Netanjahu: Libanonra a Gázai övezetéhez hasonló sors vár, ha nem szabadul meg a Hezbollahtól

2024. október 8. – 07:42

frissítve

Netanjahu: Libanonra a Gázai övezetéhez hasonló sors vár, ha nem szabadul meg a Hezbollahtól
Rakétabecsapódás nyomai Haifában, 2024. október 7-én – Fotó: Mati Milstein / NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az izraeli hadsereg kiterjesztette műveleteit Délnyugat-Libanonra is.
  • Az IDF azt állítja, hogy átvették az irányítást a Hezbollah egyik katonai létesítménye felett.
  • Fél óra alatt 100 rakétát lőttek Libanonból Észak-Izraelre.
  • A Hezbollah főtitkárhelyettese szerint „stabil” a vezetésük.
  • A CIA igazgatója további eszkalálódástól tart.
  • Az EU külügyi és biztonságpolitikai fő képviselője azonnali tűzszünetet sürget.
  • Izrael szerint sikerülhetett megölniük Hásem Szafieddinet, a Hezbollah második emberét.

Az izraeli hadsereg felszólította az egyetlen működő kórházat Gáza északi részén, hogy 24 órán belül ürítsék ki az intézményt – közölte kedden Huszam Abu Szafija, a kórház igazgatója a CNN-nel.

„A hadsereg egyenesen fenyegető hangon beszélt velem, hogy holnap minden beteget ki kell kényszeríteni a Kamal Adwan kórházból, különben életveszélynek tesszük ki magunkat” – mondta Szafija.

A Kamal Adwan kórház Beit Lahia és Jabalia között van, két olyan észak-gázai terület között, amelyet Izrael a légi és szárazföldi hadműveletek előtt evakuálásra szólított fel a lakosoktól.

„Ami történik, az a lakosok önkényes és egyértelmű kitelepítése Gáza északi részéből” – jelentette ki a kórház igazgatója.

A kórház személyzete már átvitt néhány beteget más kórházakba, és megpróbálnak még több beteget evakuálni az üzemanyaghiány miatt. Viszont a kórház továbbra is orvosi szolgáltatásokat fog nyújtani, mivel még mindig nagyon sok embernek van szüksége rá, és a vezetés szerint katasztrofális lenne, ha teljesen megszűnne az ellátás.

„Még mindig sok beteg van a kórházban, és sok csecsemő és gyermek van az újszülöttosztályon, így nehéz evakuálni” – mondta Szafija, hozzátéve, hogy még mindig érkeznek betegek.

Az izraeli hadsereg újabb légicsapásokat mért Bejrút déli külvárosaira a jelentések szerint.

Az izraeli hadsereg néhány órája adott ki kiürítési felhívást az érintett területekre, még azt is megjelölték egy térképen, hogy mely házak lehetnek veszélyben. A libanoni állami hírügynökség szerint négy lakóépület összeomlott a Burj al-Barajneh negyedben, egy izraeli csapást követően.

Hiába beszélt erről Benjámin Netanjahu, az IDF nem tudja biztosra mondani, hogy valóban megölték-e Hásem Szafieddinet, a Hezbollah második számú vezetőjét, aki esélyes a szervezet vezetői pozíciójára.

Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője azt mondta, hogy nem tudják megerősíteni, hogy Szafieddine a múlt heti légicsapásban halt meg, és még vizsgálják a művelet eredményét.

Hezbollah nem nyilatkozott Szafieddine hollétéről a csapások óta, de a halálát sem erősítették meg.

(BBC)

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter a Pentagon szóvivője szerint lemondta az erre a hétre tervezett washingtoni látogatását.

Az izraeli miniszter szerdán látogatott volna Washingtonba, és találkozott volna amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal. A Pentagon helyettes sajtótitkára, Sabrina Singh kedden közölte, hogy értesüléseik szerint Gallant elhalasztotta az utat.

A halasztás okát firtató kérdésre az újságírókat izraeli tisztviselőkhöz irányította. Elmondta, hogy a két védelmi miniszter kedden nem beszélt telefonon, és nem tudott semmilyen tervezett hívásról.

A bejelentésre azután került sor, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök utasította Gallantot, hogy ne utazzon a Pentagonba Iránról szóló tárgyalásokra, amíg Joe Biden fel nem hívja.

