Orbán szerint az uniós vezetők fittyet hánynak a valóságra, de cserben hagyja az elemi matek

2024. június 18. – 09:52

Másolás

Vágólapra másolva

„Az európai választás eredménye egyértelmű: a jobboldali pártok megerősödtek, a baloldal és a liberálisok teret vesztettek” – kommentálta az állam- és kormányfői Európai Tanács ülését Facebookon Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint a jobbközép Európai Néppárt „ahelyett, hogy a választókra hallgatott volna, végleg összeállt a baloldallal és a liberálisokkal: a mai napon alkut kötöttek és leosztották egymás között az EU vezető pozícióit. Fittyet hánynak a valóságra, fittyet hánynak az európai választás eredményére, és fittyet hánynak az európai emberek akaratára.”

Ahogy arról itt írtunk, négy poszt elosztásáról egyezkedtek a hétfői informális EU-csúcson. A miniszterelnök olvasatával az a gond, hogy – amint itt levezettük – ugyan az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR), valamint a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) is erősödött, a jobbközép Európai Néppárt nem tud velük többséget alkotni az Európai Parlamentben, a szocialistákkal és a liberálisokkal viszont igen. A három jobboldali frakciónak a legfrissebb, június 14-i állás szerint 324 képviselője lenne, még a tíz fideszessel és az Alternatíva Németországtól bejutott 15 képviselővel is kevesebb, mint a 361 fős abszolút többség, a középpártoknak viszont 406. Így hiába állna össze a jobboldal és egyezkedne bármilyen posztról, jó eséllyel nem tudna senkit megszavazni az EP-ben, amire a négyből két tisztségnél szükség lenne, az Európai Bizottság elnökénél pedig kifejezetten a teljes testület abszolút többsége kell.

Az Európai Tanácsban még rosszabbak az arányok: az ECR-nek két, az ID-nek nulla állam- és kormányfője van a testületben a 27-ből, Orbán Viktor egyik pártcsaládhoz sem tartozik. Ez édeskevés ahhoz, hogy a szavazásoknál szükséges minősített többséget összehozzák, de még egy blokkoló kisebbséget sem lehet velük összegyűjteni.

Az informális csúcson ráadásul a miniszterelnök állításával ellentétben nem született még előzetes alku sem. A Politico úgy tudja, az Európai Néppárt túl sokat kért a szocialisták szerint, mert a négyből két és fél tisztséget akart megszerezni.

Bóka János magyar EU-ügyi miniszter arról beszélt a Politicónak, hogy a négyből háromra posztnál nincs gondjuk a lebegtetett jelöltekkel (köztük egy szocialistával és egy liberálissal), csak a néppárti Ursula von der Leyent „nagyon nehéz” elfogadniuk európai bizottsági elnöknek. Őt az Európai Néppárt nevezte meg csúcsjelöltként még az EP-választások előtt, azaz egyértelműen jelezte: ismét őt bízná meg a tisztséggel, ha győz. Az ID után a néppártiak növelték a második legnagyobb arányban a súlyukat az EP-n belül belül az eddigihez képest, és messze a legnagyobb frakciót alakíthatják a második szocialisták és a harmadik liberálisok előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!