Az Irán elleni válaszcsapásokról egyeztethet szerdán Biden és Netanjahu

2024. október 9. – 07:40

Másolás

Vágólapra másolva

Az Axios információi szerint három amerikai hírszerző is állítja, hogy az amerikai elnök és az izraeli miniszterelnök szerdán reggel telefonon fognak beszélni arról, hogy milyen válaszcsapást adna Izrael az iráni rakétatámadásra. Biden és Netanjahu az elmúlt két hónapban nem beszéltek egymással, a két ország közti feszültség pedig ez idő alatt sokat nőtt, mert Izrael több kulcsfontosságú műveletet is elhallgatott Amerika elől – például a Hezbollah csipogóinak felrobbantását vagy Hasszán Naszrallah likvidálását.

Az amerikai kormány az elmúlt hetekben emiatt egyre kevésbé hiszi el, amit az izraeli kormány mond a katonai és diplomáciai terveiről, a Fehér Ház pedig az izraeli kormányba vetett bizalmát és kezdi elveszteni.

Izrael a várakozások szerint komoly megtorló csapásokat tervez Irán ellen, és felmerültek olajipar elleni támadások is, amelyeket Biden korábban ellenzett. Netanjahu egyik tanácsadója azt mondta, a válaszcsapásokról kedden több miniszterrel és a hadsereg vezetőivel éjszakába nyúló tárgyalásokat folytató miniszterelnök a döntéséről mindenképpen tájékoztatni akarta Bident, egy amerikai forrás pedig arról beszélt az Axiosnak, hogy a szerdai beszélgetéssel garantálni akarják, hogy Izrael ne vesse el a sulykot az iráni támadásaival.

Biden elnök telefonon tárgyal Benjamin Netanjahuval – Fotó: The White House / Reuters
Biden elnök telefonon tárgyal Benjamin Netanjahuval – Fotó: The White House / Reuters

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!