A nyári, pekingi találkozó után most Kairóban ülhet asztalhoz a Hamász és a Fatah

2024. október 9. – 12:19

Másolás

Vágólapra másolva

A Gázát uraló iszlamista terrorszervezet és a Ciszjordániát kormányzó palesztin elnök, Mahmúd Abbász mozgalmának tervezett találkozójáról a Hamász egyik tisztviselője számolt be a Reutersnek. Taher al-Nono, a Hamász politikai vezetőjének médiaügyi tanácsadója azt mondta, a szervezet küldöttségét a második számú vezető, Halil al-Hajja vezeti, aki kedden érkezett meg Kairóba.

A találkozón a Gázai övezetet sújtó izraeli agresszióról, és a palesztin népet érintő kihívásókról lesz szó, de konkrétumok nem derültek ki, a Fatah pedig nem kommentálta az értesüléseket. Ez lesz a két fél első találkozója azóta, hogy júliusban Pekingben aláírtak egy nyilatkozatot a „megosztottság megszüntetéséről és a palesztin egység megerősítéséről”.

A két rivális, korábban véres belháborúba keveredő palesztin csoport a nyilatkozatban ígéretet tett arra, hogy egységkormányt alakítanak a palesztin területeken, ami véget vethetne az évtizedek óta tartó széthúzásnak a palesztin szervezetek között. A nyilatkozat aláírása ugyanakkor nem garancia semmire, korábban ugyanis több hasonló deklaráció született, amelyekk nem vezettek eredményre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!