Kitiltották Ukrajnából a KDNP-s Nacsa Lőrincet

2021. szeptember 22. – 15:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Három évre, egy korábbi döntés alapján. Az okokról egyelőre nem tudni.

Kitiltották Ukrajnából Nacsa Lőrinc kereszténydemokrata országgyűlési képviselőt. A kisebbik kormánypárt frakciószóvivője szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Kárpátalja több településére szeretett volna ellátogatni adományokat átadni, de a határon az ukrán hatóság közölte vele,

egy korábbi döntés alapján három évre kitiltották a szomszédos országból, majd egy határozatot is kézhez kapott erről.

Nacsa Lőrinc úgy fogalmazott: szomorúnak tartja, hogy az együttműködés keresése helyett ilyen eszközökhöz folyamodik Ukrajna, hiszen ez nem járul hozzá a vitás kérdések rendezéséhez.

„A magyar közösség érdekében továbbra is a megegyezésben és a jószomszédi viszonyban vagyunk érdekeltek, de ehhez mindkét félre szükség van”

– jelentette ki.

Egyelőre a kitiltás okai nem ismertek, amint az érintettet elérjük az ügyben, frissítjük cikkünket.

„Nem kaptam indoklást csak egy cirill nyelvű határozatot, miután másfél órát álltam a határon. Annyit megtudtam, hogy ez egy korábbi döntés, talán november, december óta ketyeg ez a három év. Az indok bármi lehet, akár egy buzdító választási üzenet a kárpátaljai magyarságnak, vagy egy strasbourgi felszólalás is” – mondta a Telexnek Nacsa, aki szerint a Külügy tudhat többet az ügyről.

A képviselő még azt mondta, hogy az adományok nélküle is átjutottak a határon, és ebből az adományból nemcsak a határontúli magyarok részesülnek, hanem ukránok és beregszászi cigányok.

Az biztos, már 2020 végén is írtunk arról, hogy hiába tűnt úgy, hogy rosszabb már nemigen lehet, december elejére mégis újabb mélypontját érte el a magyar-ukrán kapcsolatok válsága azután, hogy decemberben házkutatást tartottak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetőjénél, Brenzovics Lászlónál és két kárpátaljai alapítványnál.

A nyelvtörvény miatt évek óta egyre feszültebb viszonyból nem látni a kiutat, miközben a felek teljesen eltérő dimenzióban tekintenek a konfliktusra: Kijev szerint a magyar kormány az ország területi egységét veszélyeztető játékot játszik Kárpátalján, Budapest szerint az ukrán kormány a magyar nemzetiség nyelvi megmaradását akarja megsemmisíteni. Előnye egyik félnek sem származik a konfliktusból, Oroszország viszont jól jár vele – írtuk arról, bővebb ukrán-magyar kapcsolatokat elemző cikkünkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!