WSJ: A Hamász új vezetője elrendelte az öngyilkos merényletek felélesztését

2024. október 9. – 08:20

Másolás

Vágólapra másolva

A Wall Street Journal friss cikke szerint a Teheránban felrobbantott főtitkár, Iszmáil Hánije helyére augusztusban kinevezett Jahjá Szinvár a terrorszervezet politikai szárnyának átvétele óta a korábbinál is radikálisabb irányba terelte a Hamászt. Ez a lap szerint többek közt abban mutatkozik meg, hogy kinevezése után elrendelte a a második intifáda nagyszabású, senkit sem kímélő öngyilkos merényleteinek újraindítását Ciszjordániában.

Augusztus végén a Hamász egyik vezetője nyilvánosan is beszélt arról, hogy ismét így kéne harcolnia a terrorszervezetnek, a WSJ szerint azonban a döntés már azelőtt megszületett, hogy augusztus közepén Tel-Avivba érkezett egy palesztin öngyilkos merénylő, és csak egy technikai hiba miatt lett mindössze egyetlen áldozata a robbantásának. Szinvár egy, a lap által megszerzett levelében pedig arról írt, hogy a Hamász készen áll arra, hogy a kifárasztásra játszva törje meg Izrael akaratát.

A cikk alapján Szinvár még a szervezeten belül is szélsőséges figurának számít, ami nem is meglepő, hiszen ő volt például a közel-keleti konfliktust egy évvel ezelőtt kirobbantó, Izrael elleni terrortámadás egyik fő kitervelője.

A támadás állítólag még a Hamász tengerentúlon tartózkodó tagjait is meglepte, az öngyilkos merényletek újraindításával pedig több jelenlegi vezető sem ért egyet. Az egyre inkább megalomániásnak tűnő, a saját háborúban betöltött szerepét felértékelő Szinvárral azonban nem akarnak konfrontálódni. Mindennek fényében meglepőnek tűnhet, hogy a vezető a cikk alapján állítólag ismét felvette a kapcsolatot a tűzszüneti és túsztárgyalókkal,

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!