Ezer sárga masnival hívják fel a figyelmet a 101 izraeli túszra Budapest több pontján

2024. október 7. – 20:37

Ezer sárga masnival hívják fel a figyelmet a 101 izraeli túszra Budapest több pontján
Sárga szalagok a Városligeti fasor fáin – Fotó: Csanádi Márton / Kidma Egyesület

Másolás

Vágólapra másolva

A Gázában raboskodó 101 izraeli túszra hívta fel a figyelmet hétfői szolidaritási akciójában a Kidma Egyesület, a közreműködőkkel összesen 1000 óriás sárga masnit helyeztek el a főváros hat pontján. Izraelben ugyanis a sárga szín a túszok jelképének számít. A szervezet közleményében azt írja, az október 7-re, a tavalyi terrortámadások első évfordulójára szervezett megmozdulást több budapesti önkormányzat is támogatta.

Így tett Karácsony Gergely főpolgármester is, aki hétfőn személyesen is részt vett a sárga szalagok kihelyezésén a XIII. kerületi Szent István parkban – itt a zsidó közösség tagjai és budapesti polgárok sárga virágokat is kiültetettek.

Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere kerületében kapcsolódott be az akcióba, de részt vett a masnik kihelyezésében Erzsébetváros polgármestere, Niedermüller Péter, illetve Temesvári Szilvia terézvárosi alpolgármester is.

A masnik a következő egy hétben kint maradnak

  • az újlipótvárosi Szent István parkban,
  • a budai Mechwart-ligetben,
  • a ferencvárosi Nehru parkban,
  • a Józsefvárosban a Szabó Ervin Könyvtár körül,
  • a belvárosi Vörösmarthy téren,
  • valamint Teréz- és Erzsébetváros határán, a Városligeti fasoron.

Emellett a budapestiek sárga szalagokkal találkozhatnak a Dohány utcai zsinagóga előtti fákon, a XII. kerületi Lauder iskolában, az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár Csányi utcai épületén.

A Hamász egy évvel ezelőtti, Izrael ellen indított terrortámadásának évfordulóján Izraelben és a világ több pontján emlékeztek meg az elesettekre és a túszokra. Az IDF hétfőn közzétett egyéves statisztikái alapján 2023 október 7. óta 728 izraeli katona halt meg és 4576 sebesültről tudnak, emellett adataik alapján a Gázai övezetben 17 ezer Hamász-ügynököt és terroristát öltek meg.

Benjamin Natanjahu izraeli miniszterelnök egy, a Hamász október 7-i áldozatainak felállított jeruzsálemi emlékműnél arról beszélt, hogy elkötelezett a túszok hazahozatala mellett. A közel-keleti konfliktus hétfői eseményeiről szóló élő hírfolyamunkat itt követheti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!