Karanténba zárták a fideszesek frakcióját az EP-ben

2024. július 16. – 20:28

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden megválasztotta az Európai Parlament az alelnökeit, írja a testület közleménye. A 14 helyen öt szocialista, három jobbközép néppárti, két liberális, két euroszkeptikus ECR-es, valamint egy szélsőbaloldali és egy zöld képviselő osztozik.

A titkos választáson a képviselőknek a fennmaradt helyeknél legalább eggyel több jelölt nevét kellett leadniuk. Az alelnököket a leadott voksok abszolút többségével választották meg több körben, amíg ki nem osztották az összes pozíciót. Így a 720-ból együtt 401 képviselőt adó néppártiak, szocialisták és liberálisok technikailag leoszthatták volna a posztokat csak egymás között, de a testület eljárási szabályzata szerint a vezető tisztségeknél „tekintettel kell lenni a politikai nézetek méltányos képviseletére”. Az EP alelnökválasztásról kiadott közleménye is hangsúlyozza: „a képviselőcsoportok arra törekednek”, hogy az eredmények „nagyjából tükrözzék a képviselőcsoportok méretét”.

Az erre alkalmazott rendszer alapján pénteken a Fideszt is a tagjai közt tudó Patrióták Európáért (PfE) szóvivője, Alonso de Mendoza úgy vélte, két hely is megillette volna őket. (A náluk kicsit kisebb liberális frakció és az ECR is valóban két-két helyet kapott.) Pedro López de Pablo néppárti kommunikációs igazgató ugyanakkor pénteken elismerte: tárgyalnak a szocialistákkal és a liberálisokkal arról, hogy „karanténba” zárják a „szélsőjobboldalt és Putyin barátait”. Korábban ilyen korlátozással sújtották az Identitást és Demokráciát, amelynek szinte minden tagja a PfE-ben kötött ki.

A csoport két képviselőt is jelölt, de ők mindkétszer az utolsó előtti és hátulról a harmadik helyen végeztek, elsőre valamivel több mint kétszáz, másodikra még ennél is kevesebb szavazattal. (A PfE 84, a karanténozást antidemokratikusnak tartó ECR 76 tagú, a szavazás titkos volt.) A többek között a Mi Hazánkkal megalakult Szuverén Nemzetek Európája lett mindkétszer az utolsó, a 25 fős csoport jelöltje elsőre több mint száz, másodikra 50-nél kevesebb voksot szerzett.

Egy fideszes képviselő szerint ezzel 20 millió szavazót vettek semmibe

„Orbánék új szélsőjobboldali EP-frakciója két képviselőt jelölt az Európai Parlament alelnökének. Mindkettő hatalmasat bukott” – posztolta a Facebookra a DK-s Molnár Csaba. „Foglaljuk össze. Az EP elnöki tisztségére még jelölni sem tudtak, két alelnökjelöltjük mindegyike elbukott a szavazáson. Vagyis az EP vezetésében egyetlen egy embere sem lesz a szélsőjobbos frakciónak. Láthatóan úgy »foglalta el« Orbán Brüsszelt, hogy ez senkinek sem tűnt fel Európában.”

„A magyar Országgyűlésben a nemzeti erők kétharmados többsége mellett is a baloldal mindig megkapta a választási eredmények alapján neki járó tisztségeket. Nem úgy az Európai Parlamentben” – írta a Facebookon László András fideszes képviselő. Az Európai Néppárt „a baloldali blokk részeként úgy döntött, hogy a Patrióták Európáért frakció egyetlen alelnök-jelöltjét se szavazza meg. Az Európai Parlament harmadik legnagyobb politikai csoportjaként legalább két alelnöki hely járt volna a frakciónknak”, de „így több mint 20 millió választópolgár akaratát vette semmibe. Úgy döntöttek, hogy felülírják az európai választók akaratát.”

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke ugyanakkor egy keddi strasbourgi sajtótájékoztatón pont arról beszélt: a demokráciafelfogásukba „nem fér bele” a karanténozás, és kontraproduktívnak tartja a lépést. A néppárti frakcióhoz tartozó Tisza EP-képviselője megemlítette, hogy a kormány megszüntetné a testületet a mostani formájában, bizonyos pártok „jól bizonyíthatóan” orosz érdekeket szolgálnak ki, és nem biztos, hogy egyes dokumentumokat nekik is átadnának. Ugyanakkor feltette a kérdést, hogy ki dönti el, ki a demokrata és ki nem, például mi van a szélsőbaloldallal.

Rossz előjel a quaestornak jelölt Szekeresnek

Alelnöknek egyetlen magyart sem jelöltek, de az adminisztratív feladatokat végző egyik quaestornak igen: a fideszes Szekeres Pált. De Mendoza pénteken arról beszélt, hogy a PfE-nek is járna egy ilyen hely. Ha a quaestorokra is alkalmazzák a karantént, akkor a fideszes képviselő esélytelenül indul. Az öt helyről szerdán ugyanolyan módszerrel döntenek, mint az alelnökökről. Magyar a Telex kérdésére elárulta: ő személy szerint megszavazná Szekerest.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!