A CNN egy izraeli tisztviselőre hivatkozva azt írja, hogy Netanjahu két okból adott utasítást Gallantnak. Először is, Netanjahu telefonon keresztül akar beszélni Joe Biden amerikai elnökkel Gallant utazása előtt. Másrészt a miniszterelnök azt akarja, hogy a háborús kabinet még Gallant utazása előtt szavazzon az iráni támadásra adott izraeli válasz jellegéről.

A Jerusalem Post szerint arról is szó van, hogy Netanjahu meg akarja akadályozni, hogy Gallant kapjon elismerést kapjon az Iránnal kapcsolatos közös amerikai-izraeli stratégia megszilárdításáért.

(Guardian)

Izraeli csapás ért egy lakóépületet Damaszkusz egyik külvárosában – jelentette a szíriai állami hírügynökség.

Az állami média először azt jelentette, hogy a csapás következtében civilek sérültek meg. Később katonai forrásokra hivatkozva azt jelentették, hogy hét halálos áldozatról, és tizenegy sérültről tudni. A szír egészségügyi minisztérium szerint nők és gyerekek is vannak a sérültek között.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja brit központú szervezet csak négy áldozatról számolt be.

Az AFP szerint az izraeli csapás egy olyan épületet ért, amelyet a Forradalmi Gárda és a Hezbollah magas rangú ügynökei látogattak. A csapásban egy, az épület előtt álló kocsi is megsérült.

A Damaszkusz külvárosában lévő lakóház három emeletét érte a rakéta – Fotó: AFP
A Damaszkusz külvárosában lévő lakóház három emeletét érte a rakéta – Fotó: AFP

(BBC, Guardian)

Az izraeli hadsereg új evakuálási figyelmeztetést adott ki Bejrút déli külvárosaira a várható izraeli légicsapások előtt.

Avichay Adraee, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) arab nyelvű szóvivője az X-en tette közzé, hogy konkrétan mely épületek vannak veszélyben, és utasította az lakosságot az épületek és a környék elhagyására.

Az elmúlt 24 órában 137 izraeli légicsapást jelentettek Libanonban – közölte a libanoni Vészhelyzetkezelési Egység.

A szervezet szerint ezek többsége délen, Bejrút déli részén és Bekaa tartományban történt. A légicsapásokban 36 ember meghalt, 150 pedig megsérült – írja a BBC.

Az emberek elmenekülnek otthonaikból Dél-Libanonban, így a 990 menedékhelyből 781 elérte a maximális befogadóképességet – tette hozzá a közlemény. A kormány 1,2 millióra becsüli a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek számát, de ennek csak hatodát regisztrálták hivatalosan.

(BBC)

Benjámin Netanjahu tévébeszédben figyelmeztette a libanoniakat, hogy a gázai palesztinokhoz hasonló „pusztulás és szenvedés várhat rájuk”, ha nem szabadulnak meg a Hezbollahtól.

„Lehetőségetek van Libanon megmentésére, mielőtt egy hosszú háború szakadékába zuhan, amely olyan pusztuláshoz és szenvedéshez vezet, mint amit Gázában látunk” – mondta az izraeli miniszterelnök a libanoni néphez intézett videóbeszédében.

Netanjahu szerint ha a libanoniuak „megszabadítják az országot a Hezbollah-tól” akkor véget érhet a háború.

(Guardian)

Benjámin Netanjahu egy nyilatkozatban arról beszélt, hogy Izrael megölte Hásem Szafieddinet, a Hezbollah második emberét, aki átvehette volna a szervezet vezetését – írja a Sky News.

Az izraeli miniszterelnök emellett üzent a libanoniaknak is. Felszólította őket, hogy „szabaduljanak meg a Hezbollahtól”.

Szerinte Izraelnek joga van megvédeni magát, és hogy az IDF leépítette a Hezbollah képességeit.

„Terroristák ezreit iktattuk ki, beleértve magát Naszrallahot, és Naszrallah utódját, és az utódjának az utódját. Mára a Hezbollah gyengébb, mint sok-sok éve volt” – mondta.

„A libanoni nép, fontos választás előtt áll. Ez a ti döntésetek. Most visszavehetitek az országotokat, és visszatérhettek a béke és a jólét útjára. Ha nem teszitek, a Hezbollah továbbra is megpróbál majd sűrűn lakott területekről harcolni Izrael ellen, a ti károtokra. Nem fogja érdekelni, ha Izraelt belerángatják egy szélesebb háborúba” – mondta a miniszterelnök.

