Bóka: Nagyon nehéz lenne a kormánynak, hogy támogassa Ursula von der Leyent

2024. június 17. – 22:39

Másolás

Vágólapra másolva

„Nagyon nehéz lenne” a kormánynak, hogy támogassa Ursula von der Leyen jelölését az Európai Bizottság elnökének, nyilatkozta a Politicónak Bóka János. A magyar EU-ügyi miniszter az uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozóján beszélt erről, ahol a vezető uniós tisztségek elosztásáról tárgyalnak.

A kapcsolat a jelenlegi bizottsági elnök és a magyar kormány között nem volt ideális, mondta Bóka Von der Leyenről, valószínűleg a támogatások egy részét blokkoló jogállamisági vitákra utalva. „Ezekből az okokból nagyon nehéz lenne nekünk, hogy támogassuk őt egy második ciklusra.”

A lap szerint ugyanakkor Bóka azt mondta, a kormánynak nincs baja a többiekkel. Magyarul nem elleneznék, hogy António Costa kapja az állam- és kormányfői Európai Tanács vezetését (a volt portugál miniszterelnök a kabinetfőnöke korrupciós ügye miatt mondott le tavaly), sem azt, hogy Kaja Kallas legyen az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője (az oroszellenes, ukránbarát észt kormányfő többször is kritizálta a magyar kollégáját).

Bóka azt is elárulta: a Fidesz még nem döntött róla, hogy az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) vagy a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) frakcióba felvételizzen. (Orbán Viktor többek között az ECR elnökével, Giorgia Melonival találkozott hétfőn a csúcs előtt.)

A június 6-9. közötti európai parlamenti választás Bóka szerint megmutatta: „szükség van egy új politikai jobboldalra, amely jobbra áll az Európai Néppárttól”. (A választáson a jobbközép néppártiak szerezték messze a legtöbb mandátumot, így a voksolás előtti súlyukhoz képest a második legnagyobb növekedést mutatták, de csak az ID után.) Bóka úgy látta, lehetséges az ECR és az ID erősödése, valamint a jobboldal átalakítása. „Úgy vélem, hogy mivel a Fidesz mindig egy pólus volt ebben a politikai spektrumban, nagyon nehéz bármiféle átalakítást elképzelni a jobboldalon a Fidesz nélkül” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!