Házkutatást tartott a Gazdasági Versenyhivatal Cseh Katalin állítólagos korrupciós ügyével kapcsolatban

2022. január 21. – 18:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal az állítólagosan Cseh Katalinhoz köthető cégháló működése miatt, ennek részeként pedig január 19-én már házkutatásokat is tartottak – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő kért tájékoztatást a GVH-tól az ügyben, a versenyhivatal pedig megerősítette, hogy tisztességtelen piaci magatartás és a gazdasági versenyt korlátozó megállapodás miatt folytatnak eljárást „a megkeresésben megnevezett egyes és azon túl további vállalkozásokkal szemben”.

A versenyhivatal viszont azt is kiemelte válaszában, hogy a versenyfelügyeleti eljárások elindítása még nem jelenti azt, hogy a vállalkozások a jogsértést el is követték.

Még tavaly nyáron állt elő a kormánypárti média azzal, hogy Cseh Katalinhoz köthető cégek mutyigyanúsan nyertek 4,5 milliárd forint uniós támogatást és 300 millió közbeszerzést. Az ügyet arra alapozták, hogy 2013 és 2018 között Cseh Katalin vezette az apja által alapított Pannónia Nyomda Kft.-t, ebben az időben pedig több uniós pályázatot nyertek, körülbelül 300 millió forint értékben. A „cégháló” haveri jellegét azzal igyekeztek alátámasztani, hogy néhány vállalatnak van legalább két közös címen futó (egy váci és egy szécsényi) telephelye Cseh apjának a nyomdájával.

Tavaly júliusban az Origo írta meg, hogy az ő bejelentésük alapján indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal Cseh Katalin ellen. A Momentum politikusa akkor a Telex kérdésére azt írta: „Én is csak a propagandamédiából értesültem a GVH-vizsgálatról. Természetesen állok minden vizsgálat elé.”

Később Deutsch Tamás az OLAF-hoz fordult az ügyben, amely még szeptemberben elkezdte Cseh Katalin ügyének kivizsgálását. Budai Gyula ezzel párhuzamosan a NAV-nál tett feljelentést költségvetési csalás gyanúja miatt, de eddig egyik szervezetnek sem sikerült bizonyítania a momentumos politikus bűnösségét.

A Cseh Katalin ellen a kormánysajtóban indított lejáratókampány jellegéről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Frissítés: Cseh Katalin a Magyar Nemzet szemléjére a következőt reagálta:

„Budai Gyula és a kormányhű hatóságok elkezdték a választási kampányt. Azonban ez nem több, mint egy ócska elterelési kísérlet az elmúlt évtizedek legnagyobb korrupciós botrányáról, a Völner-ügyről.”

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom