Haifát rakétázta a Hezbollah, Izrael Bejrútot bombázta az éjjel

ÉLŐ

2024. október 7. – 07:18

frissítve

Haifát rakétázta a Hezbollah, Izrael Bejrútot bombázta az éjjel
Lángok láthatók Bejrút déli részén október 7-én, miután Izrael légicsapást indított a Hezbollah ellen – fotó: Amr Abdallah Dalsh / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Cikkünk folyamatosan frissül!

Izrael hétfőn reggel közölte, hogy a Hamásznak a terrortámadás évfordulóján sikerült rakétákat lőnie a gázai határhoz közeli településekre, majd Tel-Aviv térségére is. Izrael szerint nagyobb légitámadás készült, de azt „légicsapások sorozatával nagyrészt meghiúsították”, csak néhány rakéta jutott át, két embert könnyebben megsebesítve. A hétfői rakétatűz az elmúlt hónapok legsúlyosabb ilyen jellegű támadása volt Izrael ellen Gázából, a Hamász minden bizonnyal az október 7-i támadásuk egyéves évfordulójára készült ezzel.

Az IDF közlemény szerint a reggeli támadás nagyobb részét az utolsó pillanatban sikerült megakadályozniuk, amikor harci repülőgépeik csapást mértek a kilövési helyszínekre. Órákkal később Tel-Avivban és több külvárosában megszólaltak a légvédelmi szirénák, mert egy zsúfolt metróövezetet célozva öt rakétát lőttek ki. Ezekből legalább kettőnek sikerült is áttörnie Izrael légvédelmét, Holonban és a várostól keletre fekvő Kfar Habadban csapódtak be. A Times of Israel szerint két nő sérült meg könnyebben a támadásban.

Izrael az október 7-es évforduló előtti napokban újabb offenzívát indított Gázában, ezúttal az övezet északi részén, Dzsabaliánál, mert közlésük szerint arról kaptak információkat, hogy a Hamász arrafelé kezdte magát újjászervezni. AZ IDF szombat éjszakától kezdődően légicsapásokat hajtott végre északon „fegyverraktárak, földalatti infrastrukturális létesítmények, terrorista sejtek és további katonai infrastrukturális létesítmények” ellen.

A Dzsabaliában lakó civileknek azt mondták, menjenek át Hán-Júniszban található al-Mavaszi humanitárius övezetbe, a CNN helyi tudósítása szerint azonban a sokan nem bíznak benne, hogy ez garantálni fogja a biztonságukat a múltbeli izraeli csapások miatt a kijelölt zónákban.

„Nem tudom, hová menjek” – mondta egy idős férfi a CNN-nek, aki állítása szerint 20 rokonát próbálja megvédeni a bombázástól. „Mit csináltunk? Vannak gyerekeink, asszonyaink, vannak idősek. Hová menjünk mindannyian? Mit kellene tennünk? Öljük meg magunkat? Ellenállunk, nem hagyjuk el északot, még akkor sem, ha itt halok meg” – mondta a tévéstábnak.

Fotó: Hamza Z. H. Qraiqea / Anadolu / AFP
Fotó: Hamza Z. H. Qraiqea / Anadolu / AFP

Az izraeli offenzíva tavaly őszi kezdete óta a Gázai övezetben az ENSZ becslése szerint 1,9 millió embernek kellett elhagynia lakóhelyét. Soknak azóta rendszeresen helyet kell változtatniuk, sátrakba élnek. Vasárnap az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége arra figyelmeztetett, hogy a szétbombázott övezet területe mára „emberi lakhatásra alkalmatlan hellyé vált” az ott végbement pusztítás, az éhezés és betegségek miatt.

(CNN)

A maga módján a Hezbollah is megemlékezett az október 7-i Hamász-támadások évfordulójára, kiadtak egy nyilatkozatot, amelyben azt írják: biztosak abban, hogy képesek lesznek „visszaverni az [izraeli] agressziót”. Ezen felül a libanoni székhelyi fegyveres szervezet megfogadta, hogy folytatja a harcot.

