IDF: A Hamász elbarikádozta magát az al-Sifa kórtermeiben, ők pusztítják el a kórházat

2024. március 25. – 12:40

frissítve

IDF: A Hamász elbarikádozta magát az al-Sifa kórtermeiben, ők pusztítják el a kórházat
Izraeli légicsapást követően füst gomolyog a gázai Al-Shifa kórház közelében 2024. március 23-án – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nemzetközi nyomást kell gyakorolni Izraelre, hogy állítsa le a Libanon elleni támadásait – közölte Nadzsib Mikáti, Libanon ügyvivő miniszterelnöke az MTI beszámolója szerint, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa tűzszünetet követelt a Gázai övezetben.

Mikáti a hivatala által közzétett állásfoglalásban üdvözölte a világszervezet vezető testületének határozatát, és úgy fogalmazott, hogy „ez az első lépés az izraeli agresszió feltartóztatásának ösvényén a Gázai övezetben”.

„Ami Libanont illeti, ismételten felszólítjuk az érdekelt államokat, hogy gyakoroljanak nyomást az izraeli ellenségre, hogy hagyjon fel agressziójával Libanon déli részén” – áll a közleményben.

Rendszeresek az összetűzések az izraeli hadsereg és a libanoni Hezbollah milícia között, párhuzamosan az október 7-én kitört gázai övezeti háborúval. A síita fegyveres csoport egyelőre nem reagált az ENSZ BT döntésére.

Joáv Galant, Izrael védelmi minisztere kijelentette, hogy nem állíthatják le a radikális iszlamista Hamász elleni háborút, amíg szélsőségesek túszokat tartanak fogva a Gázai övezetben.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn határozatot fogadott el, amelyben azonnali tűzszünetet követelnek Gáza és Izrael között.

Az Egyesült Államok korábban megvétózta a tűzszünetet szorgalmazó hasonló határozatokat. Pénteken viszont a túszok szabadon bocsátásához kötötte a tűzszünetet, de ezt Kína és az oroszok is megvétózták. Végül az amerikai küldöttség tartózkodott, de a 15 fős tanács másik 14 tagja igennel szavazott.

Válaszul az elégedetlen Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök lemondta két fő tanácsadója tervezett amerikai útját.

António Guterres ENSZ-főtitkár azt mondta, megbocsáthatatlan kudarc lenne, ha nem hajtanák végre a határozatban foglaltakat.

(CNN)

Egy hete tartanak a harcok a Gázavárosban található al-Sifa kórházban, amelyről Izrael többször is azt állította, hogy a Hamász bázisként használja, amit a Hamász tagadott. A kórház területén több ezer palesztin húzta meg magát, akiknek az otthona megsemmisült a támadásokban.

Az IDF szóvivője vasárnap éjszaka közzétett nyilatkozatában a kórház területén végrehajtott izraeli katonai művelet „a háború kezdete óta az egyik legsikeresebb hadműveletnek” nevezte, és azt mondta, Izrael „több száz olyan terrorgyanús személyt fogott el, akik megerősített kapcsolatban állnak a Hamásszal vagy az Iszlám Dzsiháddal”.

„A terroristák elbarikádozták magukat az al-Sifa kórház kórtermeiben. A Hamász elpusztítja az al-Sifa kórházat. A Hamász az al-Sifa sürgősségi osztályán és a szülészeti osztályán belülről tüzel, és robbanószerkezeteket dobál az al-Sifa égési osztályáról.

A kórház körül rejtőzködő terroristák aknavetőkkel lőtték erőinket, jelentős károkat okozva a kórház épületeiben. Ismétlem: a Hamász aknavetőkkel lövi az al-Sifa kórházat. A Hamász lerombolja az al-Sifa kórházat. A Hamász elfoglalta a kórházat, és a betegek és sérültek mögé bújva, az al-Sifa belsejéből vívja a háborút”.

Daniel Hagari a videóban nem mutatott be bizonyítékot ezeknek az állításoknak az alátámasztására. A Hamász többször is tagadta, hogy orvosi infrastruktúrát használna bázisként.

António Guterres, az ENSZ főtitkára egy jordániai sajtótájékoztatón azt mondta, egyre nagyobb nemzetközi konszenzust lát abban, hogy a nemzetközi közösségnek meg kell mondania Izraelnek, hogy tűzszünetre van szükség.

