Kampányvideója miatt tilthatták ki Nacsa Lőrincet Ukrajnából

2021. szeptember 23. – 19:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kiderült, miért tiltották ki Ukrajnából Nacsa Lőrincet, a KDNP országgyűlési képviselőjét. Az ukrajnai Infopost cikke szerint a magyar politikus kitiltásáról még tavaly döntöttek, miután Nacsa egy Facebook-videóban arra bíztatta a kárpátaljai magyarokat, hogy menjenek el a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségre (KMKSZ) szavazni a helyhatósági választásokon.

Az ukrán külügy Nacsa kampányvideóját a lap szerint úgy értelmezte, hogy a magyar politikus megpróbált beavatkozni Ukrajna belügyeibe.

A KDNP politikusa szerdán utazott volna Ukrajnába, ám nem engedték át a határon. Az Infopost információi szerint Nacsa a diplomáciai útlevelét is bemutatta, de mint lapunknak elmondta, másfél óra várakozás után csak egy cirill nyelvű határozatot kapott.

Nacsa adományokat vitt volna Kárpátalja több településére. Az MTI-nek később arról beszélt, szomorúnak tartja, hogy az együttműködés keresése helyett ilyen eszközökhöz folyamodik Ukrajna, hiszen ez nem járul hozzá a vitás kérdések rendezéséhez.

„A magyar közösség érdekében továbbra is a megegyezésben és a jószomszédi viszonyban vagyunk érdekeltek, de ehhez mindkét félre szükség van”

– jelentette ki. Nacsa a parlament külügyi bizottságának és az Európai Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagjaként az ukrán lap cikke szerint többször is bírálta Ukrajnát az új oktatási törvény miatt.

Korábban hasonló indokkal tiltották Ukrajnából az Infopost cikke szerint Grezsa Istvánt, aki Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért, valamint a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos.

Hiába tűnt úgy, hogy rosszabb már nemigen lehet, december elejére mégis újabb mélypontját érte el a magyar–ukrán kapcsolatok válsága, miután decemberben házkutatást tartottak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetőjénél, Brenzovics Lászlónál és két kárpátaljai alapítványnál.

A nyelvtörvény miatt évek óta egyre feszültebb viszonyból nem látni a kiutat, miközben a felek teljesen eltérő dimenzióban tekintenek a konfliktusra: Kijev szerint a magyar kormány az ország területi egységét veszélyeztető játékot játszik Kárpátalján, Budapest szerint az ukrán kormány a magyar nemzetiség nyelvi megmaradását akarja megsemmisíteni. Előnye egyik félnek sem származik a konfliktusból, Oroszország viszont jól jár vele – írtuk arról, bővebb ukrán–magyar kapcsolatokat elemző cikkünkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!