Weber: A Fidesz eltávolodott a kereszténydemokrata értékektől

2021. március 03. – 17:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A Fidesz az elmúlt években eltávolodott az Európai Néppárt (EPP) kereszténydemokrata értékeitől, a magyar párt már nem ugyanazon az alapokon áll, mint kezdetben a pártcsoport alapítói”

– jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője szerdán Brüsszelben.

Az MTI beszámolója szerint Weber újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, az EPP európai EP-frakciója alapszabály-módosításának nagyarányú elfogadása megmutatta, hogy a Fidesz elszigetelődött a pártcsaládon belül.

A frakcióvezető sajnálatát fejezte ki, hogy a pártcsoport nem volt képest kezelni a kialakult helyzetet, nem volt képes megőrizni egységét. Kiemelte, „hídépítőként” mindig az egység megőrzésén és azon dolgozott, hogy közelítse az eltérő álláspontokat.

Véleménye szerint azonban a másik oldalon nem állt senki, aki fogadta volna a hídépítők jószándékát.

Weber a Euronews beszámolója szerint arról is beszélt, hogy a Fidesz elszigetelődött a pártcsaládon belül a magyar jogállamiság helyzete és az uniós jogállamisági mechanizmus körüli konfliktusok miatt. A frakcióvezető szerint a jogállamisági vita alapvető fontosságú volt abban, hogy a fideszes képviselők helyzete idáig jutott, hiszen sok más EPP-frakciótag képviselő a szívén viselte, hogy a mechanizmust bevezessék, és ő maga is megígérte a saját kampányában, hogy lesz ilyen. A jogállamisági mechanizmus bevezetésének körülményeiről és a végső, elfogadott változatról itt olvashat bővebben.

A Fidesz többéves huzavona után (amelynek részeként 2019 óta már fel van függesztve a párt tagsága az Európai Néppártban) szerdán kilépett a néppárti EP-frakcióból, miután az EPP olyan alapszabály-módosítást fogadott el, amely lehetővé tette volna, hogy a fideszes képviselőket egyben felfüggesszék. A kilépés után Deutsch Tamás, a Fidesz delegációvezetője azt nyilatkozta, egyelőre függetlenként folytatják a fideszesek, később fognak arról dönteni, melyik frakcióba ülnek be.

Az EP vezetői közül kommentálta a Fidesz távozását Kati Piri, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége pártcsalád alelnöke. Ő tweetjében azt emelte ki, hogy az EPP 10 éven keresztül képtelen volt kirúgni a Fideszt mindannak ellenére, ami Magyarországon történt a jogállamisággal, most pedig a Fidesz magától távozott, hogy „csatlakozzon a szélsőjobbhoz, ahová tartozik”.

Szerinte Merkel pártját, a CDU-t „felelősség terheli Magyarország orbánizációjért”.

Közben délután Jörg Meuthen, a migrációellenes Alternatíva Németország (AfD) német ellenzéki párt társelnöke, az Identitás és Demokrácia-frakció képviselője közleményt adott ki arról, hogy szívesen látják maguk között a Fideszt.

„Nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor és a Fidesz tartalmilag sokkal közelebb áll az ID-hez, mint az Európai Néppárthoz (EPP)” – írta Meuthen az MTI beszámolója szerint. Az ID-frakción kívül a Fidesznek szóba jöhet még az Európai Konzervatívok és Reformisták képviselőcsoportja, ahol például Orbán Viktor lengyel szövetségesének, Jarosław Kaczyńskinek Jog és Igazságosság (PiS) pártja 24 képviselővel ül.