Legfontosabb

RSS

A hazai ellenzék erőszakosságára húzza fel a kormánypárti sajtó a washingtoni helyzet értelmezését

Joe Biden „elnökségének káosza” és nyilvánvalóan csalásokkal teletűzdelt elnökválasztás képe rajzolódik ki a hazai kormányközeli médiumok híreiből.

Amit tudni akart a koronavírus-oltásról, de sosem merte megkérdezni

Ki, mikor, hogyan kaphat védőoltást, és ki nem kaphat? Gyerekek? Terhes nők? Aki már átesett a betegségen? Ha kétfélét is beadatok, erősebb lesz a védelmem? Választhatok, ha majd többféle lesz elérhető? Meddig tart ki egyáltalán? Mi lesz, ha tovább mutálódik a vírus? Gyorstalpaló a vakcinával kapcsolatos legfontosabb kérdésekről.

Orbán: Február elsejéig maradnak a korlátozások

Megfogadják az operatív törzs javaslatát: marad az online oktatás a középiskolákban.

A szélsőjobboldali összeesküvéselmélet-hívők az Antifát okolják a Capitolium megtámadásáért

Nem Donald Trump hívei támadták meg a Capitoliumot, hanem az Antifa-mozgalom tagjai álcázták magukat, és igazából az ő számlájukra írható a felfordulás – ez a gondolatmenet kezdett terjedni amerikai szélsőjobboldali körökben. Azonban a Capitolium ostromának főbb alakjai közül többen nem az Antifa, hanem a QAnon-elmélet hívei.

Mi jön a Trump-elnökség legmélyebb pontja után?

Négy év munkája van a Capitolium ostromában kicsúcsosodó szerdai zavargásokban, amelyek a pesszimisták szerint tartós sebet ejtenek az amerikai demokrácián, az optimisták szerint viszont messze nem tudták megrengetni az amerikai intézményrendszert. A hogyan továbbról viszont az új kormánypártban is vannak viták.

Politikai korrektség: ideológiai terror vagy civilizációs vívmány?

A Földön már 7,6 milliárd ember él, egyre több interakcióval és egyre egymásra utaltabban. Ez csak akkor működhet, ha a mindennapi életben nem zavarjuk egymást, kevesebb a fizikai agresszió, nem vagyunk mosdatlanok, lehetőleg nem fertőzzük meg egymást. Ha ugyanezt az igényt a beszédre, így a nyilvános megszólalásokra vetítjük, érdemes meggátolni a szöveges agressziót, a verbális mocskolódást és az ártó gondolatok terjesztését is. De akkor miért fanyalog mégis mindenki a „politikai korrektség” fogalmának hallatán?

Mi látható a 10 ezer, koronavírusban meghalt magyar ember adataiból?

Október közepe óta megtízszereződött a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma. Az elhunytak 85 százaléka volt 65 évnél idősebb, a két legfiatalabb áldozat egy 18 és egy 19 éves fiú. Nemzetközi összehasonlításban Magyarországon magas a halottak száma, az egészségügy sok embert nem tudott megmenteni.

Túl nagyra nőtt, majd hirtelen eltűnt a színről az egyik leggazdagabb kínai

Jack Ma Alibaba-alapító októberben még azt hirdette, felforgatja az „uzsorásként viselkedő”, döntően állami tulajdonú pénzügyi szektort. Pár napra rá cégére rászálltak a hatóságok, ő pedig azóta sem mutatkozott nyilvánosan – vélhetően ez annak következménye, hogy túl messzire merészkedett.

Most dől el, mekkora mozgásteret kap Biden

Mindkét georgiai szenátorválasztás második fordulóját nyerniük kellene a demokratáknak a szenátusi többséghez. Az állam republikánus vezetését november óta támadó, szombaton telefonon is fenyegetőző Donald Trump annyira előtérben volt az elmúlt hetekben Georgia életében, mintha szerepelne a szavazólapon. Szerdán a kongresszusban támadhatják meg republikánusok az elektori szavazatok hitelesítését, ami Mike Pence alelnököt hozhatja kínos helyzetbe.

Csukott szemmel kéne támogatni minden beruházást, hazai egyetem a világ élvonalában – íme a nagy agrárreform-tervek

Csányi Sándor OTP-vezér, Nagy István agrárminiszter és Lázár János fideszes politikus közös sajtótájékoztatót tartott a leendő integrált agráregyetem terveinek bemutatására. A koncepció egy szélesebb hazai agrárreform része lehet.