A Hezbollah friss közleményében „hősiesnek” nevezte a közel 1200 halálos áldozatot követelő október 7-i támadásokat, szerintük azoknak történelmi hatása lesz. A szervezet szerint Izraelt, amelynek nincs helye a térségben, el kell távolítani, bármeddig is tart ez a folyamat. A Hezbollah az USA-t és szövetségeseit is hibáztatja a Hamász október 7-i támadását követő gázai és libanoni erőszakért, szerintük az azóta ott történtekért ez a kör viseli a teljes felelősséget.

(BBC)

Újabb szárazföldi hadosztályt küldött Libanon területére az IDF, a közleményük szerint „lokalizált műveleteket” fognak végrehajtani.

A most beküldött 91. hadosztály közel egy éve tevékenykedik a Gázai övezetben és Izrael északi részén, és az AFP hírügynökség szerint ez már a harmadik hadosztály, amelyet Libanonba küldtek a szárazföldi offenzíva egy héttel ezelőtti kezdete óta.

Izraeli katonák Libanon déli részén 2024. október 6-án – Fotó: Israel Defense Forces / Reuters
Izraeli katonák Libanon déli részén 2024. október 6-án – Fotó: Israel Defense Forces / Reuters

(BBC)

Az IDF szerint reggel óta több mint 35 rakétát lőttek ki Libanonból Izrael északi területeire. 7 óra előtt 15 rakétát lőttek ki Karmiel térségére, ezek egy részét elfogták, a többi nyílt területen csapódott be. 9 óra előtt 20 rakétát lőttek ki Nyugat-Galileára, a rakéták közül legalább egy talált célba lakott területen, több autóban is kárt okozva.

Az IDF szerint a támadás során kilőtt rakéták többségét elfogták. 9 óra után további rakétákat lőttek ki Dovev térségére, az IDF szerint ezek mind nyílt terepen csapódtak be. Sérültekről nem érkezett jelentés.

Az Egyesült Államok legalább 17,9 milliárd dollárnyi katonai segélyt nyújtott Izraelnek a gázai háború kezdete óta, valamint további 4,86 milliárd dollárt költött a térségben zajló amerikai katonai műveletekre – írja a Brown Egyetem a Hamász Izrael elleni támadásainak évfordulóján közzétett, Costs of War projektjének jelentésében. Ez utóbbi összeg magában foglalja a haditengerészet által a jemeni húszik kereskedelmi hajózás ellen intézett támadásainak megfékezésére tett műveletek költségeit is.

Az USA által szállított segély nagy része lőszer volt, de ellentétben az Ukrajnának nyújtott, nyilvánosan dokumentált katonai segéllyel, az Izraelnek folyósított összegeket csak megbecsülni tudták a kutatók. (Times of Israel)

Emmanuel Macron francia elnök az X-en rótta le kegyeletét a Hamász október 7-i támadásának egyéves évfordulóján: „A fájdalom ugyanolyan élénk, mint egy évvel ezelőtt. Az izraeli nép fájdalma. A miénk. A megsebzett emberiség fájdalma” – írta.

Macron korábban azt kérte, hogy ne küldjenek több fegyvert Izraelnek. A francia elnök szerint vissza kell térni a politikai megoldáshoz, és nem szabad támogatni Izrael további harci műveleteit.

Benjámin Netanjahu szerint szégyen, hogy a francia elnök a fegyverszállítások leállítására kérte a nyugati országokat. Netanjahu szerint minden civilizált országnak támogatnia kellene Izraelt, mert „a barbárság Irán által vezetett erői ellen” harcol.

