Wirth Zsuzsanna

RSS

Leaked files of Uber reveal secret lobbying operations in Hungary

Being a member of an international fact-finding team, Direkt36 has accessed the lobbying files of Uber. These revealed that despite the fact that the US company's representatives had access to ministers and other decision-makers in Hungary, the Orbán government was more concerned about domestic taxi drivers, and this was part of the reason why Uber had to pull out of Hungary.

Az Uber kiszivárgott irataiból kiderül, hogyan nyitnak meg lobbisták ajtókat az Orbán-kormányban

Egy nemzetközi tényfeltáró csapat tagjaként a Direkt36 hozzáfért az Uber nevű cég lobbizással kapcsolatos irataihoz. Ezekből kiderült, hogy hiába jutottak be az amerikai cég képviselői miniszterekhez és más döntéshozókhoz, az Orbán-kormány sokkal inkább tartott a hazai taxisoktól, és részben ez okozta az Uber vesztét Magyarországon.

“Please, don’t report about this at all! Thanks!” – How the state news agency withholds news which are unpleasant for the government

In part two of this series, we show how the internal self-censoring machinery functions at the Hungarian state news agency, and how it is used to withhold news which are unpleasant for the current government. This article is a result of coopearation between Telex and Direkt36.

Leaked documents show how Orbán's circle dictates the news at Hungary's state news agency

In part one of this series, we describe how the interests of government communication have been overriding the rules of journalism at Hungary's state news agency. This detailed analysis is a result of a cooperation between Telex and Direkt36.

„Ne írd meg semmilyen formában, köszi” – Így hallgatja el a kormánynak kínos híreket az állami hírügynökség

A Direkt36 birtokába jutott belső iratokból kiderül, hogy az MTI-nél cenzúrázták a koronavírussal kapcsolatos hírek egy részét, és nem jelenhettek meg bizonyos, Oroszországról szóló információk sem. Sokszor tiltották a magyar kormányt ért külföldi bírálatok közlését is, a sajtószabadság romló helyzetéről pedig tilos volt írni.

Kiszivárgott iratok mutatják, hogyan diktálnak Orbánék a nemzeti hírügynökségnek

A Direkt36-hoz eljutott belső levelekből kiderül: volt példa arra, hogy Orbán Viktor egyik legközelebbi munkatársa diktált egy hírt a Magyar Távirati Irodának. Külön utasítás van arra is, hogy nemcsak a minisztériumi közleményeket kell gyakorlatilag szó szerint kiadni, hanem Mészáros Lőrinc cégcsoportjának nyilatkozatait is.

„Eladó nem vállalja a karbantartást” – küszködtek a kórházak a füstölő, alkatrészhiányos kínai lélegeztetőgépekkel

A kormány százmilliárdokért vett 16 ezer lélegeztetőgépet. Ezek alig ötödére volt eddig szükség, de így is komolyan meggyűlt velük a kórházak baja. A pánikban vásárló kormány súlyosan hátrányos feltételekbe is belement, a pénz nem jár vissza, garanciáról szó sincs, pedig sok gép elromlik.

Oltással akarta elkerülni Orbán a kórházi drámákat. Végül csak eltitkolni tudta azokat

A koronavírus legpusztítóbb hulláma előtt hetekig halogatta a kormány a szigorításokat. Beszélni azonban csak az oltási program sikeréről volt szabad, a hibákról, a kórházi állapotokról és a halottakról nem. A Direkt36 bemutatja a harmadik hullám kormányzati kezelésének háttértörténetét.