Az Egyesült Királyság miniszterelnöke nem akarja leállítani a fegyvereladásokat Izraelnek

2024. október 7. – 19:00

Másolás

Vágólapra másolva

Keir Starmer, az Egyesült Királyság miniszterelnöke kijelentette, hogy soha nem fogja támogatni az izraeli fegyvereladások leállítását. „Azt, hogy megtiltsák az Izraelnek történő védelmi célú fegyverértékesítést, az egy évvel ezelőtti október 7-i történések után nem tudnám elfogadni” – mondta, hozzátéve, hogy az iráni támadásokra való tekintettel sem támogatna ilyesmit.

Keir Starmer. Fotó: PRU / AFP
Keir Starmer. Fotó: PRU / AFP

Starmer Brendan O'Harának, a Skót Nemzeti Párt képviselőjének válaszolt, aki azt mondta, hogy bár üdvözli a miniszterelnök tűzszünetre való felhívását, szerinte többet is tehetne ennek érdekében. „Miért engedélyezi továbbra is az Izraelbe irányuló fegyvereladások 90 százlékát, amikor rengeteg bizonyíték van arra, hogy az Egyesült Királyságból érkező fegyvereket használják a katasztrófa meghosszabbítására?” – kérdezte.

Szeptemberben harmincféle fegyver izraeli exportját függesztette fel a brit kormány, miután a júliusban megválasztott munkáspárti kormány egy vizsgálat során arra jutott, hogy egyértelmű kockázata van annak, hogy ezeket súlyos humanitárius jogsértésekhez használhatják fel. A felfüggesztések a 350 meglévő engedély egytizedét érintik, és nem terjednek ki az F-35-ös vadászgépek alkatrészeire, kivéve ha azokat egy kizárólag Izrael által használt gépekben használják.

(The Guardian)


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!