Bloomberg: Le Penék a francia választások után átmehetnek Orbánék készülő EP-frakciójába

2024. július 3. – 12:13

Másolás

Vágólapra másolva

A francia Nemzeti Tömörülés (RN) előrehaladott egyeztetéseket folytat más európai szélsőjobboldali csoportokkal arról, hogy vele együtt csatlakozzanak a frakcióhoz, amit Orbán Viktor és két másik közép-európai párt vezetője hozott létre, írja a Bloomberg. A lap szerint az RN eddigi európai parlamenti frakciója, az Identitás és Demokrácia (ID) a francia nemzetgyűlési választások július 7-i második fordulója után találkozna, hogy egyeztessen a csoport jövőjéről.

Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babiš, a Fidesz, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a cseh ANO elnöke múlt vasárnap jelentették be, hogy új frakciót hoznak létre Patrióták Európáért néven. Azóta a portugál Chega („Elég”) jelezte, hogy belépne, ami az FPÖ-hoz hasonlóan eddig az ID tagja volt. A Patrióták Európáért július 8-án tartaná az alakulóülését – épp egy nappal a francia választások második fordulója után.

A Bloomberg szerint

amikor egy keddi rádióinterjúban az Orbánékkal kötött szövetség lehetőségéről kérdezték Marine Le Pent, az RN elnöke azt válaszolta, hogy a választások után megvizsgálják a lehetőségeiket.

A lap forrásai arról beszéltek: az ID feloszlatását részben az indokolná, hogy így jobban eltávolodhatnának a csoportból egyébként még a júniusi európai parlamenti választások előtt kizárt Alternatíva Németországnak (AfD) nevű szélsőjobboldali párttól, aminek a listavezetője több botrányba keveredett. (Ahogy arról korában írtunk, a frakció egyébként is elég elszigetelt az EP-n belül, szinte teljesen kihagyják a fontosabb európai parlamenti helyekből. Például az euroszkeptikus ECR-rel és a kisebb Baloldallal szemben alelnöke sincs, egy-egy jogszabály parlamenti felelősének, azaz jelentéstevőjének is csak ritkán nevezik ki a tagjait.)

A lap forrásai szerint az RN mellett az olasz Liga is érdeklődik, hogy belépjen a Patrióták Európáért tagjai közé, Le Pen döntése a francia választások eredményétől függ, és ha Orbánékkal tartanak, sokan követhetik. (Ahogy ebben a cikkünkben írtuk, az RN nyert az első fordulóban, de a másodikra a liberálisok és a szocialista-szélsőbaloldali Új Népfront kölcsönös visszalépései miatt romlottak az esélyei, hogy megszerezze az abszolút többséget.)

Orbán szerint pár napon belül kiderül, kikkel állapodtak meg már előre

Orbán az állami tévének adott, hétfő este sugárzott interjúban azt fejtegette: hamarosan a harmadik, majd a második legnagyobb frakciót hozzák létre az Európai Parlamentben. „Túl fogunk nőni hamarosan mindenkit”, és erről „egy elég részletes akciótervvel is rendelkezünk”.

A magyar miniszterelnök úgy vélte, hogy hamarosan olaszok is csatlakoznak, néhány nap múlva pedig sokan meg fognak majd lepődni, „majd látni fogja a csatlakozók névsorából, hogy kikkel sikerült már megállapodni előre”.

Korábban a Politico írt arról a Domani nevű olasz lapra hivatkozva, hogy az RN megegyezhetett a régóta Orbán-rajongó Matteo Salvini olasz Ligájával: elhagyják az ID-t. A francia párté a teljes EP legnagyobb, harmincfős küldöttsége.

A hol új frakciót, hol a korábbi csoportjához visszatérést tervező AfD társelnöke, Alice Weidel arra célzott, hogy az RN a patriótáknál köthet ki, és akkor az AfD újrakezdhetné az együttműködést a többi ID-ssel.

Az ID az eredeti tervek szerint július 3-án tartaná az alakulóülését, de a Népszava brüsszeli tudósítója szerint ez eltűnt az EP naptárából, aznapra valóban nem látszik találkozó. A frakcióknak július 4-ig kell megalakulniuk, hogy már például a szakbizottságok elosztásánál is együtt számoljanak velük. A Népszava korábbi cikke szerint az ID és a PiS is kérte, hogy ezt tolják ki július 8-ig, egy nappal a francia nemzetgyűlési választások második fordulója utánra. Orbán a hétfő esti interjújában épp arról beszélt, hogy az új csoport alakulóülése 8-án lenne. Az EP tájékoztatása alapján elég július 15-ig bejelenteni a testület elnökénél a csoport nevét, politikai küldetését és tagjai névsorát, hogy a másnapi alakulóülésre is már hivatalosan elismerjék.

A határidőtől függetlenül bármikor lehet új frakciót alapítani vagy átlépni egy másikba. Egy csoporthoz minimum hét országból legalább 23 képviselő kell. A Patrióták Európáért egyelőre csak utóbbi követelményt teljesítik, a Chegával együtt is még három tagállamból kellene nekik képviselő, de sokan vannak a függetlenek és új belépők között is, akik közül tagokat lehet toborozni. Az ID-nek viszont épp csak hét országból maradna tagja az ÖFP és a Chega nélkül, a Liga és az RN kilépésével pedig már egyik követelményt se teljesítené a kettőből.

Az új csoport lehetőségeit és Orbán várakozásait ebben a cikkünkben elemeztük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!