Giorgia Meloni elítéli a lappangó antiszemitizmust, és azonnali tűzszünetet kér

2024. október 7. – 13:03

Másolás

Vágólapra másolva

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az október 7-i évfordulóra emlékezve meglátogatta a római zsinagógát. Meloni azt mondta, elítéli az egy év alatt kialakult „lappangó és burjánzó antiszemitizmust”.

Az olasz miniszterelnök külön kitért a hétvégén Olaszországban tartott palesztinbarát tüntetésekre. Rómában szombaton lépett életbe a biztonsági készültség, miután harmincezer embert vártak egy palesztinbarát tüntetésre, amit a hatóságok betiltottak. A hivatalos tiltás ellenére mintegy ötezren gyűltek össze a római Ostiense téren, a Palesztina mellett tüntetők összecsaptak az olasz rendőrökkel. Rómában és több más olaszországi városban január elseje óta már több mint ötvenszer vonultak utcára palesztinbarát tüntetők.

Tüntetők és rendőrök Rómában, 2024. október 5-én – Fotó: Yara Nardi / Reuters
Tüntetők és rendőrök Rómában, 2024. október 5-én – Fotó: Yara Nardi / Reuters

Meloni szerint Izraelnek joga van ahhoz, hogy határain belül biztonságban éljen, de sajnálatát fejezte ki a Gázai övezetben okozott pusztítás miatt. Szerinte a gázai palesztinok kétszer is áldozatok lettek: először a Hamász használta fel őket emberi pajzsként, aztán Izrael támadta őket.

Olaszország továbbra is az azonnali tűzszünetért, az izraeli túszok szabadon engedéséért és az izraeli-libanoni határ stabilizálásáért fog dolgozni.

(Times of Israel)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!