Nincs tovább, a Kúria is döntött az Elk*rtuk miatt pert indító Hann Endre ügyében

2024. április 12. – 05:55

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint két éve már annak, hogy Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató vezetője jó hírnévhez való személyiségi jogának megsértése miatt beperelte az Elk*rtuk gyártóját, a Mega Filmet, az ügy azonban egészen mostanáig húzódott, ugyanis a másodfokú, jogerős elutasító ítélettel szembeni felülvizsgálatot kért Hann a Kúriától.

Ahogy arról filmkritikánkban írtunk, Dobrev Klára és Szilvásy György polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter mellett az akkori MSZP–SZDSZ-koalícióhoz közel álló társadalomtudós volt az igazi főgonosz a több százmillió forintos állami támogatással forgatott, mesterségesen felpumpált nézettséggel legitimált filmben.

A Bokor Barna által alakított „Endre” a Nagy Manipulátor, aki a háttérből irányítja a kormány döntéseit, hamis kutatásokkal formálja a közvéleményt. A film alkotói nem is titkolták, hogy „Endre” Hann Endrét takarja, az azonosságot a film honlapján és a közvélemény-kutatónak elküldött meghívón is egyértelművé tették.

Hann emiatt indított pert, amit első fokon meg is nyert, másodfokon azonban nem, és ezt a döntést a Kúria is fenntartotta azzal, hogy az általa sérelmezett magatartás egy filmalkotás elkészítésével valósult meg, ami pedig része a véleménynyilvánítás szabadságának – írja a Magyar Nemzet. „Az alperes filmalkotása nagyjátékfilm, az átlagosan tájékozott néző számára nyilvánvaló, hogy az ilyen jellegű filmekben nem a valós események kerülnek a színészek játékával ismételten bemutatásra, hanem a mű az alkotók fantáziájának képi és hangi leképződése. (…) A filmbeli cselekmények nem a felperes – közéleti szereplőként is védett – magánszféráját ábrázolják, hanem egy fiktív közvélemény-kutatói és ahhoz kapcsolódó politikai tanácsadói tevékenységet mutatnak be, az ilyen jellegű véleménynyilvánítást a felperesnek – a fokozott tűrési kötelezettségére tekintettel – el kell viselnie” – idézte a lap a Kúria döntését.

Kálomista Gábor, a film producere a lapnak azt mondta, szerinte a per precedensértékű, és „az ítélet azt jelenti, hogy Magyarországon biztosított a filmkészítés, illetve általában a művészet szabadsága”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!