Közzétette a háború egyéves statisztikáját Izrael, az IDF adatai szerint 2023 október 7. óta:

  • 728 izraeli katona halt meg, valamint 4576-an sebesültek meg,
  • több mint 26 000 rakétával és drónnal támadták Izraelt,
  • az IDF a Gázai övezetben 17 ezer Hamász-ügynököt és terroristát ölt meg, köztük
  • 30 zászlóaljparancsnokot és több mint 165 Hamász századparancsnokot,
  • 7 ezer palesztin gyanúsítottat hallgattak ki a Gázai övezetben.
  • Libanonban az IDF szerint több mint 800 terrorista ügynökkel végeztek, köztük
  • 90 Hezbollah-parancsnokal, és a
  • Hezbollah 11 ezer állására mért csapást az izraeli hadsereg.

A Hamász vezette palesztin egészségügyi minisztérium szerint több mint 41 ezer palesztin halt meg Gázában, bár ezt a számot sem lehet függetlenül ellenőrizni, és feltételezhetően a katonai veszteségek mellett a Gázában megölt civileket is magában foglalja. (Times of Israel)

Egy évvel ezelőtt a Nova zenei fesztiválon mintegy 360 embert lőttek agyon palesztin fegyveresek. A fesztivál helyszínén az elhunytak családtagjai és barátai tartottak ma megemlékezést, a támadás időpontjában, 6:29-kor egyperces néma csenddel rótták le kegyeletüket, illetve lejátszották azt a zenét is, ami utoljára szólt a fesztiválon.

Fotó: Ronen Zvulun és Amir Cohen / Reuters Fotó: Ronen Zvulun és Amir Cohen / Reuters
Fotó: Ronen Zvulun és Amir Cohen / Reuters
Fotó: Ronen Zvulun és Amir Cohen / Reuters

.

Hétfőn kora reggel az izraeli média arról számolt be, hogy legalább öt ember megsebesült a Hezbollah rakétatámadásaiban az izraeli Haifában, egy személy pedig a közeli Tiberias városában. A Hezbollah annyit közölt, hogy célpontjuk egy izraeli katonai támaszpont volt Haifa közelében.

Rakétabecsapódás helyét vizsgálják Haifában 2024. október 7-én – Fotó: Shir Torem / Reuters
Rakétabecsapódás helyét vizsgálják Haifában 2024. október 7-én – Fotó: Shir Torem / Reuters

Izrael az éjszaka folyamán folyamatosan bombázta Bejrútot, az Al Jazeera tudósítója arról számolt be, hogy még hajnalban is folyt a támadás. Hatalmas robbanások hallatszottak és füstfelhő szállt fel a Bejrút déli részán fekvő Dahieh külvárosából, amelyet a Hezbollah fellegvárának tartanak. Az izraeli hadsereg állítása szerint a Hezbollah főhadiszállását és fegyverraktárait vették célba, a csapások miatt nehezen megközelíthető területről eddig nem érkezett hír az áldozatokról.

  • Irán felfüggesztette vasárnap légiforgalmát, Libanon halasztja az iskolakezdést;
  • Izrael egyelőre semmilyen lehetőséget nem zár ki az iráni megtorlás módjával kapcsolatban;
  • Vasárnap intenzív légicsapások érték Bejrútot az izraeli erők részéről: az IDF szerint itt található a Hezbollah egyik bázisa;
  • Izrael rakéták árnyékában emlékezett meg október 7-ről, Netanjahu háza előtt is tüntetést tartottak.
  • Az ENSZ főtitkára és Olaf Scholz is ismét tűzszünetet sürgetett. A Pentagonban találkozik szerdán az izraeli és az amerikai védelmi miniszter.
  • Izrael folytatja továbbra is hadműveleteit Gázában és Ciszjordániában, de Szíria szerint őket is érte találat;
  • Izrael szerint az éjszaka folyamán több rakétát vagy drónt is indítottak a területére Libanonból;
  • Az izraeli hadsereg arra számít, hogy rakéták indulhatnak Gázából a Hamász október 7-i támadásának évfordulóján: a hadsereg folyamatos készültségben van.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!