A tanárbérek emelésének uniós térítéséhez szükséges feltételt teljesített a kormány

2024. március 1. – 14:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság elfogadott két feltételt, amelyek a Magyarországnak szánt uniós források egy részének lehívásához kellenek, jelentette be pénteken Stefan de Keersmaecker. A bizottsági szóvivő a Portfolio kérdésére megerősítette az oldal korábbi értesülését, hogy a testület teljesítettnek minősített kettőt a felzárkóztatási programok 16 szakmai (tematikus) feltétele közül.

De Keersmaecker szerint az oktatásról és képzésről, illetve a nemek közötti egyenlőségről szóló feltételről tavaly november 30-án, illetve december 1-én küldték be a magyar hatóságok az önértékelésüket. Az Európai Bizottságnak három hónapja volt az értékelésre és alapos vizsgálat után elfogadta ezeket.

De Keersmaecker hangsúlyozta, hogy a szakmai feltételek nincsenek összefüggésben azzal a nagyjából harminc, jogállamisági és korrupcióellenes intézkedéssel, amelyek teljesítéséig befagyasztották a magyar költségvetésbe lehívható uniós pénzek jelentős részét. (Ezekről legutóbb itt írtunk.)

A nagyjából 22 milliárd eurónyi felzárkóztatási támogatásokat szinte teljes egészében blokkolta az igazságügyi reform, amit tavaly december közepén pipáltatott ki a kormány. A teljes összeghez viszont – részben más jogállamisági, részben a szakmai feltételek miatt – még így sem férhetett hozzá a költségvetés, csak nagyjából 10,2 milliárd euróhoz a decemberi döntéskor. A Portfolio szerint ez 12,2 milliárdra ugrik azzal, hogy a szakmai feltételek közül a legtöbb pénzt blokkoló két elemet sikerült lehúzatni. A felzárkóztatási támogatásokat jellemzően nem azonnal, hanem utólag, a megvalósított programok kiküldött számláiért cserébe utalják.

De Keersmaecker külön hangsúlyozta, hogy nem csak Magyarország, hanem a legtöbb másik tagállam sem teljesítette az összes szakmai feltételt, amikor elfogadták a felzárkóztatási pénzek elköltéséről szóló programjaikat. A bizottsági szóvivő a felszabadított összeg nagyságáról ugyan nem beszélt, de azt külön megjegyezte, hogy az intézkedéssel „lehetővé válik a tanári hivatás vonzóbbá tételéhez kapcsolódó kiadások” (magyarul a pedagógusbérek emelésének) megtérítése.

A kormány az igazságügyi reform kipipáltatása után, december 29-én jelentette be, hogy januártól átlagosan 32,2 százalékkal nő a pedagógusok bére. Ezt az EU társfinanszírozza a felzárkóztatási támogatásokból, pontosabban az Emberi Erőforrás Operatív Program Pluszból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!