Egy kutatás szerint sosem létezett Leonardo da Vinci elveszettnek hitt freskója

2020. október 7. – 18:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A firenzeiek katonai győzelmét ünneplő Anghiari csatáról készült freskó az amerikai Virginiai Egyetem művészettörténészei szerint valójában sosem létezett, írja az MTI.

Egy szerdán publikált kutatás befejezettnek nyilvánította az évszázadok óta tartó keresést. A firenzei Palazzo Vecchio falán sejtett freskóról utoljára a 16. században tettek említést, a festményhez készült néhány vázlat pedig máig fennmaradt. Az amerikai Virginai Egyetem művészettörténésze, Francesca Fiorani vezette kutatócsoport szerint da Vinci valóban kapott megbízást az Angiari csata megfestésére, a vázlatokat el is készítette hozzá, a festést azonban el se kezdte.

Fiorani arról is beszámolt, hogy a kutatások egyértelműen cáfolják az olasz tudós, Maurizio Seracini elméletét, miszerint a falfestmény a firenzei Palazzo Vecchio nagytermének falán egy Giorgio Vasari-freskó mögött rejtőzik – Seracini 2008-ban jelentette be, hogy ezzel az elméletével tekinti lezártnak a Leonardo-freskó rejtélyét.

Az Anghiari csata freskójához készített vázlat részlete. Fotó: Ann Ronan Picture Library / Photo 12 via AFP
Az Anghiari csata freskójához készített vázlat részlete. Fotó: Ann Ronan Picture Library / Photo 12 via AFP

Seracini elmélete után hozzáláttak a freskó felkutatásához, a tudós megoldását az olasz műemlékfelügyelet azonban elégtelennek találta. A munkálatok ellen annak idején 500 olasz és külföldi művészettörténész tiltakozott petícióban. 2012-ben végül leállították a Palazzo Vecchio falának fúrását, illetve elrendelték a falhoz felállított állványzat lebontását is.

Fioraniék kutatása szerint a munka megkezdéséhez szükséges anyagok leszállításáról feljegyzések tanúskodnak, de ezek az alapanyagok csak a fal festéshez való előkészítésére szolgáltak, nem magára a festésre. A kutatás szerint a falat nem sikerült megfelelően előkészíteni, így da Vinci nem látott hozzá a festéshez.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!