Másokat bátoríthatott erőszakoskodásra az ügyészség szerint, felfüggesztett börtönre ítélték másodfokon Fekete-Győr Andrást

2024. február 12. – 11:59

Másolás

Vágólapra másolva

Míg 2023 májusában az elsőfokú bíróság felmentette a csoportosan, társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak vádjában Fekete-Győr Andrást, a Momentum elnökét, addig másodfokon egy év börtönbüntetésre ítélték, két év próbaidőre felfüggesztve – írja az Index a hétfői tárgyalás alapján.

Fekete-Győr András cikkünk megjelenése után Facebookon reagált az ítéletre, ahol leírta, hogy hogyan születhetett most elmarasztaló ítélet, miután első fokon és másodfokon is kimondták, hogy nem történt hivatalos személy elleni erőszak. Mint írta, arra hivatkozva ítélték most el, hogy az ügyészség szerint a viselkedése másokat bátoríthatott arra, hogy erőszakoskodjanak.

„Ez nonszensz, kicsavart jogászkodás, aminek ugyan ma helyt adott a bíróság, de természetesen visszük tovább az ügyet, fellebbezünk, mivel ártatlan vagyok, ahogyan ezt már az elsőfokú bíróság is kimondta” – írta Fekete-Győr.

Az ügy 2018 óta, a túlóratörvény miatti tüntetésektől fogva húzódik, melyen Fekete-Győr füstgyertyát dobott a rendőrsorfal elé. Fekete-Győr társát, Szarvas Koppány Bendegúz momentumos politikust előzőleg két év börtönre ítélték, amelynek végrehajtását három évre felfüggesztették. Szarvas esetében a jogi minősítést változtatta meg a törvényszék az elsőfokú végzéssel szemben, így maradt a felfüggesztett szabadságvesztés, írja az Index.

A vádirat szerint Szarvas Koppány Bendegúz 2018. december 12-én részt vett egy Kossuth téri tüntetésen, ahol meggyújtott egy füstgyertyát, amelyet – miután az már nem szikrázott, csak füstölt – a Parlament épületének biztosítását végző rendőrök felé dobott. Másnap Szarvas Koppány Bendegúz Fekete-Győr társaságában ismét ott volt egy Kossuth téri demonstráción, ahol mindketten meggyújtottak füstgyertyákat, majd miután azok már csak füstöt bocsátottak ki magukból, Szarvas Koppány Bendegúz többet, míg Fekete-Győr egyet a rendőrök felé dobott.

Tehát nem a rendőrökre, nem a testükre, hanem lényegében két, egymástól távolabb lévő rendőrsorfal közé. Itt látható egy nem tökéletes szögből készített videó. Olyan videó nem áll rendelkezésre, amin látszana, pontosan hol értek földet a füstgyertyák. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség három nap gondolkodási időt kért. Gondolkodási időt kért Szarvas is, míg Fekete-Győr András védőjével együtt fellebbezett a döntés ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!