Anyagiakkal szorongathatják meg csütörtökön Orbánt Brüsszelben

2024. január 28. – 23:00

Másolás

Vágólapra másolva

Uniós források elvonásával fenyegethetik meg Orbánt az EU-s állam- és kormányfők február 1-i brüsszeli rendkívüli csúcsértekezletén, írja a Financial Times egy olyan titkos dokumentumokra hivatkozva, amelybe újságíróik betekintést kaptak. Orbán az EU-s vezetők decemberi csúcstalálkozóján megvétózta, hogy az EU közösen felvett hitelből támogassa pénzzel Ukrajnát. Elvben az EU tagállamainak lehetőségük volna rá, hogy ne közösségként, hanem egyénileg folyamodjanak hitelhez, és így finanszírozzák Ukrajna működését, ám ez egyrészt valamennyire drágítaná magát a hitelfelvételt, másrészt politikailag is kockázatosabb, mert ez esetben több tagállamban is a parlament hozzájárulására volna szükség a hitelfelvételhez.

Az FT értesülései szerint ezért az a javaslat, hogy ha Orbán továbbra se hajlandó a konstruktív együttműködésre, akkor vonják meg Magyarországtól az uniós forrásokat. Az Európai Tanács, az állam- és kormányfők valójában csak a kohéziós alap pénzeiről dönthetnek, az újjáépítési alap, az RFF forrásairól az Európai Bizottság rendelkezik, ezek zárolását most oldották fel.

Az FT cikkéből nem derül ki, hogy a javaslatot a Tanács terjesztette-e elő, vagy egy tagállam javaslata.

Az uniós támogatások megvonása a terv készítői szerint azért jelenthetne különösen nagy nyomást Magyarországra, mert, mint azt a köröztetett irományukban írják, „a pénzpiacok, az európai és nemzetközi vállalatok ezekután kevésbé volnának érdekeltek magyarországi befektetésekben [...] és ez gyorsan tovább drágíthatná a magyar költségvetési hiány finanszírozását és gyengítené a forint árfolyamát”.

Orbán Viktor maga korábban azt mondta, mindenképpen megvétózza az Ukrajnának szánt támogatást. Az Európai Unió közös hitelfelvételből 50 milliárd euróval támogatná Ukrajnát, mely azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megtámadta, javarészt ilyen külföldi támogatásokból tudja finanszírozni az ország működését.

Az FT értesülésével kapcsolatban megkerestük az Európai Tanács sajtószóvivőjét, amint válaszol, beszámolunk róla.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!