Uniós biztos: Ha a helyzet romlana Magyarországon, ismét több pénzt blokkolhatunk

2024. január 29. – 14:50

Másolás

Vágólapra másolva

„Még nem olvastam” – nyilatkozta Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke a Financial Timesban megszellőztetett tervezetről, amely szerint ha Orbán Viktor a csütörtöki uniós csúcson nem hagyja jóvá Ukrajna támogatását, a tagállamok akár tartósan visszatartanák a magyar EU-támogatásokat. A cikkből nem derült ki, hogy ezt a javaslatot pontosan ki tette és milyen szinten, vagy hogy egyáltalán megköröztette-e a tagállamok között. A magyar kormány zsarolásról beszélt miatta, Varga Judit pedig egyenesen arról írt, hogy „Brüsszel a Financial Times címlapján fenyegette meg Magyarországot”.

Věra Jourová nem akart közvetlenül reagálni a cikkre, de kijelentette: a támogatásokat akkor tartják vissza, ha egy tagállam nem teljesít valamit. Az eddigi blokkolásokat azzal indokolta, hogy Magyarországnál nem voltak biztosak benne, megfelelően járnak-e el a csalások ellen. Az igazságügyi reformok miatt a pénz egy részét elérhetővé tették, de egy jelentős összeget még továbbra is visszatartanak.

„Ha a helyzet romlana Magyarországon, ismét több pénzt blokkolhatunk,

ez egy dinamikus folyamat.” (Azt, hogy milyen pénzek jönnek, milyenek nem és miért, legutóbb ebben a cikkünkben foglaltuk össze.)

Věra Jourovát a hetes cikkes eljárásról is kérdezték, amelynek első ágát 2018-ban kezdeményezte az Európai Parlament, de azóta sem jutott tovább időnkénti meghallgatásoknál. Az eljárás második ágában a miniszterek büntetést szabhatnak ki, például megvonhatják egy tagállami kormány szavazati jogát a miniszteri Tanácsban.

Věra Jourová szerint az eljárás és a szavazati jog a tagállami vezetők kezében van, mert 26 tagállamnak kellene igent mondania. (Az eljárás második ágának egy pontján egyhangú döntés kell az érintett kivételével. Most elég lenne négyötöd, hogy kimondják az uniós értékek megsértésének gyanúját, illetve a tagállamok egyharmada vagy az Európai Bizottság döntése, hogy a második ágba lépjenek tovább.)

Az Európai Bizottság alapértékekért felelős alelnöke elismerte, hogy soha nem volt szavazás, mert

„soha nem volt elég szavazat. Meglátjuk, hogy a vezetőknek lesz-e elég türelmük Orbán Viktorral tárgyalni, vagy erre az új útra lépnek”, de „ez csak spekuláció”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!