Europe Elects: A Fidesz elveszítené a magyar EP-mandátumok abszolút többségét

2024. május 29. – 13:46

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: Az Euractiv választási aloldalán csak mandátumszámok szerepeltek, amik nem feleltek meg teljesen a külön, országonkénti aloldalon szereplő szavazatarányoknak. Olvasói jelzésre felvettük a kapcsolatot az Euractivval, az oldal pedig a Europe Elects-szel közösen javította az eltérést, amit számítási hiba okozott. A cikk eredeti változatához képest a frissített előrejelzés szerint a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk sem jutna mandátumhoz, a két helyen a Fidesz-KDNP és a DK-MSZP-Párbeszéd lista osztozna, az uniós szintű adatokon egyelőre nem változtattak.

A mostani 13-hoz képest csak 11 helyet szerezne a június 9-i európai parlamenti választáson a Fidesz-KDNP a Europe Elects legutóbbi számítása alapján, amit az Euractivval partnerségben adtak ki és az EUrologus vett észre. (A Europe Elects nagyon leegyszerűsítve azt csinálja, hogy folyamatosan nézi a közvélemény-kutatásokat, és azok adataiból minden hónapban készít egy becslést arra, hogy melyik párt hány mandátumra számíthat, a szervezet alapítójával tavaly interjúzott a Telex.) Az eredmény azt jelentené, hogy a Fidesz a 21 magyar képviselői mandátumnak csak kevesebb, mint felét szerezné meg. A KDNP-t továbbra is – a közös lista ötödik helyére tett – Hölvényi György képviselné az EP-ben.

A Fidesz első helye még így sem lenne veszélyben, de a Tisza Párt a számítás szerint hat képviselőt küldhetne az EP-be. Ez több lenne, mint az összes többi ellenzéki párt mandátuma együtt.

A DK a mostani négy helyett csak három helyet szerezne. Mindezt úgy, hogy közös listán indul az MSZP-vel és a Párbeszéddel, azaz elvben az ő szavazóik is hozzáadódnának az eredményükhöz, miközben a két pártnak nem lenne jelöltje bejutó helyen.

Az MSZP már a mostani ciklus közben elveszítette az egyetlen képviselőjét, a 2019-ben sem önállóan induló Párbeszéd pedig be sem jutott, így a két párt maradna az EP-n kívül. A Momentum és a Jobbik viszont úgy esne ki teljesen, hogy két, illetve egy képviselőjük van. A Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk is közel kerülne a bejutáshoz, de az előrejelzés alapján ez a két párt is kimaradna. (A Europe Elects nem készít önálló felméréseket, már meglévők alapján végez számításokat.)

Elsőre nem látszik jobboldali áttörés, de van tartalék

Az uniós frakciók közül picit erősödne a legnagyobb, jobbközép Európai Néppárt. (Ide tartozik a KDNP, és a becslés korlátait részben mutatja, hogy a Tisza Pártot is ide számítja. Magyar Péterék ugyan valóban ebbe a csoportba felvételiznének, de a KDNP mostani tagsága miatt ez nem lefutott ügy, az pedig nehezen tűnik elképzelhetőnek, hogy együtt adják a néppárti magyar delegációt.)

A második helyen álló szocialisták (akikhez a DK tartozik) két helyet veszítenének – épp annyit, amennyit a néppártiak nyernének. A két csoport 138, illetve 180 képviselője a liberális Újítsuk Meg Európát 86-jával együtt elég lenne, hogy fenntartsák a mostani nagykoalíció többségét. A liberálisok viszont nagyot gyengülnének a mostani 102 helyről.

Az euroszkeptikus ECR és a szélsőjobboldali ID a jelenlegi helyzethez képest erősödne, de nem annyit, mint a korábbi felmérésekben. Az ID-nek nagy visszaesés, hogy kizárta az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű, 15 mandátumúra becsült pártot. Az ECR 75 és az ID 68 helye így még akkor sem adna többséget a néppártiakkal együtt, ha az ECR-be igyekvő, de az oroszpártisága miatt nem egyöntetű lelkesedéssel nézett Fideszt felvennék az euroszkeptikus csoportba. Összesen 332 szavazatot tudnának biztosítani a szükséges 361 helyett. Ehhez viszont érdemes hozzátenni, hogy az előrejelzés szerinti 76 frakció nélküli képviselő többsége olyan jobboldali, akit egyik csoportba sem vettek fel. (Köztük ülnek most a fideszesek és a Europe Elects ide számítja a Mi Hazánkat is, ami szeretne új frakciót létrehozni a 15 fősre becsült AfD-vel. Ehhez a jelenlegi szabályok szerint hét országból 23 képviselő kell.)

A szélsőbalos frakció kicsit erősödne, a zöld viszont nagyot gyengülne. (Utóbbiba ülne be a Kutyapárt.) Így a baloldal önmaga nem tudna többséget összehozni. (Matematikailag néhány képviselővel már most is le van maradva róla, de a hiányzók és átszavazók miatt akár képes lehet megszavazni valamit egy szocialista-liberális-zöld-szélsőbaloldali összefogás.) Az EP-ben általában a néppártiak, a szocialisták és a liberálisok adják a többséget, de nincs állandó koalíció, a képviselők viszonylag gyakran kiszavaznak a saját frakciójukból vagy bizonyos témáknál jellemzően olyan csoportok szavaznak együtt, amelyek máskor nem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!