Népirtás zajlik a Gázai övezetben egy ENSZ-jelentés szerint

2024. március 26. – 15:22

Másolás

Vágólapra másolva

Népirtásnak minősíti az izraeli hadsereg a Gázai övezetben öt hónapja tartó katonai válaszcsapásait egy ENSZ-jelentés. Az irat összegzése szerint több mint 30 ezer palesztin halt meg eddig, köztük 13 ezer gyerek, több mint 70 ezer a sérült. Sok ezer embert eltemetni sem tudtak, és ezrek vannak izraeli őrizetben – összegez a Francesca Albanese vezetésével készült jelentés, amely 1967 óta megszállt területként beszél a Gázai övezetről, noha az izraeli csapatok csaknem 20 éve kivonultak a mindössze 360 négyzetkilométeres területről, és csak tavaly októberben tértek vissza súlyos válaszcsapásokkal, miután a Gázai övezetből a Hamász október 7-én véres támadást indított a közeli települések és egy fesztivál ellen, összesen 1200 embert, köztük több mint 800 civilt megölve. Túlélőkkel készített anyagainkat itt és itt olvashatja, a mészárlás egyik helyszínéről pedig itt olvashatja helyszíni beszámolónkat.

Az elmúlt 50 év legsúlyosabb Izraelt érő támadása után megkezdett izraeli katonai válaszcsapások célja a Hamász felszámolása, ám ez a gyakorlatban a 2,3 milliós Gázai övezet infrastruktúrájának szinte teljes elpusztítását eredményezte.

Izrael vitatja a Hamász által ellenőrzött palesztin egészségügyi minisztérium halottakra vonatkozó 32 ezres számát, és az áldozatok számát 12 ezerre teszi.

Tény azonban, hogy a térségben humanitárius katasztrófa alakult ki, kétmillió főre teszik a menekültek számát, akik a Gázai övezet délnyugati szegletébe szorultak, és nehezen jutnak hozzá az elégtelen mennyiségű humanitárius segélyhez, amelyek a legalapvetőbbeket tartalmazzák ivóvíztől élelmen át a gyógyszerekig.

Az ENSZ-jelentés nem tér ki a Hamász október 7-i támadására, csupán általánosságban ítéli el a palesztin terrorista szervezet bűncselekményeit – írta a Jerusalem Post.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához kedden jut el a jelentés, amelynek szerzője fegyverszállítási embargót javasol Izraellel szemben, és szorgalmazza, hogy az elkövetett cselekményekkel foglalkozzon a Nemzetközi Büntetőbíróság.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!