Cseh Katalin Magyar Péterről: Tökre örülök a versenynek

2024. április 11. – 15:21

Másolás

Vágólapra másolva

„Alapvetően tökre örülök a versenynek” – mondta Cseh Katalin csütörtökön újságíróknak arról, mennyire tartja vetélytársnak Magyar Péter pártját. Bátornak érzi, hogy a politikus a NER belső köreiből kilépve fontos munkát végez a rendszer repesztésében, de szomorúnak tartja, hogy más kilépőket nem venne be. (Magyar Péter a Mércének arról beszélt, amikor a mozgalmába belépni kívánókról kérdezték, hogy „hozzám ne csatlakozzanak a NER-ből kiugrók”.) Cseh szerint pont ezzel kínálnának alternatívákat azoknak, akiknek „az Orbán-kormány kétszínűsége, hibái már nem elfogadhatóak”, például végképp felháborodtak a kegyelmi ügy miatt, vagy „belső körös visszaigazolásból” végre elhiszik, hogy „nem szabad az igazságszolgáltatás”.

„Nyilvánvaló”, hogy az ilyen szavazók nem feltétlenül „egy radikálisan Európa-párti, bátran liberális, szabadságjogokat mindenek fölé helyező pártra akarnak szavazni”, ezért „jó, hogy vannak alternatívák”.

(A Nemzeti Választási Iroda a csütörtök délutáni ülésén dönthet arról, elfogadja-e Magyarék kérelmét, hogy a Tisza – Tisztelet és Szabadság Párttal induljanak a június 9-i európai parlamenti választáson.) Cseh úgy látta, hogy különböző víziókat kínálnak, más az Európa-képük, és ez egyre jobban látszik, ahogy Magyar egyre többször osztja meg az álláspontját. Érti, hogy Magyar konzervatívként azt mondja, hozzá közelebb áll Orbán Viktor Európa-képe az ellenzékénél, de a Momentumban nem hiszik, hogy az erős együttműködés gyengítené Magyarországot. Úgy vélte, hogy a magyarok akkor tudnak erősödni, ha körülöttünk Európa is erősödik, ezért támogatják például a vétójog szűkítését, vagy hogy a jogállamisági mechanizmus minden tagállamban fellépjen az autokrata törekvések ellen. (Az Európai Bizottság márciusban mutatott be ilyen reformterveket.)

A választási esélyeikről azt mondta, hogy a Momentum eddig szerinte minden önkormányzati választáson erősödött, az Európai Parlamentben pedig bízik benne, hogy Donáth Annával együtt folytathatja a munkát (azaz megtartják a két mandátumukat). Hisz benne, hogy van 8-9 százaléknyi EU-párti liberális szavazó. Szerinte a momentumosok meg tudták mutatni, hogy lehet más szinten politizálni az EU-ban, mint korábban, kemény munkával a párt a közjogi súlyán messze túllépve tudott áttöréseket elérni, például egy statisztika a 17. legbefolyásosabb képviselőnek hozta ki a 705-ből. Úgy vélte, hogy Magyarországon megszűntek a fékek és ellensúlyok, ezért ezeket EU-szinten kell biztosítani, ezért küzdöttek például a jogállamisági eljárásért és a közvetlen forrásokért.

A Fidesz ugyanakkor korábban többször azt állította, hogy a közvetlen támogatások gyakorlatilag forrásvesztést jelentenének a mostani, nagyrészt országonként elkülönített és kormányokon keresztül szétosztott rendszerhez képest. Cseh furcsának találta, hogy a Fidesz aggódik a forrásvesztés miatt, miközben ez most azért van így, mert a kormány képtelen teljesíteni a jogállamisági feltételeket. (A támogatások egy részét jelenleg befagyasztották, de a feltételek teljesülésével lehívhatóvá válnak, és az igazságügyi reform tavalyi elfogadtatásával részben már fel is oldották a korlátozásokat. Varga Mihály pénzügyminiszter a csütörtöki kormányinfón arra számított, hogy most már folyamatosan érkeznek a támogatások, és 500 milliárd forintnyi, korábban blokkolt pénz már meg is érkezett, de az EP pert indított a részleges kifagyasztás miatt, a támogatásokról többek között itt írtunk bővebben.) Eddig a pályázatoknál Cseh szerint az ellenzéki vezetés miatt „lepattant” a VIII. kerület, de már többször nyert közvetlen forrásból, és ne az befolyásolja a pénzek elosztását, hogy „milyen színű a polgármester”.

Nem zárta ki, de nem is mondta biztosra, hogy az EP-választás után támogatnák az Európai Bizottság mostani elnökének újraválasztását. (Ursula von der Leyent a legnagyobb frakciójú Európai Néppárt jelölte, hogy folytathassa a munkáját, a pozícióra az állam- és kormányfők jelölnek majd valakit, akit az újraválasztott EP-nek kell megszavaznia.) Cseh remélte, hogy marad a mostani Európa-párti többség, és biztos benne, hogy a liberálisok akkor is egységes és erős Európáért küzdenek, ennek szellemében kell tárgyalniuk a jelöltekkel. Meglátják, hogy a mostani bizottsági elnök tudja-e teljesíteni az elvárásaikat.

Címlapkép: Philippe Buissin / Európai Parlament / Európai Unió

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!