Lemondta washingtoni látogatását az izraeli védelmi miniszter, a hírek szerint Netanjahu utasította erre

2024. október 8. – 21:23

Másolás

Vágólapra másolva

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter a Pentagon szóvivője szerint lemondta az erre a hétre tervezett washingtoni látogatását.

Az izraeli miniszter szerdán látogatott volna Washingtonba, és találkozott volna amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal. A Pentagon helyettes sajtótitkára, Sabrina Singh kedden közölte, hogy értesüléseik szerint Gallant elhalasztotta az utat.

A halasztás okát firtató kérdésre az újságírókat izraeli tisztviselőkhöz irányította. Elmondta, hogy a két védelmi miniszter kedden nem beszélt telefonon, és nem tudott semmilyen tervezett hívásról.

A bejelentésre azután került sor, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök utasította Gallantot, hogy ne utazzon a Pentagonba Iránról szóló tárgyalásokra, amíg Joe Biden fel nem hívja.

A CNN egy izraeli tisztviselőre hivatkozva azt írja, hogy Netanjahu két okból adott utasítást Gallantnak. Először is, Netanjahu telefonon keresztül akar beszélni Joe Biden amerikai elnökkel Gallant utazása előtt. Másrészt a miniszterelnök azt akarja, hogy a háborús kabinet még Gallant utazása előtt szavazzon az iráni támadásra adott izraeli válasz jellegéről.

A Jerusalem Post szerint arról is szó van, hogy Netanjahu meg akarja akadályozni, hogy Gallant kapjon elismerést kapjon az Iránnal kapcsolatos közös amerikai-izraeli stratégia megszilárdításáért.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!