerő hadrendet, 3-5-2-ben álltunk fel, és uraltuk a középpályát. Most azonban Szoboszlai Dominik nem tarthatott a csapattal, mert Salzburgban maradt karanténban.

Lagymatag iramban kezdődött a mérkőzés, mígnem a 17. percben az első magyar szöglet után a kapuban kötött ki a labda. Kalmár harcolta ki, ő is ívelte be, Szalai Ádám nem tudott játékba avatkozni, az előrelopakodó Orbán testéről azonban a hálóba pattant a labda.

A bolgárok varázsütésre változtattak, Negyelevnek rögtön volt egy életerős lövése, majd a 26. percben az egykori Haladás-játékos Ivanov lőtt 18 méterről, de nem találta el a kaput. A középpályás nemsokára lesétált a pályáról, mert meghúzódott, Jomov ment a helyére.

A 35. perc után benyomták a bolgárok a védelmünket, Nedjalkov adott be a bal oldalról, Szalai Attila feje felett átszállt a labda. Negyelev érkezett, és 4 négy méterről a földre fejelte a labdát, Gulácsi jobb lába mentette meg a góltól a csapatot. A 43. percben pedig Gulácsi bal lábbal hárított egy még veszélyesebb helyzetben, amikor Kraev gyönyörű mozdulattal, sarokkal tette kapura a labdát.

Kalmár labdája útban a kapu felé, egy bolgár besegített. Fotó: Stoyan Nenov
Kalmár labdája útban a kapu felé, egy bolgár besegített. Fotó: Stoyan Nenov

A fordulás után Szalai harcolt ki szabadrúgást, Kalmár tette le a labdát 30 méterre a kaputól, aztán laposan lőtt. A lövése a sorfalon megpattant, a vizes füvön megcsúszott a labda, és a bal alsó sarokba vágódott a 47. percben. Még egy támadást sem vezettünk, mégis vezettünk 2-0-ra, és innen kezdve pedig úgy alakíthattuk a játékot, ahogy szerettük volna.

Az 56. percben a lengyel játékvezető tizenegyest ítélt a bolgároknak, mert Lang Kraevet szabálytalanul akadályozta. Negyelev már letette a labdát büntetőhöz, amikor a bíró jelezte, a tizenhatoson kívül volt a szabálytalanság. A 16-os vonaláról járó szabadrúgás egy méterrel ment mellé. A 70. percben Loic Nego is beállt a magyar válogatottba. A Fehérvár játékosa az U19-es francia csapattal Európa-bajnok volt, de a múlt héten megkönnyítették a honosítás szabályait, és mivel Nego magyar állampolgár, rögtön bekerülhetett a csapatba.

A 75. percben két cserejátékos hozta össze a harmadik magyar gólt. Hangya beadása után a kaputól hat méterre üresen hagyott Nikolics higgadtan fejelt a hálóba. Ekkor végleg eldőlt a meccs. Gulácsinak ugyan volt még védenivalója, de a győzelem nem forgott veszélyben. Még akkor sem, ha a 89. percben Jomov belőtte a szépítő találatot. Túlságosan kitámadt a válogatott, a védők mögé jó indítást kapott a CSZKA szélsője, és nem hibázott. Így alakult ki a 3-1-es magyar győzelem.

„Egyik oldalról, az eredmény miatt boldog vagyok, de a játékunkkal nem vagyok elégedett. A bolgárok a meccs bizonyos szakaszaiban jobbak voltak, a szerencse is mellettünk állt. Néhányan szenvedtek a nyomástól, az elmúlt kilenc hónapban jelentősen kicserélődött a csapatunk. Novemberben megfelelő hozzáállással, koncentrációval, a hibák kijavításával elérhetjük a céljainkat” – mondta Marco Rossi szövetségi kapitány az M4-nek.

A másik pótselejtezőben Izland legyőzte Romániát. Az Everton csatára, Gilfy Sigurdsson duplázott az első félidőben, Maxim tizenegyesből válaszolt erre. Izland 2-1-re nyert. Mindez azt jelenti, hogy Magyarország november 12-én hazai pályán Izland ellen harcolhatja ki az Eb-részvételt. Ha a csapat kijutna az Európa-bajnokságra, akkor Franciaországgal, Portugáliával és Németországgal játszhat az F-csoportban.

A másik három párharc: Észak-Írország – Szlovákia, Szerbia-Skócia, Grúzia-Macedónia

(Borítókép: A magyar válogatott játékosai ünneplik a Bulgária elleni vezető gólt – NIKOLAY DOYCHINOV / AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!