Az izraeli belügyi parancsnokság szigorít a Haifa kikötővárosban élő civilekre vonatkozó korlátozásokon, miután a Hezbollah rakétatámadásokat intézett a város ellen – írja a Guardian.

A döntés értelmében bezárnak az iskolák – közölte a hadsereg, hozzátéve, hogy az ország többi részén változatlanok maradnak az irányelvek.

A Hezbollah rakétái hétfőn kora reggel csapódtak be először Haifába, ami az első olyan közvetlen támadás volt a város ellen, amely elkerülte a hadsereg általában megbízható légvédelmi rendszerét. A jelentések szerint a támadásban több ember megsérült.

A Hezbollah aztán azt állította, hogy a keddi nap folyamán rakétákat lőtt ki az észak-izraeli Haifa és Krayot térségére. Az izraeliek 105 lövedéket azonosítottak, ami Libanonból érkezett Izrael területére. A támadásban a jelentések szerint mintegy hét ember megsérült.

Haifa Izrael legnagyobb kikötője, ahol petrolkémiai üzemek és olajfinomítók találhatók, így a Hezbollah célpontja lehet a támadási kísérleteknek.

Rakéta csóvája Haifa fölött, szeptember végén – Fotó: Mostafa Alkharouf / 2024 Anadolu
Rakéta csóvája Haifa fölött, szeptember végén – Fotó: Mostafa Alkharouf / 2024 Anadolu

Abdallah Darwich, a város polgármestere a BBC-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy a Bejrútba érkező menekültek tömeges beáramlása a tűrőképessége határára sodorta a várost.

„Ha tűzszünet lesz, Bejrút kifújja a feszültséget. Ha nem lesz tűzszünet, akkor meg fogunk törni” – mondta Darwich.

Amikor az elmúlt hetekben az eszkalálódó feszültség Libanont is elérte, Bejrút elővette azt az akciótervet, amit 2006-ban, a legutóbbi konfliktus során használtak. Csakhogy a városvezetésnek rá kellett jönnie, hogy azok az intézkedések a most beáramló embertömeg 10 százalékára lettek kitalálva.

Darwich bezáratta a város mind a 139 állami iskoláját, és menedékhelyként alakította át őket. De mostanra mindegyik megtelt, és 51 ezer menekültet tartanak el, nagyrészt egészségtelen körülmények között. Bejrút környékén még többen vannak az utcákon.

A 2006-os háború után, mielőtt a Hezbollah lett volna a fő erő Libanonban, az Öböl-államok hatalmas összegeket adományoztak az ország újjáépítésére. Bejrútban olyan transzparensek lógtak, amelyeken az állt: „Köszönjük Katarnak” és „Köszönjük Szaúd-Arábiának”.

„Most nincs »Köszönöm Katar«, nincs »Köszönöm Szaúd-Arábia«. Most senki sem ígéri, hogy segít nekünk az újjáépítésben” – mondja a polgármester. A város ráadásul még most is nyögi a 2019-es pénzügyi válság, a kikötői robbanás és a földrengés együttes hatásait.

„Adjatok békét Bejrútnak, és mindent helyrehozhatunk. De nem élhetünk a pusztításnak ebben a körforgásában” – mondja Darwich.

Férfi üldögél a sátrában Bejrút tengerparti sétánya mellett – Fotó: AFP
Férfi üldögél a sátrában Bejrút tengerparti sétánya mellett – Fotó: AFP

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter szerint a Hezbollah magas rangú vezetője, Hásem Szafieddine „valószínűleg” meghalt egy múlt heti légicsapásban – írja a BBC.

Az elmúlt hetekben sokan azt találgatták, hogy Szafieddine lehet a csoport következő vezetője, miután unokatestvére és a szervezet korábbi vezetője – Hasszán Naszrallah – a múlt hónapban egy izraeli légicsapásban meghalt.

Az izraeli légi erő csütörtökön bombázta Bejrút külvárosában azt a komplexumot, ahol Szafieddin tartózkodhatott, de mentőalakulatok a többi légicsapás miatt eddig nem tudták átvizsgálni a területet.

Az amerikai média arról számolt be, hogy Safieddine meghalt a bombázásban, amit nem erősítettek meg, de a Hezbollah nem nyilatkozott Szafieddine hollétéről a csapások óta.

