Kijött az a törvény, amely az utolsó feltétel volt az EU-s pénzek egy részének érkezéséhez

2023. december 13. – 16:17

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent a Magyar Közlönyben az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy a magyar bírák mindenféle korlátozás nélkül az Európai Bírósághoz fordulhassanak előzetes döntéshozatalért. Ez volt az Európai Bizottság utolsó, igazságszolgáltatási reformmal kapcsolatos feltétele annak, hogy a jogállamisági problémák miatt az EU által visszatartott uniós források egy részét folyósítsák Magyarország számára.

Az Európai Bizottság arra várt, hogy Magyarország orvosolja az igazságszolgáltatás függetlenségének hiányosságait. Ahogy arról korábban írtunk, ez horizontális feltételként majdnem teljesen blokkolja a nagyjából 22 milliárd eurónyi felzárkóztatási támogatásokat a 2021-2027-es költségvetésből. A négy elemből álló reformon felül azonban a pénz egy részétől

  • más horizontális feltételek,
  • a feltételességi jogállamisági eljárás
  • és szakmai (tematikus) feltételek

is távol tartják a magyar kormányt. A legbizonytalanabb, hogy utóbbiak mekkora összeget blokkolnak. Nélkülük nagyjából 13 milliárd euró szabadulhatna fel a jogállamisági csomag kipipáltatásával. A Politico – korábbi értesülésekkel egybevágva – úgy tudja, mostani állás szerint tízmilliárd euróról van szó.

Az Európai Bizottságnak az igazságszolgáltatási reformmal kapcsolatos egyik fennmaradó kifogása a bírósági ügyvitel szabályaira vonatkozott, ezt a múlt héten orvosolta az igazságügyi miniszter egy rendeletben. A kedden elfogadott 22 törvény közül az egyik módosító javaslatban pedig az szerepelt, hogyan tennék lehetővé, hogy a bírók korlátozás nélkül az Európai Bírósághoz fordulhassanak előzetes döntéshozatalért.

Az erről szóló törvény jelent meg aztán szerdán kora délután, miután az Európai Bizottság szokásos deles sajtótájékoztatóján is elhangzott, hogy azt is megvárnák még az értékelés kiadásával. A friss jogszabály megjelenése előtt Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője úgy fogalmazott: „még várunk egy utolsó lépésre a magyar hatóságok részéről, amely után elemezni fogjuk a helyzetet”.

A Guardian ugyanakkor kora délután arról írt, az Európai Parlament nagy képviselő-csoportjainak vezetői levélben fordultak Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, amelyben kifejtették a Magyarországnak szánt uniós források feloldásával kapcsolatos kifogásaikat.

Az EU-s képviselőcsoportok vezetői azt írták: „szeretnénk kifejezni mély aggodalmunkat a magyar igazságügyi reformok küszöbön álló pozitív értékelésével”, és más igazságügyi mérföldkövek teljesítésével kapcsolatban. Hozzátették: leginkább az Országos Bírói Tanács megerősítésére vonatkozó jogi körülményekkel kapcsolatban aggódnak.

Aggályokat fogalmaztak meg Magyarország új „szuverenitásvédelmi” törvényével kapcsolatban is.

A levelet a Szocialisták és Demokraták képviselőcsoportja részéről Iratxe García Pérez, a jobbközép Európai Néppárt részéről Manfred Weber, a Renew Europe részéről Stéphane Séjourné, a Zöldek részéről pedig Philippe Lamberts és Terry Reintke írta alá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!