Eldőlt: a KDNP marad a Néppártban

2021. március 3. – 17:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) folytatja az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójában megkezdett munkáját”

– közölte Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője az MTI-nek tett nyilatkozatában.

Hölvényi hozzátette, a KDNP „még Antall József korábbi miniszterelnök és Helmut Kohl korábbi német kancellár hívására csatlakozott az 1990-es évek elején az EPP elődjéhez”, tagságuk azóta folyamatos, a szerdán az EPP-ben elfogadott új szabályzat pedig a Fidesszel ellentétben a KDNP számára nem teremt jogi helyzetet.

Az EPP európai parlamenti képviselőcsoportja szerdán délelőtt megszavazta az új eljárási szabályzatának jóváhagyását, aminek esetére Orbán Viktor korábban kilépést lengetett be. A szavazás után Orbán Viktor levélben írta meg Manfred Webernek, az EPP frakcióvezetőjének, hogy képviselőik azonnal kilépnek az EPP frakciójából.

Weber később azt nyilatkozta újságíróknak, hogy a Fidesz egy ideje eltávolodott „kereszténydemokrata értékeitől, a magyar párt már nem ugyanazon az alapokon áll, mint kezdetben a pártcsoport alapítói”.

Az elfogadott új szabályzat lehetővé tette volna azt, hogy az EPP-ben egyébként 2019 óta felfüggesztett Fidesz képviselőit egyben kizárják a pártból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!