Európai Néppárt: Orbánnak ideje távoznia

2024. október 15. – 04:30

Másolás

Vágólapra másolva

Érdekes posztot tett közzé hétfőn este Facebookon az Európai Néppárt (EPP), az ehhez mellékelt képen Orbán Viktor egy piros háttéren sétál kifelé, mögötte pedig az a felirat olvasható, hogy „Time to go.”, vagyis „Ideje távozni.”. A leírással együtt tényleg senkinek nem lehetnek kétségei afelől, hogy mire akarnak utalni ezzel, itt azt írják, „Magyarországot újra közelebb kell hozni Európához, és esélyt kell adni a rossz vezetés okozta károk helyreállítására”.

Az Európai Néppárt az X-re már múlt szerdán kiposztolta ezt a képet, vagyis aznap, amikor Orbán Viktor hosszú idő után szólalt fel újra az Európai Parlament plenáris ülésén, és most először Magyar Péterrel is összecsapott. Facebookon reakció is érkezett rá, Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője azt írta, tudják, hogy az EPP be akar avatkozni a magyarországi választásokba, de legutóbbi ismeretei szerint nem rajtuk múlik, hogy ki vezeti az országot, hanem a magyar embereken.

„Magyar Péterrel egy olyan embert támogattok, akit komolyan vádolnak telefonlopással, aki titokban rögzítette a felesége mondandóját, hogy később a saját céljaira használja azt fel, és aki csak úgy idézgeti Hit*ert”

– írta Nacsa, utalva ezzel arra, hogy Magyar nemrég párhuzamot vont Hitler és a közmédia között az MTVA elé szervezett tüntetésen.

Talán még az is felvethető, amit Nacsa ír, ám azt érdemes felidézni, hogy a Fidesz-KDNP csak akkor kritizálja hangosan a belügyekbe való vélt vagy valós beavatkozást, ha az Magyarországon történik, eközben gond nélkül pénzelnek egy sor külföldi politikust. Nacsa Lőrincet pedig azért tilthatták ki néhány éve Ukrajnából, mert az ukrán külügy úgy értelmezhette a kampányvideóját, hogy a magyar politikus megpróbált beavatkozni Ukrajna belügyeibe.

Az mindenesetre biztos, hogy a poszt, amivel az EPP alighanem a múlt szerdai plenáris ülés vitájára reflektált, jól mutatja, hogy az elmúlt években nagyot fordult a Néppárt viszonya az egykor a soraikban ülő Fidesszel. Az már 2020-ban látszott, hogy az EPP-ben sokaknak nem tetszik az, amit a Fidesz csinál, de akkor még nem volt döntés arról, hogy menniük kéne a pártcsaládból. Manfred Weber ugyanakkor azt mondta, ha nem lenne járvány, már kizárták volna a Fideszt, a gestapózó Deutsch Tamást pedig majdnem ki is zárták.

A Fidesz végül 2021 márciusában lépett ki a Néppártból frakciójából, majd a pártcsaládból is a koalíciós partnerük, a KDNP viszont maradt, dacára annak, hogy Menczer Tamás idén májusban már háborúpártizta és baloldalizta az EPP-t. Idén nyáron viszont eljött a fordulópont, amikor az idei EP-választás után a Tisza Párt képviselőit felvették a párt frakciójába. A KDNP hivatalosan is szakított az EPP-vel, mert Magyar Péter is csatlakozott a frakcióhoz, a Fidesz pedig menet közben megalapította a Patrióták Európáértet, amit aztán rögtön karanténba is zártak az EP-ben.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!