Hazaárulás, pedofilok, delirálás – Deutsch Tamással rendeztek vitát az ellenzékről és EU-pénzekről

2024. március 27. – 16:08

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országgyűlés európai ügyekkel foglalkozó szakbizottsága szerdán „A baloldal brüsszeli politikai akciói a magyar érdekkel szemben” címmel rendezett vitát. Az ülést Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő kezdeményezte, miután a Momentum elnökségi tagja, Hajnal Miklós az ATV-ben a párt eredményeiről szóló kérdésre azt válaszolta: az EP-be kerülésük előtt „senki nem gondolta volna azt, hogy Magyarországgal szemben indulhat jogállamisági eljárás, kötelezettségszegési eljárás”.

Deutsch – az ülésterem névadóját, Nagy Imrét példának hozva – azzal kezdett: a magyar érdekek melletti kiállásnak az sem mond ellen, ha valaki baloldali vagy akár kommunista, „talán még a dollárbaloldaliságnak sem”. A mostani európai parlamenti ciklusban viszont mindenkinek világossá válhatott: minden energiájukat azért mozgósították, hogy a lehető legtöbbet áskálódjanak, ártsák hazájuknak és nehézséget okozzanak saját honfitársaiknak. „Az elvbarátaik jóvoltából” létrehozott feltételességi eljárással teljesen önkényesen, kizárólag politikai ítélet alapján, a brüsszeli bürokrácia kénye-kedve szerint tartják vissza a támogatásokat, és ez olyan döntésekhez vezetett, hogy egyes országok nem juthatnak a fejlesztési forrásaikhoz. (Az eljárás létrehozását az állam- és kormányfők 2020-ban hagyták egyhangúlag jóvá politikailag, egy elbukott lengyel-magyar per megerősítette, hogy jogilag nincs vele gond, és eddig csak Magyarországnál élesítették bizottsági javaslatra a 27 tagállami kormány 25 igen szavazatával. Arról, hogy ez pontosan milyen összeget blokkol, ezen belül és kívül milyen feltételekről és a hazai költségvetéstől visszatartott pénzekről van szó, többek között itt írtunk.)

Deutsch szerint az ellenzékiek a Magyarországnak ártó magatartásukat hosszú időn keresztül igyekeztek eltitkolni, de aztán lelkendezve beszámoltak az „eredményeikről”. A „legnagyobb disznóságot” Gyurcsány Ferenc követte el, mert egy rádióadásban fejtegette: ne hazudjanak róla, hogy a „politikai támadássorozathoz” semmi köze nincs a magyar ellenzéknek, miközben ők „voltak ott”. Úgy látta, hogy néhány hétre minden szereplő visszatért arra, hogy ilyen nem történt, amíg a Momentum nem kapott kedvet, hogy „csatlakozzon az anyapárthoz”, utalt Hajnal „még nagyobb büszkeséggel” tett nyilatkozatára. Ezután fogalmazták meg Deutschék a javaslatot, hogy járjanak ennek a „gyalázatos, méltatlan, felháborító cselszövésnek” a végére. A momentumosok Magyar Péter hangfelvételét is eljuttatták az Európai Bizottsághoz, holott erről még egy szót sem szóltak az Országgyűlésben.

„A hazaárulás erkölcsi és politikai kategóriáját száz százalékosan kimerítő politikai magatartást”

megfejelve az ellenzékiek közvetlen forrásokat szeretnének, de ez a mostani arányokkal számolva a tagállamonként elkülönített, 10 milliárd euró befizetésre jutó több mint 50 milliárd eurónyi támogatásból 0,8 milliárdot hagyna. Ha ennyire buták, tekintsék át a jogszabályokat, ha ennyire ártani akarnak, fel kell lépni ellenük.

Fekete-Győr András a bizottság momentumos tagjaként politikai hallucinációkról és delirálásról beszélt. Úgy vélte, magyarok milliói most is olyan témákról beszélgetnek a magyar valóságban, ami igencsak sérti az igazságérzetüket. Gyalázatosnak nevezte a kegyelmi ügyet, ami Deutschot a Fidesz-KDNP listájának élére repítette, K. Endre a mai napig kint lófrál, áldozatokat vegzál, tud-e Deutsch arról, hol vannak még csápok és fejek, kik adtak utasítást a köztársasági elnöknek? Ezután Varga Judit – a miniszter, aki a jog felett őrködött – azt mondta egy szerinte máig senki által nem cáfolt tartalmú felvételen:

  • a „velejéig korrupt, takonygerincű” Schadl Rogán Antal „embere” (ezt a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott felvételen Varga sem állítja, ilyesmiről csak a férje beszél),
  • „Tóni” nyomozati anyagokat manipulál,
  • az alkotmány szerint független Polt Péter főügyész pedig nem ura a helyzetnek. (Ezt Varga épp arra mondta, hogy „az ügyészségen belül Polt nem ura a helyzetnek”, amikor Magyar arról kerdezte, miért nem mentették ki Schadl Györgyöt.)

A volt igazságügyi miniszter egy Facebook-posztjában ugyanakkor azt állította, hogy a férje provokálta, „a sajtóban megjelenő pletykákat felolvasta és mivel már napok óta terrorizált, azt mondtam, amit hallani akart, hogy minél előbb szabaduljak. Egy ilyen helyzetben minden emberrel előfordulhat, hogy megfélemlített állapotban olyanokat mond, amiket nem gondol komolyan.”

Fekete-Győr késznek nevezte a Momentumot arra, hogy uniós alapszerződést módosítson. Szerinte van mód rá, hogy azoknak adják közvetlenül a pénzt, akik tisztán, átláthatóan el tudják költeni. Úgy látta, hogy Deutsch izzadt és hangosan vert a szíve, „képviselő úrnak elvonási tünetei vannak”? Közpénzelvonásiak – tette hozzá.

Tessely Zoltán, a bizottság fideszes elnöke a napokban egy telexes cikket is olvasott a kegyelmi botrány harmadik szereplőjéről, K. Béláról: vajon nem volt-e véletlenül azonos egy momentumos kampányfőnökkel 2018-ban? – kérdezte. A buszokon, villamosokon szerinte arról beszéltek, hogy az ellenzéki képviselőknél nem hazaárulásról van-e szó, ne legyen-e ennek jogi kerete. Deutsch szerint viszont nem arról van szó, hogy melyik villamoson épp mit mondanak, népszavazási eredményekkel megy szembe a Momentum azzal, hogy migránsokat és az iskolákba genderaktivistákat engedne be. Úgy vélte, hogy a mai politikai életben Cseh Katalin érintett a legsúlyosabb korrupciós ügyben, de felemlegette többek között Fekete-Győr bírósági elítélését egy tüntetés után és azt is, hogy egyszer zuhannyal mosott elektromos rollert.

„Én kérek elnézést, nem ilyen politikában és vitában hiszek”

– tette a jobbikos Balassa Péter, aki szerint inkább magát Hajnalt kellett volna meghallgatni a kijelentéseiről, a politikusoktól pedig a hitelességet és az alázatot kérte számon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!