Az Irán elleni válaszcsapásokról egyeztethet szerdán Biden és Netanjahu

ÉLŐ

2024. október 9. – 07:40

frissítve

Az Irán elleni válaszcsapásokról egyeztethet szerdán Biden és Netanjahu
Füst száll fel Bejrút felett egy légicsapás után – Fotó: Murat Sengul / Anadolu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Cikkünk folyamatosan frissül!

A Gázát uraló iszlamista terrorszervezet és a Ciszjordániát kormányzó palesztin elnök, Mahmúd Abbász mozgalmának tervezett találkozójáról a Hamász egyik tisztviselője számolt be a Reutersnek. Taher al-Nono, a Hamász politikai vezetőjének médiaügyi tanácsadója azt mondta, a szervezet küldöttségét a második számú vezető, Halil al-Hajja vezeti, aki kedden érkezett meg Kairóba.

A találkozón a Gázai övezetet sújtó izraeli agresszióról, és a palesztin népet érintő kihívásókról lesz szó, de konkrétumok nem derültek ki, a Fatah pedig nem kommentálta az értesüléseket. Ez lesz a két fél első találkozója azóta, hogy júliusban Pekingben aláírtak egy nyilatkozatot a „megosztottság megszüntetéséről és a palesztin egység megerősítéséről”.

A két rivális, korábban véres belháborúba keveredő palesztin csoport a nyilatkozatban ígéretet tett arra, hogy egységkormányt alakítanak a palesztin területeken, ami véget vethetne az évtizedek óta tartó széthúzásnak a palesztin szervezetek között. A nyilatkozat aláírása ugyanakkor nem garancia semmire, korábban ugyanis több hasonló deklaráció született, amelyekk nem vezettek eredményre.

Ugyan konkrét konfliktus még nincsen a két ország között, több mint valószínű, hogy Izrael nem fogja szó nélkül hagyni azokat a rakétatámadásokat, amelyeket Irán indított a libanoni offenzívára válaszul, Irán pedig kedden már belengette a válaszcsapást is. Hogy pontosan mi fog történni, azt egyelőre nem tudni, de az biztos, hogy Irán nem akar kellemetlen meglepetéseket.

A Reutersnek egy iráni tisztviselő azt mondta, Teherán elfogadhatatlannak tartaná, ha a Perzsa-öböl bármelyik országa a katonai bázisainak, vagy akár csak a légterének megnyitásával segítené Izraelt, és megtorlást ígért, ha ez mégis megtörténne. Az öböl többi országa egyébként már korábban biztosította Iránt arról, hogy ki akarnak maradni a konfliktusból, de Iránnak a jelek szerint ez önmagában nem volt elég.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Izrael milyen válaszcsapást tervez, de Biden és Netanjahu szerdán telefonon fognak egyeztetni egymással, így valószínűleg elég közel lehet már a megoldás.

Az izraeliek által gyakran célba vett tábort ért csapásról először a Wafa nevű palesztin hírügynökség számolt be, ekkor az egészségügyi dolgozók alapján arról írtak, hogy a tábortól északnyugatra ért bombatalálat egy sátrat. Később kiderült, hogy Izrael két csapást is mért a környékre, és a Nuszejrathoz közeli Bureidzs táborban is vannak áldozatok.

A Guardian posztja szerint legfrissebb információk alapján kilenc holttestet, köztük három gyereket szállítottak a Deir al-Balahban található al-Aksza Mártírok Kórházba. Az Al Jazeera eközben arról írt, hogy legalább húsz palesztin halt meg az éjjeli és hajnali csapásokban. Az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala (UNRWA) vezetője eközben arra figyelmeztetett, hogy a Gázai övezet északi részén 400 ezer ember van fogságban, és éli át minden nap a poklot.

A Hezbollah éjfél után közzétett közleményében arról írt, hogy a katonái rárobbantottak egy pokolgépet az izraeli-libanoni határ közelében fekvő Blida felé igyekvő izraeli katonákra. Arról is beszámoltak, hogy tüzérséggel és rakétákkal vertek vissza egy izraeli osztagot, amely Labbouneh felé tartott. Izrael nem kommentálta a két esetet, független forrásból pedig egyelőre nem megerősíthetőek a szervezet állításai. Arról, hogy Izrael nekiment a Hezbollah határerődjének, ebben a cikkben írtunk bővebben.

(Guardian)

Mose Száda, aki a Likud tagjaként ül az izraeli törvényhozásban, a Radio 103FM-nek beszélt arról, hogy szerinte Netanjahunak az iráni atomprogram megbénításával kellene felelnie az iráni rakétatámadásra. „Netanjahunak azt kell tennie, ami Izrael érdekét szolgálja, és lehetősége van arra, hogy Izrael és a Nyugat védelmezőjeként vonuljon be a történelemkönyvekbe, ehhez pedig csak annyit kell tennie, hogy csapást mér az iráni atomreaktorokra” – mondta a politikus.

Száda azt is felvetette, hogy ha az atomfegyverhez több forrás szerint is egyre közelebb álló Irán ballisztikus rakéták helyett atombombával támadott volna, akkor a víz tartalékolása és az óvóhelyek nem nyújtottak volna menedéket. Szerinte lehetséges lenne csapást mérni az iráni atomprogramra, de azt elismerte, hogy nagyon összetett műveletet igényelne, és Amerikával közösen kellene megvalósítani.

