Kálomista szerint a forgalmazók politikai nyomásra elsüllyesztik a Gyurcsány-filmet

2021. szeptember 21. – 12:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Politikai okokból megpróbálják elsüllyeszteni, elzárni a nézőktől Kálomista Gábor szerint az őszödi beszéd időszakát feldolgozó új produkcióját, az Elk*rtuk című játékfilmet – mondta a producer az Indexnek adott interjújában. Azt is állítja, a fővárosi filmforgalmazónál konkrétan a sértett Gyurcsány Ferenc nyomásgyakorlása állhat a háttérben, a multik pedig hátrányosan különböztetik meg a nekik nem tetsző magyar filmeket. A Cinema City és a Budapest Film azt mondja, ilyesmiről szó sincs.

Kálomista szerint a forgalmazók rendszeresen ezt csinálják a magyar filmekkel, statisztikákra hivatkozva túl hamar leveszik őket a műsorról. A producernek erről vitái is voltak a filmügyi kormánybiztos Andy Vajnával, aki nem értett egyet a forgalmazók állami nyomasztásával a műsort illetően, és arra hivatkozott, hogy a piac szabályoz. Kálomista szerint ez nem igazságos, mert a nemzeti filmgyártást ezen a fronton is támogatni kellene.

A producer azt állítja, a nagy forgalmazók – mint például a plázás mozik nagyját üzemeltető Cinema City – úgy érik el, hogy a nem kívánt filmeknek rosszak legyen a nézettségi adatai, hogy lehetetlen időpontokban tűzik műsorra őket. Példákat is hoz erre a gyakorlatra:

„Tehát amikor egy filmet délelőtt tizenegykor, egykor, esetleg még háromkor, majd este tízkor vetítenek, azt senki sem fogja látni. (… )A Veszettekkel konkrétan ez történt. A Zuhanórepüléssel is. Erre én is berágtam, és azt mondtam, hogy nem kérjük a délelőtt tizenegyes előadást, csak azért, hogy elmondhassák, hogy adtak lehetőséget. Ez manipulatív, gonosz, hátsó szándékok által vezérelt módszer.”

De ennél is tovább megy Kálomista a fővárosi tulajdonú Budapest Filmmel kapcsolatban. Róluk azt mondja, a Corvin egyetlen termében adnak egy délutáni előadást a premier hetében, ami szerinte nyilvánvalóan azért van, mert a filmet „el akarják hallgattatni”, és bár zajlanak, úgy érzi, nem haladnak a film vetítéséről szóló tárgyalások.

„Eddig azzal voltak elfoglalva, hogy a színészeimet gyalázták, a kollégáimat fenyegették, a forgatási helyszíneken is keresztbe tettek, ahol csak lehetett, de legnagyobb meglepetésükre mégis elkészült a film. Rájöttek, hogy már nem tudják megállítani, kint van az előzetes, ott vannak az óriásplakátok, csináljuk a promóciót. Hol lehet még elgáncsolni egy filmet? Ott, hogy nem engedjük be a mozikba.”

– mondja. Az ok szerinte politikai, a baloldali városvezetés állhat a háttérben. „Megöltek egy mozit. Ez óriási szégyen. Cenzort játszanak, visszaélnek a hatalmukkal” – állítja Kálomista. A producer Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökről is tett egy igen meredek állítást, szerinte az ő befolyása érte el, hogy a Budapest Film csak napi egy délutánt adott az Elk*rtuknak. És hogy miért lépett szerinte ebben az ügyben Gyurcsány?

„Lehet, hogy megsértődött, mert nem Hugh Grant játssza.”

Kálomista egyúttal megnyugtatja a reménybeli nézőket: fognak találni „alternatív lehetőségeket”, hogy eljusson a film hozzájuk, bár ez nyilván nem lesz ugyanolyan, mintha rendesen játszanák a mozik.

A 800 millió forintból készült, 2006 őszének eseményeit fikciós történetbe ültetve feldolgozó Elk*rtuk filmről itt írtunk részletesebben. Az előzetes itt tekinthető meg.

Levélben érdeklődtünk a Budapest Filmnél, mit szólnak a vádakhoz, és hogy fogják-e játszani a Gyurcsány-filmet, a Cinema Cityt pedig telefonon próbáltuk elérni az üggyel kapcsolatban. A fővárost is megkérdeztük, mit szólnak Kálomista vádjaihoz, van-e rá példa, hogy beleszólnak a forgalmazó műsorkészítési gyakorlatába. Amint befutnak a reakciók, frissítjük a cikket.

Frissítés:

A Budapest FIlmtől az alábbi választ küldték a megkeresésükre:

„Mi itt a Budapest Filmnél soha nem észleltünk politikai nyomásgyakorlási kísérletet egyik városvezetés alatt sem, a mozi eddig valahogy nem számított aktuálpolitikai terepnek. Az Elk*rtuk című filmet az évad legsűrűbb műsorhetén indítja a Megafilm. Magát a filmet nem láttuk még, a gyártó által közreadott sillabusz és előzetes alapján egyelőre napi egy, főműsoridős vetítést tudunk felelősséggel vállalni, a többiről pedig majd a közönség dönt.”

Közben elértük Buda Andreát, a Cinema City sajtófőnökét, aki azt mondta a Telexnek, nem született olyan döntés, hogy ne játszaná a hálózat az Elk*rtuk filmet. A tárgyalások még folyamatban vannak, még nem állapodtak meg a forgalmazási feltételekről, de nincs szó arról, hogy ne vennék fel a műsorra – számolt be.

Elmondta ugyanakkor, hogy a film nagyon az utolsó pillanatban került be a megjelenési naptárba, és az sem könnyíti meg a dolgát, hogy nagyon erősen kompetitív környezetben lesz a premierje: nagyjából egybeesik a Dűne, egy családi Disney-film és egy halloween-témájú film premierjével, illetve ekkor lesz aktuális még a Venom 2 és a James Bond is. „Régebben 2-4 premier jutott egy hétre, az újraindulás óta ez inkább 4-7, mert feltorlódtak a filmek” – magyarázta Buda.

A Cinema Cityről elsőre mindenki a tizen-huszonpár termes óriásmozikra asszociál, de vidéken üzemeltetnek kisebb, négytermes mozikat is, ezekben értelemszerűen nehezebb műsorra kerülni ilyen sűrű időszakban, mondta a sajtófőnök. Ettől függetlenül a Cinema City minden filmet ugyanazon elvek alapján kezel: a szombati nézőszám alapján határozzák meg, hogyan legyen a következő héten műsoron egy film, magyarán a nézők döntik el, mit mennyiszer játszik a hálózat.

A fővárosi önkormányzat érdeklődésünkre azt közölte, „nincs és nem is volt rá példa, hogy a főváros beleszól a Budapest Film műsorkészítési gyakorlatába.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!