Az Izraeli Védelmi Erőkkel tartott eligazításon Gallant arról is beszélt, hogy a Hezbollah erői megtörtek Naszrallah megölése óta.

A város szívében a közelmúltban végrehajtott két támadás megmutatta, hogy nem csak a militáns csoportokhoz köthető területek vannak veszélyben – mondta Abdallah Darwich a BBC-nek.

Az polgármester szerint a potenciális izraeli célpontok mostanra szétszóródtak a városban.

„Már nem lehet azt mondani, hogy Bejrút biztonságos. Hogy hol van a következő izraeli célpont, azt senki sem tudja”.

A két csapás, amelyre Darwich utalt, Bachoura és Cola városrészeket érintette. Az IDF szerint ezek a támadások Hezbollah és a Hamász tagjait célozták, de az egyik becsapódás egy klinikát semmisített meg.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a libanoni egészségügyi ellátási rendszer „súlyos károkat” szenvedett azóta, hogy Izrael aktívan támadja a libanoni síita milícia, a Hezbollah elleni célpontokat.

Hanán Balkhi, a WHO regionális igazgatója azt mondta, múlt héten egy nap alatt meghalt 28 egészségügyi dolgozó.

A WHO közlése szerint az elmúlt egy évben összesen 36 egészségügyi intézményt ért támadás. Ezekben a támadásokban meghalt 77 egészségügyi dolgozó, 74-en pedig megsérültek.

(BBC)

Izrael bejelentette, átvették az irányítást a Hezbollah egy dél-libanoni katonai létesítménye felett. A Marun al-Raszban található létesítmény az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint közvetlen fenyegetést jelentett Észak-Izrael lakóira.

Az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy a helyszínen találtak „egy lakóházat és egy olajfaligetet, ahol egy megtöltött rakétakilövő is volt, amely készen állt arra, hogy észak-izraeli közösségeket támadjon”.

Ezen kívül találtak „föld alatti infrastruktúrát, terrorista búvóhelyeket, lakónegyedeket és támaszpontokat is azonosítottak”.

Független forrásból egyelőre még nem erősítették meg a hírt.

(Guardian)

Az Axios információi szerint a Biden-kormány több magas rangú tisztviselője is kezdi elveszíteni a bizalmát Benjámin Netanjahu izraeli kormányában. Barak Ravid a cikkében négy tisztviselőre hivatkozva írja, hogy az amerikai kormány az elmúlt hetekben egyre kevésbé bízik abban, amit az izraeli kormány mond a katonai és diplomáciai terveiről.

„Jó okunk van arra, hogy jelenleg nagyon alacsony legyen a bizalmunk az izraeliek iránt” – mondta az egyik tisztviselő. A Biden-kormány tagjai az utóbbi időben többször is meglepődtek az izraeli katonai és hírszerzési műveleteken. Néhány esetben az Egyesült Államokat nem tájékoztatták ezekről a lépésekről, vagy csak akkor tették ezt meg, amikor izraeli vadászgépek már elindultak, hogy megtámadjanak valamilyen célpontot a Közel-Keleten.

Amerikai tisztviselők szerint a külügyminiszter, Lloyd Austin nagyon dühös volt akkor, amikor az izraeli kollégája, Joáv Galant mindössze percekkel azelőtt szólt neki, hogy az izraeli hadsere likvidálta volna a Hezbollah vezérét, Haszán Naszrallahot.

(Guardian, Axios)

A Hezbollah főtitkárhelyettese kedden azt mondta, a libanoni síita milícia támogatná egy esetleges tűzszünet elérését Libanonban. Most először viszont nem tett említést arról, hogy egy gázai fegyverszünet az előfeltétele annak, hogy abbahagyják az Izrael elleni támadásokat.

Naim Kasszem arról beszélt, hogy a Hezbollah támogatja a libanoni házelnök, a Hezbollahhal szövetséges Nabih Berri próbálkozását arra, hogy a harcokat szüntessék be. Kasszem ugyanakkor azt is kijelentette, hogy nem a Hezbollah fog először engedni a háborúban.

„Ha az ellenség (Izrael) folytatja a háborút, az a csatatéren fog eldőlni” – mondta a Hezbollah helyettes vezetője.

