Uniós biztos: Tíz év után először egyeztettünk a magyar igazságszolgáltatásról és értünk el sikert

2023. december 14. – 18:43

Másolás

Vágólapra másolva

Talán tíz év után először egyeztettünk a magyar igazságügy működéséről és értünk el sikert, jelentette ki Didier Reynders. Az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja azután beszélt erről csütörtökön Brüsszelben újságíróknak, hogy a testület egy feltételcsomagot teljesítettnek tekintett. Ezzel a magyar kormány több mint tízmilliárd eurót tud lehívni az eddig jogállamisági okokból visszatartott támogatásokból.

Ahogy arról korábban írtunk, az Európai Bizottság szerdán délután közzétett véleménye szerint Magyarország orvosolta az igazságszolgáltatás függetlenségének hiányosságait, amelyek miatt blokkolták a felzárkóztatási támogatások zömének kifizetését a költségvetésbe. A visszatartott pénz egy részéhez ugyanakkor az uniós testület értékelése szerint nem teljesültek a feltételek az úgynevezett jogállamisági (feltételességi) eljárásban.

Didier Reynders szerint ha nem tartották volna az eljárás szabályaihoz magukat, Magyarország az EU bíróságához fordulhatott volna. El sem akarom képzelni, mi lett volna, ha az Európai Bizottságot elítélik, biztosan nagy kampány lett volna belőle Magyarországon, mondta a biztos.

Az szerinte a magyar kormányon múlt, hogy épp az uniós állam- és kormányfők találkozója előtt egy nappal tudták kipipálni a reformot, mert úgy vélte, hogy a szokásosnál gyorsabban fogadták el az utolsó jogszabályt, amelynek a kihirdetésére utolsó feltételként várt az Európai Bizottság. (A szöveg épp szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben.) Arra figyelmeztetett, hogy ismét zárolás jöhet, ha visszalépést látnak, és figyelik az Országos Bírói Tanács elnökválasztását.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!