Magyar-ügy: kössék az EU-forrásokat az uniós ügyészségi csatlakozáshoz, kérte Cseh Katalin

2024. március 26. – 16:15

Másolás

Vágólapra másolva

Cseh Katalin kedden levélben szólította fel az Európai Bizottságot, hogy „az új bizonyítékok fényében vizsgálja felül a magyar igazságügyi rendszer”, benne a hazai ügyészség működését. A momentumos európai parlamenti képviselő a Facebook-posztja szerint arra is megkérte a testületet: kösse az EU forrásainak kifizetését ahhoz, hogy Magyarország csatlakozzon az uniós ügyészséghez.

A képviselő szerint Magyar Péter hangfelvétele „a hatalmi ágak szétválasztása helyett azok gyökeres összefonódásáról tanúskodik Magyarországon. Itthon az emberek nem egyenlőek a törvény előtt, ez pedig alapjaiban sérti a jogállamisággal kapcsolatos alapelveket itthon és Európában egyaránt.” A „törvény előtti egyenlőség tényleges biztosításához pedig meggyőződésem, hogy mielőbb csatlakoznunk kell az Európai Ügyészséghez – hogy valóban kivizsgálhatók és elszámoltathatók legyenek a kormánytagok. Ez az egyetlen megoldás a magyarországi korrupciós válságra!”

Az EP-képviselő emlékeztet rá: számos eszköz áll az EU rendelkezésére, „hogy az emberek alapvető jogait és a jogállamiságot megfelelően védje, akár saját korrupt kormányukkal szemben is. De ez csak akkor működik, ha az Európai Bizottság következetesen végigviszi, és betartatja a jogállamisági feltételeket a tagállamokkal.”

A magyar igazságügyi rendszer miatt az Európai Bizottság 2022 decemberében a 22 milliárd eurónyi felzárkóztatási támogatások szinte egészét blokkolta. Varga Judit még igazságügyi miniszterként tavaly áprilisban jelentetett be előzetes megállapodást a testülettel, majd júliusban, a szükséges törvények elfogadása után jelezte az uniós intézménynek, hogy a kormány szerint végeztek a reformokkal. Az Európai Bizottság csak két kérdéssor és további magyar intézkedések után, decemberben oldotta fel a korlátozást. Így akkor mintegy 10,2 milliárd euró vált lehívhatóvá, amit más feltételek nem blokkoltak (azóta az elérhető összeg tovább nőtt, de a tényleges utalásokhoz számlákat kell beadni). Emellett gyakorlatilag négy „szupermérföldkő” teljesült a 27-ből, amelyeket mind teljesíteni kell az uniós költségvetésen felüli, mintegy 10,4 milliárd eurónyi helyreállítási alap előlegen felüli kifizetéseinek megkezdéséhez.

Az Európai Parlament hetekkel ezelőtt pert kezdeményezett a decemberi döntés miatt. Az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja, Didier Reynders a határozat kihirdetésekor azzal érvelt: az lett volna a szabálytalan, ha nem döntenek a reform elfogadásáról, de ismét zárolás jöhet, ha visszalépést látnak. „Ha a helyzet romlana Magyarországon, ismét több pénzt blokkolhatunk” – erősítette meg januárban Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke.

A Momentum másik EP-képviselője, Donáth Anna arról posztolt, hogy elküldi a kedden nyilvánosságra került hangfelvételt Jourovának. Szerinte „bebizonyosodott, hogy jogosan kritizáltam Varga Juditot a vele folytatott vitán 4 évvel ezelőtt a jogállam lebontásáért”, és „az Európai Bizottság jogosan kötötte szigorú feltételekhez az EU-s pénzek felszabadítását. Nem véletlenül küzdünk mi is azért, hogy Magyarország a kormány megkerülésével, közvetlenül kapja meg az EU-s pénzeket, és hogy kötelezővé tegyék az Európai Ügyészséghez való csatlakozást.”

Az Európai Parlament április 10-én vitát tart a „hetes cikkes” magyar jogállamisági eljárásról és annak költségvetési vonzatairól. Arról, hogy a magyar ügyek kezelése milyen szerepet játszhat az újrázni készülő Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök kampányában, akit majd a júniusban újraválasztott EP-nek is meg kellene szavaznia, hogy megtarthassa a székét, itt írtunk.

Milyen hangfelvétel?

A kedd reggel nyilvánosságra hozott felvételen Magyar Péter és Varga Judit a Schadl–Völner-ügyről beszélgetnek. Varga itt azt mondta, Rogán Antalék kihúzatták magukat az iratokból, Polt Péter pedig nem ura a helyzetnek az ügyészségen. A volt igazságügyi miniszter azt is állította, Völner Pálnak már 2021 tavaszán szóltak a nyomozásról és arról, hogy „hagyja abba”.

A felvétel megjelenése után Varga azt állította, a férje provokálta, „a sajtóban megjelenő pletykákat felolvasta és mivel már napok óta terrorizált, azt mondtam, amit hallani akart, hogy minél előbb szabaduljak. Egy ilyen helyzetben minden emberrel előfordulhat, hogy megfélemlített állapotban olyanokat mond, amiket nem gondol komolyan.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!