(Reuters)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) jelentése szerint újabb 20 rakétát lőttek Libanonból az észak-izraeli Haifára és vonzáskörzetére, ezzel a várost kedden ért rakéták száma 100 fölé emelkedett fél órán belül. Egy 70 éves nő megsebesült, több házban kárt okoztak a támadások.

Az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy a rakéták egy részét lelőtték a légvédelmi rendszerek.

(BBC, Times of Israel)

Aviháj Adraee „elkeseredettnek” nevezte a Hezbollah főtitkárának beszédét arról, hogy az Izraellel háborúban álló libanoni síita szervezet erőforrásai és képességei „jó állapotban vannak”.

Az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője szerint Naim Kasszem „makacs és nem fogadja el a valóságot”.

(BBC)

„Az erőforrásaink és képességeink jó állapotban vannak” – mondta Naim Kasszem, az Izrael ellen háborúzó Hezbollah szervezet főtitkárhelyettese. „Stabil a vezetésünk és az irányításunk” – reagált azokra az izraeli állításokra, amelyek szerint a libanoni síita milícia katonai infrastruktúrája jelentős károkat szenvedett az elmúlt két hét izraeli támadásaiban.

„Minél hosszabb ideig tart ez a háború, annál komolyabb bajban találja magát Izrael” – mondta Kasszem. A főtitkárhelyettes egyes mondataiból arra lehet következtetni, hogy a szervezet megtalálta az izraeli támadásban nemrég meghalt vezető, Haszán Naszrallah utódját:

„A Hezbollah parancsnoksága, irányítása és vezetése szervezett. Túl vagyunk a fájdalmas csapásokon. Minden pozíciót sikerült betölteni. Nincsenek üres pozíciók”.

Ugyanakkor Kasszem nem említett konkrét neveket, egyelőre nem lehet tudni, hogy kik a szervezet új vezetői.

(BBC)

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Parlamentben azt mondta, napról napra rosszabbodik a helyzet Libanonban. Josep Borrell beszélt arról, hogy a libanoni népesség 20 százalékának kellett elhagynia a lakhelyét a konfliktus miatt, de a tűzszünet elérésének fontosságát is említette.

Figyelmeztett, hogy gyengesége miatt a libanoni hadsereg nem képes a Hezbollah ellensúlyozására, nincs olyan helyzetben, hogy biztosítsa Libanon területi integritását.

Korábban a libanoni hadsereg kiadott egy közleményt, amelyben arról írtak, hogy készen állnak az ország megvédésére „az izraeli ellenség egyre gyakoribb, különböző libanoni régiók elleni barbár támadásaitól”.

(Guardian)

Naftali Bennett arra szólította fel Izraelt, hogy csapjon le az iráni atomfegyverkezési programra, amely szerinte „sötét árnyékot vet a jövőnkre”.

„Most először van lehetőségünk arra, hogy fellépjünk Iránnal szemben anélkül, hogy borzalmas és elviselhetetlen reakciótól kéne tartanunk” – mondta a korábbi miniszterelnök egy közösségi médiára posztolt videóban. Bennett ezzel arra utalt, hogy az Irán által támogatott Hezbollah és Hamász jelenleg gyenge, miután az izraeli hadsereg több vezetőjüket is likvidálta.

Ez egy egyszeri alkalom, legitimitásunk és képességünk is van arra, hogy súlyos károkat okozzunk az iráni rezsimnek és atomprogramjának” – állította a politikus, aki 2021 júniusa és 2022 júniusa között volt a zsidó állam miniszterelnöke.

Itt írtunk részletesebben arról, hogy Irán október 1-i ballisztikus rakétás támadására milyen válaszokat adhat Izrael.

(Times of Israel)

Az ENSZ libanoni különleges koordinátora és az izraeli határmenti békefenntartó erők vezetője azt mondta, a tárgyalás jelenti az egyetlen olyan megoldást, amely visszaállíthatja a stabilitást a régióban. Ebbe az irányba pedig azonnali lépéseket kell tenni.

„Ma, egy évvel a konfliktus kezdete után a szinte napi tűzharcok könyörtelen katonai hadjárattá eszkalálódtak, amelynek a humanitárius hatása nem kevesebb, mint katasztrofális” – áll a közleményben.

Október 7-én Matthew Miller, az Egyesült Államok külügyminisztériumi szóvivője azt mondta, az Egyesült Államok nem akarja, hogy az ENSZ békefenntartói veszélybe kerüljenek Libanonban, itt említve azt a lehetőséget is, hogy Izrael megtámadja őket. Hozzátette, hogy az ENSZ-misszió fontos szerepet játszik a biztonság helyreállításában.

