Budai Gyula feljelentést tett a NAV-nál Cseh Katalin ellen

2021. szeptember 2. – 14:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Budai Gyula költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést tett Cseh Katalin ellen a NAV-nál – írja az MTI.

A Fidesz országgyűlési képviselője elmondta, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságál tett feljelentést a Momentum európai parlamenti képviselőjéhez köthető cégek állami támogatásával kapcsolatban. Budai szerint a feljelentés mellé csatolt dokumentumok – cégkivonatok, tulajdoni lapok és támogatási szerződések – igazolják, hogy a Cseh Katalinhoz kapcsolható céghálózat nem arra a célra a használta fel az állami és európai uniós támogatást, mint amire a pályázatokat benyújtotta.

Budai azt állítja, hogy az érintett cégek koncepciója az volt, hogy minél nagyobb támogatási intenzitású térségben – így például a leghátrányosabb nógrádi kistérségben – nyújtsanak be pályázatot, így minél nagyobb állami támogatást szerezzenek meg, majd mindenhova ugyanazt a projektet jelentették le, a beruházások azonban nem valósultak meg. „Vagyis a megnyert pénzt nem a projektekre fordították, de hogy hová, azt majd a nyomozó hatóság kideríti” – mondta.

Az ügy még júliusban indult a Bennfentes.net nevű portálról, ahol Anonymus-álarcos figurák „titokzatos” videókban arról beszéltek, hogy „lelepleznek egy kétszínű ellenzéki politikust”, majd néhány nappal később megnevezték, hogy Cseh Katalinról lehet szó. A portál ezután kiderítette, hogy Cseh Katalin cége, és még néhány másik cég, amelyeknek ugyanazon a címen van a székhelyük, mintegy 4,5 milliárd forint európai uniós támogatást és 300 millió forintnyi állami közbeszerzést nyertek el.

Cseh 2013 és 2018 között volt képviselője a Pannónia Nyomda Kft.-nek, amit Cseh apja alapított még 2010-ben. A cég egy EU-s pályázaton több mint 68 millió forint támogatást nyert egy hologramos technológia kifejlesztésére, majd később ugyanez a cég kb. 217 millió forintot nyert egy holografikus térinformatikai leíró nyelv és digitális holografikus nyomtató kifejlesztésére. A Bennfentes.net portál a többi céget az alapján kötötte Cseh Katalinhoz, hogy ugyanarra a váci ipartelepi címre vannak bejegyezve, mint ahol a Pannónia Nyomda Kft. is működik.

„Egeret szültek a hegyek, ugyanis a propagandamédiában összeadták az ugyanabba az ipari parkba bejegyzett összes cég és vállalkozás által elnyert uniós támogatást, ahol az a nyomda is működik, amit egykor édesapám vezetett. Az pedig egyértelműen kiderül a cégiratokból, hogy én évekkel ezelőtt, jóval az előtt, hogy politikai pályára léptem, lemondtam a cégvezetésről. A Fideszt és propagandáját zavarja a korrupcióellenes tevékenységem, de nem fognak tudni megfélemlíteni. A szükséges jogi lépéseket megteszem az ügyben” – írta ekkor Cseh Katalin, aki a Telex kérdésére megerősítette, hogy sajtópereket indítanak a valótlan állítások miatt.

Később az Origó újságírója, Kovács András tett bejelentést a Gazdasági Versenyhivatalnál az üggyel kapcsolatban, majd megírta, hogy már a GVH is vizsgálja a politikus cégügyeit, ami annyit takart, hogy a hivatal azt vizsgálta, egyáltalán kell-e vizsgálatot indítaniuk. Augusztusban aztán Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője fordult az OLAF-hoz, az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz a Cseh Katalin-ügyben.

„Elhiszem, hogy az egykori elszámoltatási kormánybiztos végre szeretne valami eredményt felmutatni, de csalódás fogja érni. Feljelentése nem más, mint a legújabb fejezete annak a hazug és aljas lejáratási kísérletnek, amit a Fidesz és propagandamédiája hosszú hetek óta folytat ellenem. De nem fognak tudni megfélemlíteni.” – reagált közleményben Cseh Katalin Budai Gyula feljelentésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!