A fideszesek EP-frakciójából azt kérték, naponta vizsgálják át Ilaria Salist, nehogy fegyvert vigyen be

2024. július 17. – 17:52

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nagy és erőszakos probléma van ebben a házban, mert egy képviselő, Ilaria Salis „nagyon szívesen üt embereket kalapáccsal” – jelentette ki az Európai Parlament (EP) szerdai ülésén Georg Mayer. Az Osztrák Szabadságpárt képviselője a felszólalásában azt javasolta, hogy Salist – aki „egyenesen” egy magyar börtönből jött – a biztonságuk érdekében naponta vizsgálják át a munkatársaival együtt, nehogy fegyvereket csempésszenek be az épületbe. Mayer, aki a Fidesz–KDNP tagjaihoz hasonlóan a Patrióták Európáért frakcióban ül, úgy vélte: az erőszak a baloldalról jön, ahogy azt múlt héten „az Egyesült Államokban is láttuk”.

Sajnos nem kellett egy egész plenárist megvárni, hogy a szélsőjobboldal megmutassa az igazi arcát, válaszolt az EP alakulóülésének második napján Manon Aubry. A szélsőbaloldali GUE/NGL frakcióvezetője – amihez a Salist indító párt is tartozik – úgy látta, hogy az emberi jogok védőit támadják. Az olasz kollégája szerinte az alapjogokért állt ki, és ezért „börtönözte be Orbán”. Megtiszteltetésnek érezte, hogy ott ülhet velük és küzdhet „önök és a rezsimjeik, önök és a szélsőjobboldalijaik” ellen.

A magyar hatóságok azzal vádolják az antifasiszta aktivistát, hogy a tavaly februári, kitörés napi utcai támadások egyik fő szervezője volt. A vádirat szerint összesen kilenc embert sebesítettek meg, céljuk az volt, hogy súlyos, akár életveszélyes sérülések okozásával elrettentsék a szélsőjobboldali mozgalmak követőit. Salis tagadja a vádakat.

Fogva tartásának körülményeiből belpolitikai vita lett Olaszországban, és diplomáciai ügy kerekedett belőle, miután vezetőszáron, megbilincselt kézzel és bokával vezették be a bíróságra, ami Magyarországon bevett eljárás, de a hazájában nem. Salist júniusban EP-képviselőnek választották, amivel mentelmi jogot kapott. Így néhány nappal később szabadon engedték, az ellene folyó eljárást felfüggesztették, és hazatérhetett Olaszországba. Összesen 15 hónapot töltött börtönben Magyarországon.

Salis mentelmi joga addig tart, amíg ötéves mandátuma él. Az EP szakbizottságától a magyar hatóságok kérvényezhetik a mentelmi jog felfüggesztését. Ezt rögtön azután meg is tették, hogy Salis szabadulhatott. A Magyarországon zajló eljárás csak akkor folytatódhat, ha az illetékes bizottság úgy dönt, hogy kiadja a mentelmi jogot. Az EP bizottságai csak jövő héten alakulnak meg.

Salis nemrég regisztrált az X-re (a volt Twitterre), ahol a beköszönő posztjában arról írt, szerinte a politikai meggyőződése miatt sérültek az alapjogai. A bejegyzést hamar megtalálta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár. Szerdán Győri Enikő fideszes EP-képviselő is üzent neki. „Kedves Ilaria, komoly vádakkal vettek őrizetbe erőszakos bűncselekmények elkövetéséért – írta X-en. – Ártatlan embereket támadtál meg, amit videókamerák is rögzítettek. A mentelmi jogot nem az igazságszolgáltatás elkerülésére találták ki.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!