Először beszélt egy volt túsz a Hamász fogságában átélt szexuális erőszakról

2024. március 26. – 15:21

frissítve

Először beszélt egy volt túsz a Hamász fogságában átélt szexuális erőszakról
Humanitárius segély érkezik ejtőernyővel a súlyosan lerombolt Gázai övezetbe március 26-án – Fotó: Jack Guez / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolcórás interjút adott a New York Timesnak a Hamász fogságából kiszabadított túsz. Amit Szuszana az első, aki beszélt az elszenvedett szexuális erőszakról – írta a Jerusalem Post. Amit Szuszanna is a Hamász október 7-i támadásakor került fogságba, hét férfi hurcolta el, akik ellen egy felvétel tanúsága szerint sokáig küzdött:

A fegyveresek 54 napon át tartották fogságban, bezárva egy gyerekszobában, ahol bal bokájánál fogva láncolták le. Egy 24 éves Muhammad nevű férfi őrizte, aki előbb rendszeresen fogdosta, majd arról kérdezte őt, vajon épp menstruál-e, mert láthatóan vérzik.

Október 24-én volt az első alkalom, amikor fogvatartója szexuális aktusra kényszerítette, Szuszannát, miután végre lefürödhetett. „Egy pisztolyt tartott a homlokomhoz” – emlékezett vissza a nő, akit a férfi többször megütött, hogy levegye magáról a törölközőt. Amikor túl voltak az aktuson, Muhammad elment, lemosakodott, később visszatért a sötétben meztelenül hagyott nőhöz, és azt mondta neki. „Rossz vagyok, rossz vagyok, kérlek, ne mondd el Izraelnek!”

Szuszanna ételt is nehezen fogadott el tőle, de kénytelen volt. „Nem bírod látni sem, de muszáj: ő az, aki megvéd, ő az őröd. Vele vagy, és tudod, hogy bármelyik pillanatban újból megtörténhet. Teljességgel függsz tőle” – írta le a nő a végletekig kiszolgáltatott helyzetet. Később egy újabb helyre szállították, ahol fejét egy pólóba csavarták földre lökték, megbilincselték és fegyverrel ütötték. Később egy rúdról lógatták le, rúgták és ütötték, hogy mondja el, amit tudhat az izraeli erőkről. Aztán egy másik szobába vitték, negyven percet adtak neki, hogy információkat közöljön, különben megölik.

A Hamász nem ismerte el, hogy a foglyokon szexuális erőszakot követtek volna el. Jelenleg még 19 nő van fogságban, de nem tudni róluk semmi közelebbit, így azt sem, hogy hányan vannak még közülük életben.

Amit Szuszanna azok nevében beszél, akik nem beszélhetnek – írta az X-en Jichák Hercog. Az izraeli elnök kijelentette: „Az egész világnak erkölcsi kötelessége kiállni Amit mellett és minden áldozat mellett elítélve a Hamász brutális terrorját. A világnak ki kell követelnie minden túsz szabadon engedését.”

Fogságba eset Hamász fegyveresek vallomásait adta közre az izraeli hadsereg, amelyekből kiderült, hogy a palesztin szervezet valóban kihasználta az al-Sifa kórház épületét, hogy azt a kórház védettségét élvezve katonai bázisként használják – írta a Jerusalem Post.

Hatszáz, de akár ezer fegyveres is elrejtőzhetett ott egy időben.

Az egyik vallomástevő három hónapon át volt az épületben, amelynek mindegyik részében volt a Hamásznak fegyverese. Mindez egyrészt nehézzé teszi a Gázai övezetben zajló izraeli katonai válaszcsapás során a Hamász felszámolását, másrészt a civil infrastruktúra pusztításával is jár – miután védelemül azt használja a Hamász, amely gyakran civil lakosságot is élő pajzsként használta fel.

Népirtásnak minősíti az izraeli hadsereg a Gázai övezetben öt hónapja tartó katonai válaszcsapásait egy ENSZ-jelentés. Az irat összegzése szerint több mint 30 ezer palesztin halt meg eddig, köztük 13 ezer gyerek, több mint 70 ezer a sérült. Sok ezer embert eltemetni sem tudtak, és ezrek vannak izraeli őrizetben – összegez a Francesca Albanese vezetésével készült jelentés, amely 1967 óta megszállt területként beszél a Gázai övezetről, noha az izraeli csapatok csaknem 20 éve kivonultak a mindössze 360 négyzetkilométeres területről, és csak tavaly októberben tértek vissza súlyos válaszcsapásokkal, miután a Gázai övezetből a Hamász október 7-én véres támadást indított a közeli települések és egy fesztivál ellen, összesen 1200 embert, köztük több mint 800 civilt megölve. Túlélőkkel készített anyagainkat itt és itt olvashatja, a mészárlás egyik helyszínéről pedig itt olvashatja helyszíni beszámolónkat.

Az elmúlt 50 év legsúlyosabb Izraelt érő támadása után megkezdett izraeli katonai válaszcsapások célja a Hamász felszámolása, ám ez a gyakorlatban a 2,3 milliós Gázai övezet infrastruktúrájának szinte teljes elpusztítását eredményezte.

Izrael vitatja a Hamász által ellenőrzött palesztin egészségügyi minisztérium halottakra vonatkozó 32 ezres számát, és az áldozatok számát 12 ezerre teszi.

Tény azonban, hogy a térségben humanitárius katasztrófa alakult ki, kétmillió főre teszik a menekültek számát, akik a Gázai övezet délnyugati szegletébe szorultak, és nehezen jutnak hozzá az elégtelen mennyiségű humanitárius segélyhez, amelyek a legalapvetőbbeket tartalmazzák ivóvíztől élelmen át a gyógyszerekig.

Az ENSZ-jelentés nem tér ki a Hamász október 7-i támadására, csupán általánosságban ítéli el a palesztin terrorista szervezet bűncselekményeit – írta a Jerusalem Post.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához kedden jut el a jelentés, amelynek szerzője fegyverszállítási embargót javasol Izraellel szemben, és szorgalmazza, hogy az elkövetett cselekményekkel foglalkozzon a Nemzetközi Büntetőbíróság.

„Élve vagy halva”, de el kell fogni Jahja Szinvart – közölte izraeli államfő a Jerusalem Post szerint. Jichák Hercog szerint a Hamász vezetőjének kézre kerítésével lehet csak véget vetni a Gázai övezetben zajló izraeli katonai akcióknak, és csak így lehet remélni, hogy hazatérhetnek a még mindig palesztin fogságban lévő túszok, akiket a Hamász az október 7-i támadáskor rabolt el. A 240 túszból 110-en szabadulhattak ki, a többiek közül többtucatnyian meghalhattak, de még mindig van remény arra, hogy van, aki még megmenthető.

Egyelőre zajlanak a tárgyalások Dohában a túszok szabadon engedéséről, ám a Hamász az Izrael által elfogadott amerikai javaslatot egyelőre elutasította, noha Izrael beleegyezett több palesztin fogoly szabadon engedésébe, hasonlóan ahhoz, ahogyan az az októberi, hatnapos tűzszünetet is biztosító megállapodáskor történt.

A tárgyalások katari és egyiptomi közvetítéssel folynak. Az ENSZ azonnali tűzszünetet javasolt, ennek azonban egyelőre nincsen esélye a tárgyaláson részt vevő katari közvetítő szerint sem.

Hétfői percről percre tudósításunkat itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!