Az önállóan is létező KDNP hivatalosan is szakít a Tisza Pártot befogadó EPP frakciójával

2024. június 19. – 14:43

Másolás

Vágólapra másolva

Három évvel a Fidesz kizárását megelőző kilépése és egy nappal a Tisza Párt felvétele után arra jutott a kormánypárt részét képező, de jogilag önálló pártként létező KDNP egyetlen EP-képviselője, hogy az Európai Néppárt (EPP) és a pártcsalád európai parlamenti (EP) frakciója „megváltozott az évek során balra tolódott” – derült ki Hölvényi György szerdai sajtónyilatkozatából, amelyet az MTI szemlézett.

Hölvényi elmondta, hogy már nem tud azonosulni a párt háborús doktrínájával, másfelől erkölcsi okokból nem tudja elfogadni Magyar Péter felvételét az EPP-frakcióba.

Az ezzel a Fideszhez hasonlóan egyelőre frakción kívül került, de mandátumát a június 9-i választások után is megőrző KDNP-s politikus szerint az elmúlt három évben is „nagy kompromisszumok árán együtt tudott működni a néppárttal, azonban mostanra egy olyan helyzet alakult ki, amilyet semmilyen szempontból sem lehetett tolerálni”.

Hölvényi már a béke szót sem mondhatta ki

A sajtónyilatkozat alapján az EPP balra tolódó háborúpártisága már odáig fajult, hogy a frakción belül

  • nem lehet már a családügyekről beszélni,
  • az utóbbi időben „a béke szót sem lehetett kimondani”,
  • továbbá a genderkérdésekről sem lehetett nyíltan vitatkozni.

Hölvény szerint annak érdekében, hogy növelje tagjainak számát, az EPP a magát kereszténydemokratának tartó párt túllépett saját értékein, és „sodródott az árral”.

„Óriási kihívások vannak a családdal, nemzettel, környezetvédelemmel, mondhatjuk így, hogy a teremtésvédelemmel és általában az emberi méltósággal kapcsolatban, de az Európai Parlament ahelyett, hogy európai megoldásokat találna, baloldali ideológiától túlfűtött, egyirányú kommunikációt folytat” – tette hozzá. Hölvényi szerint a legfontosabb, hogy találni kell egy, a kereszténydemokrata értékekhez nagyon közel álló politikai csoportosulást, hogy a munka folytatódhasson. „Nagyon sok olyan kérdés van, amelyre hiányoztak a kereszténydemokrata válaszok, és ezt az űrt kalandorok próbálják betölteni. Ennek kell tulajdonképpen európai szinten és adott esetben nemzeti szinten is gátat szabni” – jelentette ki.

A KDNP-s képviselő arra is kitért, hogy az EPP a választások relatív győzteseként a legfontosabb tisztségekért küzd most az EU-ban, és a baloldalnak ezekért cserébe konkrét ideológiai követelései vannak, így a néppárt feláldozza alapvető értékalapú politikáját.
„A baloldal a legkeményebb ideológiai alapú kompromisszumokat akar, és ezen az oltáron áldozta fel az EPP a kereszténydemokrata, konzervatív és adott esetben még a liberális jellegét is” – jelentette ki Hölvényi György.

Magyar: Gyuri, eddig nem zavart?

Magyar Péter kedden jelentette be, hogy az EP-választáson 30 százalékot megközelítő, az ellenzék legnagyobb erejévé vált Tisza Párt mind a hét EP-képviselője belép az EPP frakciójába. Nem sokkal korábban Manfred Weber, az EPP vezetője járt Budapesten, és találkozott a pártjával a magyar politikai közéletbe berobbant Magyarral.

Keddi bejelentésében – amelyben Magyar közölte, mégis átveszi EP-mandátumát az erről szóló közösségi szavazás eredménye nyomán – Hölvénynek is üzent a Tisza Párt elnöke. Kifogásolta, hogy a Fidesz háborúpártizza a Néppártot és a benne ülő politikusokat, noha szerinte ez egyáltalán nem érvényes a pártcsaládra. Arról is beszélt, hogy régen volt helye a Fidesznek a Néppártban, mára pedig már sehová nem akarják őket felvenni. „Eddig nem zavart?” – üzente Magyar Hölvényinek. Az ellenzékivé lett politikus szerint furcsa, hogy a KDNP-t eddig nem zavarta, hogy a Néppártban van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!