Sokáig harcoltak, most barátkoznak: Csányi Sándor és Lázár János viszonya

Amikor Lázár János hódmezővásárhelyi politikus felkerült a fővárosba, illetve berobbant a nagypolitikába, hamar és igen látványosan belekötött Csányi Sándorba, a magyar gazdaság legerősebb szereplőjébe. A bankár felvette a kesztyűt, majd a kölcsönös ütésváltások után a konfliktus elcsendesedett. A felek megbékéltek, és ma már egyre több közös ügyük van, így Orbán Viktor rájuk bízta a nagy, integrált agráregyetem ügyét is. Egy furcsa nexus fordulatos története.

Orbánnak nem az uniós jogállamisági kereset okoz fejtörést

Kampány és háttéralkuk sora kövezi majd ki az új uniós jogállamisági mechanizmus útját, egy azonban biztos: Orbán Viktor nem dőlhet hátra, éppen ezért újraszervezi uniós csapatát is. Noha a jogállamisági mechanizmus évekig húzódó procedúra lehet, a magyar ügy biztosan napirenden marad idén: a menetrend még bírósági eljárással is feszes, a tét pedig már 2021-ben is legalább 11 milliárd euró.

Szájer József visszaadja diplomata-útlevelét, eljárás indulhat ellene Brüsszelben kábítószer-birtoklás miatt

Az egykori európai parlamenti képviselő kiürítette brüsszeli irodáját, a magyar külügyminisztérium szerint visszaadja a diplomáciai mentességet adó útlevelét is.

2020 a nagy vulkáni felébredések éve volt

Tűzhányók éve Indonéziától Hawaii-ig, a Fülöp-szigetektől Dél-Amerikáig.

Hogy áll most az a szektor, amely mindig jól jelzi előre a gazdaság alakulását?

A kkv-k kedvelik az egyszerű, alacsony önerővel is elérhető lízingfinanszírozást. Éppen ezért a lízingpiac összesített alakulásából mindig jól látszik, hogy a magyar kkv-k merre tartanak, mernek-e beruházni. 2020-ban például a kamionok és az autók piaca eléggé lefagyott, ellenben a mezőgazdasági gépek beszerzése folyamatos maradt.

Lakosságarányosan most Baranyában van a legtöbb új fertőzött, Budapest az utolsó előtti a listán

Animációnkon megnézheti, hogyan alakult a megyék fertőzöttsége szeptember óta.

Vasárnap még borsólevest főz, egy hét múlva meg mész a holmijaiért a kórházba

Tóth Petra 67 éves édesanyja alig egy hét alatt halt bele a koronavírus szövődményeibe. Az asszony abba a többségbe tartozik, akikre az operatív törzs tájékoztatóin csak úgy szoktak hivatkozni: „idős, krónikus beteg”. Busák Tamás 44 napot töltött kórházban, ebből csaknem 17 napot lélegeztetőgépen. A 41 éves nyíregyházi férfi kilenc hónapja van táppénzen, rehabilitációja most is tart, de azt mondja, új esélyt kapott az élettől. Bakó-Ribényi Orsolyának a koronavírus miatt elment a szaglása és az ízlelése, ezért nem vette észre, hogy húszszázalékos ecetet itat kislányával, ami szétmarta a tíz hónapos gyerek nyelőcsövét. Pikó András polgármester azután vette komolyabban a tüneteit, és ment be a kórházba, miután „Paci”, a 28 éves roma önkormányzati képviselő lélegeztetőgépre került. Balás Barbara pedig az egyik olyan covidos kismama az országban, akin azért hajtottak végre császármetszést az orvosok, hogy a csecsemő és az ő életét is megmentsék. Napokig tartó bizonytalanságról és szorongásról, bravúros kezelésről és felépülésről, halálfélelemről és életösztönről is meséltek azok, akikkel arról beszélgettünk, hogyan hatott életükre a koronavírus második hulláma.