„Kezdetben a mi hangunk viszonylag egyedül volt, de most már egyre több nemzetközi közösség is elismeri ugyanezt. Azt látjuk, hogy a nemzetközi közösségben egyre nagyobb konszenzus alakul ki, hogy elmondjuk az izraelieknek, hogy tűzszünetre van szükség. És azt is hallottam az Egyesült Államokban, az Európai Unióban, nem is beszélve természetesen a muszlim világról, hogy világosan el kell mondanunk az izraelieknek, hogy Rafah bármilyen szárazföldi inváziója humanitárius katasztrófát jelenthet” – mondta.

(Guardian)

Az ENSZ BT újabb, ezúttal arab támogatással beterjesztett tűzszüneti határozatról szóló szavazásra készül

A Gázai övezeti fegyveres konfliktusról szóló újabb határozattervezet kerülhet az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé hétfőn, miután az öt állandó és tíz nem állandó tagországnak orosz és kínai vétó miatt pénteken nem sikerült elfogadnia az Egyesült Államok javaslatát a fegyverszünetről Izrael és a Hamász palesztin szélsőséges szervezet között. Az újabb dokumentum az iszlám szent hónap, a ramadán időszakára szorgalmaz azonnali humanitárius tűzszünetet a tíz ideiglenes tag kezdeményezésére, orosz és kínai támogatással.

Az ENSZ arab tagállamait tömörítő, 22 országból álló csoport pénteken egységre kérte a BT 15 tagját, és sürgősnek minősítette a határozati javaslat elfogadását, úgy fogalmazva, hogy már régen késésben vannak a tűzszünetről szóló határozatot illetően. Arra is utaltak, hogy a ramadán hónapja április 9-ig tart. Diplomáciai források szerint az újabb határozati javaslatról már szombaton szavaztak voltak, de aznap elhalasztották.

Az Egyesült Államok ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az újabb javaslat veszélybe sodorhatja az amerikai diplomácia által támogatott egyeztetéseket egy olyan megállapodásról, amely a tűzszünetet a Hamász kezében lévő túszok elengedéséhez kötné. Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet szerint az újabb dokumentum kifogást ad a Hamász számára, hogy a tűzszünetről szóló egyeztetéseken felálljanak a tárgyalóasztaltól.

Pénteken az Egyesült Államok által kidolgozott és előterjesztett határozati javaslatot Oroszország és Kína arra hivatkozva vétózta meg, hogy nem tartalmazott felszólítást a harcok azonnali leállítására.

Az Egyesült Államok korábban háromszor emelt vétót a BT-ben a közel-keleti helyzetről szóló határozati javaslat szavazásán, legutóbb februárban, amikor az arab ENSZ-tagállamok által kidolgozott dokumentumot 13 BT-tag szavazta meg, egy tartózkodás és az amerikai vétó mellett. Az Izrael és a Hamász közötti harcok kirobbanása óta a BT-nek két határozatot sikerült elfogadnia, amelyek a gázai humanitárius válsághelyzet kezeléséről szóltak, de tűzszünetről nem. A Biztonsági Tanács az ENSZ egyetlen szervezete, amelynek határozatai jogilag kötelező érvényűek. (MTI)

Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezetének (UNRWA) vezetője szerint Izrael már nem engedi, hogy a szervezet eljuttassa szállítmányait a Gázai övezet északi részébe.

Philippe Lazzarini az X közösségi oldalon vasárnap azt írta, az UNRWA már nem tudja az életmentő segélyeket eljuttatni a Gázai övezet északi részébe, ahol az embereket éhínség fenyegeti.

„A szemünk előtt kibontakozó tragédia ellenére az ENSZ azt a tájékoztatást kapta az izraeli hatóságoktól, hogy a jövőben már nem hagyják jóvá az UNRWA élelmiszerkonvojainak belépését az övezet északi térségébe” – közölte Lazzarini, aki szerint ezzel Izrael „szándékosan akadályozza az életmentő segítség célba jutását egy mesterségesen előidézett éhínség idején”.

Segélyszervezetek szerint az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet között több mint öt hónapja húzódó háború következtében a blokád alá vont Gázai övezetben humanitárius katasztrófa fenyeget. A térség északi részéből az emberek többsége elmenekült az izraeli bombázások elől, de becslések szerint mintegy 300 ezren maradtak, és hozzájuk csak nagyon kevés segély ért el az utóbbi időben.

Izrael visszautasítja azt a vádat, hogy akadályozná a szállítmányok célba jutását, és a segélyszervezeteket gyanúsítja azzal, hogy azok nem osztják szét megfelelően a segélyeket. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!