A napokban egyébként a korábbi izraeli miniszterelnök, Naftali Bennett is azt mondta, szerinte most kell lecsapni az iráni atomprogramra.

(Times of Israel)

A Wall Street Journal friss cikke szerint a Teheránban felrobbantott főtitkár, Iszmáil Hánije helyére augusztusban kinevezett Jahjá Szinvár a terrorszervezet politikai szárnyának átvétele óta a korábbinál is radikálisabb irányba terelte a Hamászt. Ez a lap szerint többek közt abban mutatkozik meg, hogy kinevezése után elrendelte a a második intifáda nagyszabású, senkit sem kímélő öngyilkos merényleteinek újraindítását Ciszjordániában.

Augusztus végén a Hamász egyik vezetője nyilvánosan is beszélt arról, hogy ismét így kéne harcolnia a terrorszervezetnek, a WSJ szerint azonban a döntés már azelőtt megszületett, hogy augusztus közepén Tel-Avivba érkezett egy palesztin öngyilkos merénylő, és csak egy technikai hiba miatt lett mindössze egyetlen áldozata a robbantásának. Szinvár egy, a lap által megszerzett levelében pedig arról írt, hogy a Hamász készen áll arra, hogy a kifárasztásra játszva törje meg Izrael akaratát.

A cikk alapján Szinvár még a szervezeten belül is szélsőséges figurának számít, ami nem is meglepő, hiszen ő volt például a közel-keleti konfliktust egy évvel ezelőtt kirobbantó, Izrael elleni terrortámadás egyik fő kitervelője.

A támadás állítólag még a Hamász tengerentúlon tartózkodó tagjait is meglepte, az öngyilkos merényletek újraindításával pedig több jelenlegi vezető sem ért egyet. Az egyre inkább megalomániásnak tűnő, a saját háborúban betöltött szerepét felértékelő Szinvárral azonban nem akarnak konfrontálódni. Mindennek fényében meglepőnek tűnhet, hogy a vezető a cikk alapján állítólag ismét felvette a kapcsolatot a tűzszüneti és túsztárgyalókkal,

Az Axios információi szerint három amerikai hírszerző is állítja, hogy az amerikai elnök és az izraeli miniszterelnök szerdán reggel telefonon fognak beszélni arról, hogy milyen válaszcsapást adna Izrael az iráni rakétatámadásra. Biden és Netanjahu az elmúlt két hónapban nem beszéltek egymással, a két ország közti feszültség pedig ez idő alatt sokat nőtt, mert Izrael több kulcsfontosságú műveletet is elhallgatott Amerika elől – például a Hezbollah csipogóinak felrobbantását vagy Hasszán Naszrallah likvidálását.

Az amerikai kormány az elmúlt hetekben emiatt egyre kevésbé hiszi el, amit az izraeli kormány mond a katonai és diplomáciai terveiről, a Fehér Ház pedig az izraeli kormányba vetett bizalmát és kezdi elveszteni.

Izrael a várakozások szerint komoly megtorló csapásokat tervez Irán ellen, és felmerültek olajipar elleni támadások is, amelyeket Biden korábban ellenzett. Netanjahu egyik tanácsadója azt mondta, a válaszcsapásokról kedden több miniszterrel és a hadsereg vezetőivel éjszakába nyúló tárgyalásokat folytató miniszterelnök a döntéséről mindenképpen tájékoztatni akarta Bident, egy amerikai forrás pedig arról beszélt az Axiosnak, hogy a szerdai beszélgetéssel garantálni akarják, hogy Izrael ne vesse el a sulykot az iráni támadásaival.

Biden elnök telefonon tárgyal Benjamin Netanjahuval – Fotó: The White House / Reuters
Biden elnök telefonon tárgyal Benjamin Netanjahuval – Fotó: The White House / Reuters
  • Az izraeli hadsereg kiterjesztette műveleteit Délnyugat-Libanonra is.
  • Az IDF azt állítja, hogy átvették az irányítást a Hezbollah egyik katonai létesítménye felett.
  • Fél óra alatt 100 rakétát lőttek Libanonból Észak-Izraelre.
  • A Hezbollah főtitkárhelyettese szerint „stabil” a vezetésük, Netanjahu viszont arról beszélt, hogy a Hezbollah már nem a régi.
  • A CIA igazgatója további eszkalálódástól tart.
  • Lemondta washingtoni látogatását az izraeli védelmi miniszter, a hírek szerint Netanjahu utasította erre.
  • Az EU külügyi és biztonságpolitikai fő képviselője azonnali tűzszünetet sürget.
  • Izrael azt állította, hogy sikerülhetett megölniük Hásem Szafieddinet, a Hezbollah második emberét.
  • A szír állami média szerint izraeli légicsapás ért egy lakóépületet Damaszkuszban. Legalább heten meghaltak a csapásban.
  • 137 izraeli légicsapást és 36 halálos áldozatot jelentettek a libanoni hatóságok hétfőn.
  • Kedd este ismét légicsapások érték Bejrút déli részét.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!