Azt mindenki tudta, hogy ki a V. János és K. Endre, azt viszont kevesen, hogy ki a K. Béla

Legfontosabb

2024. március 24. – 07:27

Azt mindenki tudta, hogy ki a V. János és K. Endre, azt viszont kevesen, hogy ki a K. Béla
A bicskei gyermekotthon bejárata 2024 februárjában – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt hónapokban kétségkívül a kegyelmi botrány uralta a magyar közbeszédet. Valószínűleg már senkinek nem kell bemutatni a főszereplőket: Novák Katalint, aki lemondott, miután köztársasági elnökként kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyerekotthon igazgatóhelyettesének, aki segített eltussolni Vásárhelyi János igazgató pedofil-botrányát. Míg az ő nevük már sok cikkben szerepelt, addig egy harmadik szereplőről kevesebbet lehetett hallani: az ügy másodrendű vádlottjáról, K. Béláról.

„Világbotrány, hogy ezért felfüggesztettet kapott”

A nyilvánosság 2016-ban, az RTL Házon kívül című műsorából értesült a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon igazgatójának súlyosan pedofil, egy évtizeden át folytatott bűncselekmény-sorozatáról, amit öt évig még azután is folytatni tudott, hogy az első bejelentések 2011-ben a hatóság tudomására jutottak. A per csak 2019-ben zárult le.

K. Béla 2015-2016-ban nevelőként dolgozott a bicskei gyermekotthonban. A vádirat szerint ez idő alatt négy, nevelésére bízott fiúval végzett szexuális cselekményeket: kielégítette őket orálisan, fenekükhöz nyomta a péniszét, rávette a gyerekeket arra, hogy elégítsék ki őt szájjal. A vádirat szerint olyan is előfordult, hogy az otthon gárdonyi üdülőjében egy vele egy szobában lévő tizennégy éves fiúnak a takarója alá nyúlt, először a combját, majd a nemi szervét simogatta. A fiú ezt hagyta neki, mert hallotta, hogy a nevelő másokkal is csinált ilyet pénzért cserébe. Ezután K. Béla orálisan kezdte el izgatni a fiút, de mivel a gyereknek nem volt erekciója, abbahagyta a cselekményt. A fiú ekkor azt mondta neki: ezt soha többet ne csináld.K. Béla a fiú kérésére ötezer forintot fizetett. Egy másik esetben egy ittas tinédzserrel tízezer forintért análisan közösült.

K. Béla tettei úgy derültek ki, hogy a gyermekotthon lakói Vásárhelyi János igazgatóval együtt őt is megvádolták.

Két bírósági eljárás indult: az egyikben Vásárhelyi János igazgató és K. Béla nevelőtanár ültek a vádlottak padján, a másikban az elnöki kegyelemben részesített K. Endre igazgatóhelyettes.

Vásárhelyi János szexuális erőszak és visszaélés miatt 8 év letöltendőt kapott, K. Bélát 2019-ben másfél év szabadságvesztésre ítélte a Győri Ítélőtábla, az ítéletet 3 évre felfüggesztették. Tehát K. Bélának nem kellett börtönbe vonulnia.

A bíró indoklásában azt mondta: enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy a nevelő együttműködő volt, és az igazgató ügyében is adott információkat.

„Nincs olyan ember, aki azt gondolja, hogy ezért felfüggesztett börtönbüntetés elegendő lenne” – mondta a Telexnek Gál András ügyvéd, aki a bántalmazott gyerekeket képviselte a bicskei ügyben. Az ítélet szerint K. Béla a nevelésére bízott, kiszolgáltatott 18 év alatti fiatalokat bántalmazott szexuálisan, az ügyvéd szerint világbotrány, hogy ezért felfüggesztettet kapott.

Nem rajta volt a hangsúly

„Azt mindenki tudta, hogy ki a V. János és ki a K. Endre, azt viszont kevesen, hogy ki az a K. Béla” – mondta a Telexnek az igazgató egyik áldozata, Pop Mert, akit Vásárhelyi János 13 éves korában molesztált először.

