A magyar kormány vezetésével tárgyaltak az EU tagállamai a jogállamiságról

2024. szeptember 24. – 17:50

Másolás

Vágólapra másolva

Többek között az Európai Bizottság jogállamisági jelentéséről beszéltek a tagállamok EU-ügyi miniszterei kedden. A brüsszeli ülés után a találkozót levezető Bóka János elmondta: üdvözölték, hogy haladtak a dokumentum ajánlásainak megvalósításával.

Arról a jelentésről volt szó, aminek a Magyarországról szóló részében az Európai Bizottság többek között hiányolta az eredményeket a magas szintig érő magyar korrupciós ügyekben. Válaszul az ügyészség közleményben panaszkodott arra, hogy a dokumentum „több pontatlanságot és valótlanságot tartalmaz”, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője, Lánczi Tamás koncepciós eljárást emlegetett, és levélben kérdezte fel az Európai Bizottságot a forrásairól. Közben az uniós testület kötelezettségszegési eljárást folytat a magyar szervet létrehozó törvény miatt, mert az a gyanúja szerint sértheti az uniós jogot. Nem fognunk habozni, hogy továbblépjünk, ha kell – hangsúlyozta Bóka mellett állva Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja az eljárásról. A biztos ugyanakkor megköszönte az elnökségnek, hogy folytatta a jogállamisági párbeszédet. (Az Európai Bizottság és számos tagállam bojkottálja a legmagasabb politikai szinten az informális budapesti üléseket, azaz biztosok vagy miniszterek helyett alacsonyabb rangon képviseli magát, de kedden egy formális brüsszeli találkozót tartottak.)

Több országról külön is beszéltek – nem csak szokás szerint néhány, éppen sorra kerülő tagállamról, hanem az EU történetében először jelöltekről is. Velük és nem róluk folytattunk párbeszédet, hangsúlyozta Bóka a miniszteri Tanács soros elnöksége nevében.

Az EU-ügyi tárca vezetője azt már korábban közölte, hogy az egyik tagállam Magyarország lett volna a sorban, de cseréltek, hogy ne az év végéig tartó magyar elnökséggel hallgassák meg a magyar kormányt.

A magyar kormánnyal szemben a jogállamisági problémák miatt a Tanács szinte egyhangúlag szavazott meg feltételességi eljárást 2022-ben és egy hetes cikkes jogállamisági eljárás is húzódik hosszú évek óta. Utóbbiról Reynders közölte: nem ő szervezi a napirendet, a Tanács (azaz most épp a magyar elnökség) kezében vannak. A helyzet furcsaságát firtató egyik kérdésre Bóka azzal válaszolt, hogy a magyar elnökség őszinte közvetítőként végezte el a feladatait, és ő nem kapott senkitől ezzel ellentétes jelzést.

Az ülésre érkezve a svéd Jessica Rosencrantz kiemelte, hogy a finnekkel együtt kezdeményezték: minden uniós támogatást kössenek jogállamisági feltételekhez. (Azaz például a mezőgazdasági kifizetéseket is befagyaszthatnák, amit most ilyen indokkal nem lehet megtenni.)

Az ülésen – ahol a mostani magyar elnökség alatt először találkoztak formálisan az EU-ügyi miniszterek – Bóka a magyar elnökség programját is ismertette. Ukrajna támogatásának folytatása nincs az elnökségi prioritások között, és az ezt firtató kérdésre a magyar tárcavezető elismerte: a nyilvános vitában „jónéhány” tagállam jelezte, hogy Ukrajna támogatása kiemelt uniós cél. Ugyanakkor a kérdést az elnökségi program is „kezeli” és továbbviszik a folyamatban lévő jogszabályokat, kezdeményezéseket. Például arról a kölcsönről, amit más fejlett demokratikus országokkal együtt, a lefoglalt orosz vagyon felhasználásával adnának Ukrajnának, már holnap tárgyalnak a tagállamok állandó uniós képviselői, másnap pedig az eggyel azalatti, munkacsoporti szinten is egyeztetnek róla, közölte Bóka.

Az EU-ügyi miniszterek készítik elő az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozóit. Ők legközelebb október közepén találkoznak, a tervek szerint Ukrajna és a Közel-Kelet mellett az uniós versenyképesség erősítése lesz az egyik fő témájuk, ami a soros magyar elnökség egyik legfontosabb célja is. Az ülésen várhatóan Mario Draghi jelentéséről is beszélnek, aki a reformötletei bemutatásakor figyelmeztette az uniós intézményeket és a tagállamokat, hogy ha nem pörgetik fel a gazdaságot, lassú agónia vár rájuk. Bóka nem tudta megmondani, hogy az Európai Központi Bank volt elnöke maga is ott lesz-e, mert nem a soros elnöknek kell meghívnia.

Címlapkép: Európai Unió Tanácsa / Európai Unió

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!