Egy Fidesz-közeli távhőmágnás 18 éves fiáé a rothadó zugligeti fogadó, ahol megfordult Blaha Lujza és Erzsébet királyné is

Idén vette zár alá a NAV a budai hegyvidék egykori legendás fogadóját, a Disznófőt, ahol annak idején törzsvendég volt Vörösmarty és Táncsics, de járt ide Wesselényi, Kossuth és Blaha Lujza is. Most egy 18 éves fiatal a tulajdonosa a százmilliós értékű teleknek a pusztuló épülettel – legalábbis a papírok szerint.

Magyar kutatók okostelefonos adatokból képesek egy-két perc alatt lokalizálni a földrengéseket

Egy magyar szeizmológus fejlesztése gyorsabban ad hírt a jövőben a horvátországihoz hasonló természeti katasztrófákról.

103 koronavírusos beteg halt meg szombaton

403-an vannak lélegeztetőgépen Magyarországon.

Csődök sorát várják Németországban a koronavírus miatt

A kérdés nem az, hogy lesz-e csődhullám, hanem az, hogy mikor. A csődök miatt a munkanélküliség is növekedni fog, mondta DIW gazdaságkutató intézet elnöke.

Putyin háta mögött elindult a régi és az új gazdaság utódlási harca

Sok tényező is destabilizálta mostanában Vlagyimir Putyin hatalmát, így a koronavírus, a Navalnij-mérgezés, a belorusz tüntetéshullám, az amerikai elnökválasztás. Az elnök megteremtette az újraválaszthatóságát, örökös büntetlenséget biztosított magának, és még hozzá is nyúlt a kormányzathoz, de mindez mintha csak olaj lett volna a tűzre. Az idősebb sziloviki szénhidrogén-termelők és a fiatalabb „technológia-pártiak” ádáz küzdelembe bonyolódtak.

2020-ban többen haltak meg repülőgép-balesetben, pedig a járatok száma 42 százalékkal csökkent

A számokat az iráni légtérben lelőtt ukrán utasszállító gép katasztrófája növelte meg.

Szeptember eleje óta először magasabb a gyógyultak száma az aktív fertőzöttekénél

Szombatra 1410 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 114 többségében idős, krónikus beteg.

Nemakarokbeleszólni: három anya, akik felrobbantották az Instagramot

Három anya, három hónap, egy sikertörténet. Pedig a Nemakarokbeleszólni Insta-oldal készítői csupán annyit tesznek, hogy kifigurázzák az instás mindennapokat, a kisgyerekes anyukák életébe kéretlenül belebeszélőket, az influenszer mamikat vagy épp a családok életét megkeserítő döntéshozókat.

Mibe fektessünk 2021-ben?

November eleje, vagyis az amerikai elnökválasztás és az ígéretes vakcinabejelentések óta szárnyalnak a tőzsdék. Az általunk megkérdezett elemzők szerint a részvénypiaci optimizmus a 2021-es évben is kitarthat. A magyar megtakarítók ugyan vélhetően jövőre is főleg a magas kamatot kínáló lakossági állampapírokba (így a MÁP Pluszba) teszik a pénzüket, de azért azt is igyekeztünk összeszedni, hogy merre induljanak a globálisan gondolkodók, a merészebb kockázatvállalók.

Az amerikai siralomházba küldött magyar, aki húsz évével fizetett egyetlen kuncogásért

A bajszos, alacsony Andrew Toth pechjére nagyon hasonlított a bajszos, alacsony Steve Toth-ra. Mindketten ott voltak, amikor 130 éve a dühös, pálinkától feltüzelt magyar munkások Újév napján halálos áldozatot is követelő tombolásba kezdtek egy pennsylvaniai acélgyárban.

130-an haltak meg a járványban 2020 utolsó napján

A fertőzöttek száma 2764-gyel emelkedett.

Hogy változik az élet 2021-ben?

Nézzük, mi vár ránk az újévben: adóügyi változással szívnak a kisvállalkozók, drágul a cigi, jól járnak az új lakást vásárlók, a felújító családok, jöhet az utolsó óraátállítás.

Csak kevesen lehetnek az utcán szilveszterkor, de a tűzijátékozás idén sem marad el teljesen

Több milliárd forinttól esnek el a vendéglátóhelyek, szállodák szilveszterkor a korlátozások miatt, és a tűzijáték-kereskedők sem árulhatnak az utcán. Nagy rohamra készülnek az ételfutárok, az állatmentőkre sem vonatkozik a kijárási tilalom. Szokatlan lesz idén a szilveszter is.