Több tucat fegyver izraeli exportját függesztette fel a brit kormány

2024. szeptember 2. – 19:51

Másolás

Vágólapra másolva

Harmincféle fegyver izraeli exportját függesztette fel hétfőn a brit kormány, miután a júliusban megválasztott munkáspárti kormány egy vizsgálat során arra jutott, hogy egyértelmű kockázata van annak, hogy ezeket súlyos humanitárius jogsértésekhez használhatják fel – írja a Guardian.

David Lammy brit külügyminiszter a londoni alsóházban tartott beszámolójában elmondta, a brit kormány nem nemzetközi bíróság, vagyis nem feladata annak megítélése, hogy Izrael megsértette-e a nemzetközi humanitárius szabályokat. A gázai hadműveletekhez hasonló konfliktusok esetén azonban jogi kötelességük, hogy felülvizsgálják az exportengedélyeket.

Lammy kijelentette, a legutóbbi felülvizsgálat szerint az Izraelnek szánt egyes brit fegyverek exportja esetén nem lehet kizárni annak kockázatát, hogy a fegyverekkel súlyosan megsértik a nemzetközi humanitárius szabályokat, a pusztítás mértéke és a civil áldozatok száma pedig aggodalomra ad okot. A felfüggesztések a 350 meglévő engedély egytizedét érintik, és nem terjednek ki az F-35-ös vadászgépek alkatrészeire, kivéve ha azokat egy kizárólag Izrael által használt gépekben használják.

A tisztviselők nem kötötték konkrét jogsértésekhez a fegyverexport-engedélyek megvonását, de kiemelték, a kormány eddig eredménytelen tárgyalásokat folytatott az izraeli kormánnyal, hogy akár a brit igazságszolgáltatáson, akár a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságán keresztül hozzáférést kapjanak a palesztin foglyokhoz. A miniszterek hangsúlyozták, a felfüggesztés nem jelenti azt, hogy az Egyesült Királyság kevésbé lenne elkötelezett Izrael biztonsága iránt, hiszen ilyen felfüggesztésekre már korábbi izraeli konfliktusokban is volt példa.

Ez a lépés várhatóan feszültséget fog okozni az Egyesült Államokkal, Joe Biden ugyanis többször kijelentette, hogy a nemzetközi humanitárius jog szerint nincs alapja a fegyverexport felfüggesztésének. Joáv Galant izraeli védelmi miniszter úgy reagált a döntésre, hogy olyankor született meg, amikor egyszerre hét fronton vívnak egy olyan háborút, amit „egy kegyetlen terrorszervezet indított, bármiféle provokáció nélkül”, amikor hat kivégzett túszt gyászolnak és amikor további 101 túsz kimentésén ügyködnek.

Az izraeli hadsereg (IDF) vasárnap bejelentette, hogy hat, tavaly októberben elrabolt túsz holttestét találták meg a Gázai övezetben. Az IDF szerint a túszokat nem sokkal azelőtt gyilkolhatták meg, hogy a katonáik odaértek volna, hogy kiszabadítsák őket. A bejelentés után több tízezren tüntettek vasárnap este Izrael különböző nagyvárosaiban. A legnagyobb tiltakozások Tel-Avivban és Jeruzsálemben voltak, a tüntetők Netanjahut és kormányát kritizálták, amiért nem sikerült korábban kiszabadítani a Hamász által fogva tartott túszokat.

Az izraeli kormány ellen tiltakozók azt szeretnék elérni, hogy valamilyen fogolycsere vagy más megállapodás részeként kiszabadítsák a Hamász által fogva tartott túszok maradékát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!