Pop Mert 2013-14 környékén találkozott K. Bélával. Egy közös barátjuk miatt kerültek egy társaságba. A későbbi nevelőt egy jó humorú, nagyon szórakoztató embernek ismerte meg, akiről annyit tudott, hogy zenél és ingatlanközvetítőként dolgozik.

Ahogy fentebb írtuk, K. Béla 2015-ben kezdett el a gyerekotthonban dolgozni, Pop Mert ekkor már nem lakott Bicskén, de többször visszalátogatott az intézménybe. Egyik alkalommal meglepődve tapasztalta, hogy K. Béla ott dolgozik. „Úgy láttam, hogy a gyerekek nagyon szeretik a Bélát, mert igyekezett programokat szervezni” – emlékezett vissza.

Mert később az otthonban lakó gyerekkori barátjától hallotta, hogy nem csak az intézmény igazgatója, hanem K. Béla is szexuális kapcsolatot létesített több fiatalkorúval. Pop Mert a Telexnek azt mondta: „Szóbeszéd tárgya volt, hogy van a gyerekotthonnak egy nyaralója Gárdonyban, ahol lent volt a Béla, meg egy másik nevelő és ott is történtek dolgok”.

Pop Mert ledöbbent ezen, de ekkor még arról sem beszélt, hogy az igazgató miket csinált vele, így ezt az információt is elnyomta magában.

Aztán jött 2016, amikor Mert és egy másik áldozat, Levente a nyilvánosság elé álltak. Azonban K. Béla neve kezdetben még itt sem merült fel. Ezt azzal indokolta Mert, hogy ő is és mindenki más az igazgatóra koncentrált. Aztán a kihallgatások alatt előbb-utóbb felszínre került K. Béla neve.

A történtek után Mert először egy tárgyalási napon, a folyosón találkozott a nevelővel. „Béla úgy tett, mintha nem történt volna semmi. Kedvesen üdvözölt, kezet fogtunk, megkérdezte hogy vagyok” – emlékezett vissza Mert. Szerinte a tárgyalás közben már látszott, hogy Béla nagyon kellemetlenül érzi magát a vádlottak padján, szégyellte magát a történtek miatt.

Pop Mert azt nem tudja pontosan, hogy ez azért volt-e, mert K. Béla akkor szembesült azzal, miket követett el Vásárhelyi János. Vagy esetleg alapból azért követte el ő is a bűncselekményeket, mert tudott az igazgató tetteiről, és emiatt feljogosítva érezte magát a kiskorúak szexuális zaklatására.

Mertet bántotta, hogy végül a nevelő felfüggesztettet kapott. De azt hozzátette: őt nem igazán érdekelte a nevelő sorsa, csak az, hogy az igazgatót elítéljék.

A nevelő Mert szerint azért nem szerepelt annyit a médiában, mert sem szakmailag, sem a helyi viszonyokban nem volt olyan fajsúlyos szereplő, mint az igazgató vagy K. Endre. Szerinte ha valaki felfüggesztettet kap, az ember joggal hiheti azt: biztos nem követett el súlyos bűncselekményt. Mert az eljárás óta nem beszélt K. Bélával, így azt sem tudja, hogyan éli azóta az életét.

Nyoma sincs a bicskei gyermekotthonnak

K. Béláról valóban keveset lehet hallani az ügy lezárulta óta. A nyilvános Facebook-oldalát megnézve nyoma sincs annak, hogy ő valaha kötődött a bicskei gyermekotthonhoz. A múltja ezen részére csak az emlékeztet, hogy a neve szerepel a bárki számára elérhető pedofilnyilvántartásban.

Cikkünk írásakor megkerestük K. Bélát is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mit gondol a kirobbant kegyelmi botrányról, a saját ítéletéről, és hogyan él mostanában. Kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem válaszolt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!