Orbán nem olyan csávó, akitől bocsánatot kell kérni

2024. június 18. – 14:40

Orbán nem olyan csávó, akitől bocsánatot kell kérni
Fotó: Nick Gammon / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Mint megírtuk korábban, eredmény nélkül ért véget az uniós csúcs, ahol az állam- és kormányfők megpróbáltak megegyezni a megújuló EU-szervek főbb vezetői posztjairól. Ez nem sikerült, de legalább Orbán Viktor kormányfő egyeztetni tudott pár egykori és jelenlegi kollégájával. Orbánt a nemzetközi sajtó is elkapta pár szóra utána a Hvg.hu cikke szerint.

A miniszterelnök lazán, zsebre vágott kézzel válaszolgatott az újságíróknak, elmondta, hogy „civilizált” volt az uniós vita, majd megkérdezték, bocsánatot kért-e tőle a – NATO-főtitkári posztra ácsingózó, Magyarországot régebben sűrűn bíráló – holland kollégája, Mark Rutte. Erre jött a vicces válasz:

„Miért? Hogy megszületett? Senkitől nincs szükségem bocsánatkérésre, nem ilyen csávó vagyok”.

Hozzátette arra a Financial Times-értesülésre utalva, hogy hagyják ki Magyarországot az Ukrajnát támogató NATO-tevékenységből, „ha kész támogatni, akkor tudunk együttműködni”. Az Atv.hu egyébként Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét is megkérdezte az ügyben, amire ezt a választ kapták: „Folyamatban vannak a tárgyalások.” Idézik a Reuterst is, ami szerint Ruttének nem kell bocsánatot kérnie, Magyarország belement a jelölésébe – dacára annak, hogy eddig Klaus Iohannis román elnök jelölését támogatta.

Az újságírók kérdezték még az olasz kormányfőhöz, Giorgia Melonihoz fűződő viszonyáról, mire politikai fejtegetésbe kezdett arról, hogy a Néppárt, a szociáldemokraták és a liberálisok összefogtak, személyekről ugyan meg tudnak állapodni, de sok kérdésben nem értenek egyet.

Mint megírtuk, hiába fogná össze a három jobboldal frakció Orbán (Néppárt, konzervatívok, szélsőjobb), a legfrissebb, június 14-i állás szerint 324 képviselője lenne, még a tíz fideszessel és az Alternatíva Németországtól bejutott 15 képviselővel is kevesebb, mint a 361 fős abszolút többség, a középpártoknak viszont 406. Így hiába állna össze a jobboldal és egyezkedne bármilyen posztról, jó eséllyel nem tudna senkit megszavazni az EP-ben, amire a négyből két tisztségnél szükség lenne, az Európai Bizottság elnökénél pedig kifejezetten a teljes testület abszolút többsége kell.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!