Már több mint 1,4 milliárd forintra rúg az Elk*rtuk eredetileg 800 milliósra tervezett gyártási költsége

2022. január 07. – 21:07

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan az Elk*rtuk című, 2006 őszének eseményeit fikciós történetbe ültető Gyurcsány Dobrev-film tervezett gyártási költsége 800 millió forint volt, a jelek szerint ennél végül többet kellett rákölteni, a Nemzeti Filmirodánál nyilvántartásba vett gyártási költsége ugyanis mostanra már meghaladja az 1,4 milliárd forintot, és elképzelhető, hogy még tovább nő majd – írja a Napi.hu.

Ahogy azt tavaly áprilisban, az akkor éppen már forgó filmről szóló cikkünkben is megírtuk, az eredeti tervek szerint az Elk*rtuk büdzséje 800 millió forint volt, állami támogatást pedig nem kapott, csak a minden magyarországi forgatás után igénybe vehető 30 százalékos, tehát az összeg esetében 240 millió forintos adókedvezményt vehette igénybe a gyártó Mega Film Kft. Ez látszik a Nemzeti Filmiroda legutóbb december 20-án frissített nyilvántartásából is, ahol eredetileg még A hazugság ára címen lett bejegyezve a film, azóta azonban kétszer is frissült már az összeg, előbb 1142 857 143 forintra, majd a friss állapot szerint 1 436 606 097 forintra.

Ahogy az a táblázatból is látszik, ezzel az igénybe vehető adókedvezmény összege is nőtt, közel 431 millió forintra. Ahogy azt a Napi.hu kiemelte, az Elk*rtuk gyártási költségének ellenőrzése még nem zárult le. A Mega Film eddig három olyan részszámlát nyújtott be, amelyet be is fogadtak, ez alapján pedig az összesen igénybe vehető 431 millióból a legutóbbi frissítésig 232 millió forint volt az igénybe vehető összeg.

A Keith English által rendezett, az őszödi beszéd kiszivárgása utáni utcai zavargásokról készült „politikai krimi” 2021 legnézettebb és egyben legmegosztóbb magyar filmje, ami az IMDb-n a világ legrosszabb filmjei közé is beverekedte magát. A filmről a megjelenés után a kormányközeli KESMA médiabirodalomhoz tartozó újságok szuperlatívuszokban írtak, rendre a „pörgős” és az „izgalmas” jelzőket használták a megjelent cikkek címeiben. A film producere, Kálomista Gábor azt állította, hogy a nagy forgalmazók – mint például a plázás mozik nagyját üzemeltető Cinema City – politikai nyomásra próbálták meg elsüllyeszteni az Elk*rtukat.

Kálomista novemberben az Origónak már úgy nyilatkozott, hogy akkora siker lett a film, hogy szívesen elkészítené a folytatást is. Úgy látja, hogy a nézők szeretik a filmet, mert már majdnem százezren látták. Ebben benne voltak azok a karcagi középiskolások is, akiket buszokkal vittek a helyi művelődési házba megnézni a filmet, erről ebben a riportban írtunk részletesen. A filmről írt kritikánkat itt tudja elolvasni, hamarosan pedig otthon is megnézheti az Elk*rtukot, január 23-án ugyanis a TV2 levetíti majd.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!