(Al-Dzsazíra, Reuters)

Izrael bejelentette, hogy „korlátozott, lokalizált, célzott hadműveleteket” hajtanak végre Délnyugat-Libanonban.

Egy közleményben az izraeli hadsereg (IDF) azt mondta, a 146. tartalékos hadosztályt vetették be a területen. Az IDF azt állította, a hadműveletet a „Hezbollah délnyugat-libanoni terrorista célpontjai és infrastruktúrája” ellen hajtják végre.

Fotó: IDF
Fotó: IDF

A most bevetett hadosztály korábban védelmi feladatokat látott el Észak-Izraelben.

(Guardian)

Teherán figyelmeztette Izraelt, hogy bármilyen iráni infrastruktúrát ért támadást válaszcsapás fog követni. A Reuters információi szerint Abbász Arakcsi iráni külügyminiszter tette ezt a bejelentést kedd reggel.

Hétfő este az iráni Tasnim hírügynökség számolt be róla, hogy Teherán legalább tíz lehetséges kimenetelt vett számításba egy izraeli támadás esetén.

(Reuters)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) bejelentette, hogy likvidálták a Hezbollah logisztikai központjának parancsnokát, Szuhail Huszein Huszeinit Bejrútban.

Az IDF online közleménye szerint Huszeini „partner volt az arról szóló megegyezésekben, hogy harci felszereléseket szállítsanak Irán és a Hezbollah között és felelős volt azért, hogy csempészett harci felszereléseket szétosszák a Hezbollah különböző egységei között”

A Guardian még nem tudta megerősíteni a hírt, a Hezbollah egyelőre nem adott ki közleményt az ügyben.

(Guardian)

„A konfliktus további, regionális eszkalációjának kockázatával nézünk szembe” – mondta az amerikai titkosszolgálat, a CIA igazgatója hétfőn Georgia államban egy konferencián.

William J. Burns arról is beszélt, hogy a CIA szerint se Izrael, se Irán nem szeretne totális háborút, de ennek a kockázata így is megmaradt.

Burns azt mondta, Izrael „hatalmas károkat” okozott Irán legfontosabb és legerősebb szövetségesének, a Hezbollahnak. Az igazi kihívást viszont szerinte az jelenti, hogy Izrael tud-e a diplomácia és a hírszerzés terén olyan eredményeket elérni, amelyek egy tűzszüneti megállapodás felé vezethetnek Gázában és Libanonban.

Amikor az igazgatót arról kérdezték, számít-e a közeljövőben valamilyen megállapodásra, csak annyit mondott: „Megtanultam, hogy nem szabad reménykedni”.

(BBC)

Donald Trump egy rádióinterjúban arról beszélt, a múltban már volt Gázában, de erről nincs semmilyen feljegyzés. A kampánytanácsadója azzal próbálta magyarázni a dolgot, hogy Gáza Izrael része, Trump pedig már volt Izraelben.

Csakhogy Gáza nem Izrael, hanem Palesztina része.

Bővebben erről ebben a cikkben olvashat.

Ide kattintva elérheti a hétfői eseményekről szóló hírfolyamunkat.

  • A Hezbollah Haifa városát rakétázta az október 7-i támadások első évfordulójára virradó éjjel.
  • A Hamász is rakétákat lőtt ki Izraelre napközben. A jemeni húszik szintén azt állítják, ogy rakétát lőttek az orzságra.
  • Izraelben és a világban is sok helyen emlékeztek meg az október 7-i támadásokról, tüntettek a túszok szabadon engedéséért, a Nyugati országok néhány vezetője pedig Tűzszünetet követelt.
  • Budapesten ezer sárga masnival hívták fel a figyelmet a 101 izraeli túszra
  • A maga módján a Hezbollah is megemlékezett az október 7-i Hamász-támadások évfordulójára. Kiadott egy nyilatkozatot arról, hogy az október 7-i támadást hősi tettnek tartja.
  • Újabb szárazföldi hadosztályt küldött Libanon területére az IDF, így már három osztag van az országban.
  • Az IDF több dél-libanoni település kiürítésére szólított fel, majd légicsapásokat mértek a régióra. Bejrútban estére szintén újabb becsapódásokat lehetett hallani.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!