Izrael ismét hadműveletet indított Hán-Júnisz kormányzóságban

2024. március 24. – 14:52

Izrael ismét hadműveletet indított Hán-Júnisz kormányzóságban
Izrael légicsapást mér a Gázai övezet középső részére 2024. március 22-én – Fotó: Abdel Karím Hana/MTI/AP

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat közös akciójában a Hán-Júnisz nyugati részén fekvő al-Amal negyedben indítottak támadást az iszlamista Hamász terrorszervezet létesítményeinek és haderejének felszámolására. Folytatódik tehát Izrael szisztematikus támadása, amit az váltott ki, hogy a Hamász terroristái 2023. október 7-én átszivárogtak Izraelbe, és 1200 civilt kegyetlenül lemészároltak.

A Hán-Júnisz kormányzóság, ahol most az izraeli ellenakció zajlik, a Gázai övezet déli részén található, Izrael tőszomszédságában. Területe mindössze 108 km², népessége 300 ezer fő, vagy legalábbis a vérengzések előtt annyi volt, ma már nehéz ilyen adatokkal dobálózni, hiszen sokan voltak kénytelenek menekülni.

A mostani hadművelet kezdetén a légierő vadászgépei mintegy negyven célpontot semmisítettek meg, köztük katonai épületeket, alagutakat és hadicélokra használt egyéb infrastruktúrát. Bejelentették, hogy a szárazföldi egységek taposóaknákat, gránátokat, páncéltörő rakétákat és aknalövedékeket találtak egy lakóházban az ENSZ palesztin segélyszervezetéhez, az UNRWA-hoz tartozó egyes táskákba rejtve.

Mint mindig, ezúttal is kitüntetett szerep jut a támadásokban a kórházaknak. Az izraeli katonák ismét razziáztak a Hán-Júniszban fekvő Nasszer és az al-Amal kórházban is, egy hónappal korábbi razziájuk után.

Az övezet északi részén, Gázavárosban fekvő Sifa kórházban is folytatódtak a harcok. A kórházban és környékén eddig legalább százhetven iszlamista fegyverest öltek meg, és mintegy nyolcszáz embert vettek őrizetbe, akik közül négyszáznyolcvanat azzal vádolnak, hogy kapcsolatban álltak a Hamásszal vagy az Iszlám Dzsihád terrorszervezettel.

Az ott folyó csatákban életét vesztette egy huszonegy éves izraeli őrmester, és ezzel 252-re emelkedett a gázai szárazföldi harcokban elesett izraeli katonák száma. A palesztin áldozatok száma két nagyságrenddel nagyobb, 30 ezer fő körül lehet.

Az ország északi, libanoni határánál is tovább folytak a harcok vasárnap, Izrael légicsapást mért a libanoni síita Hezbollah szervezet milíciájának több célpontjára, és Dél-Libanonból számos rakétát lőttek ki Izrael irányába. A most zajló ütközeteknek mindez külön érdekessége: a szunnita Hamász és a síita Hezbollah valamelyest félretették a szunnita-síita ellentétet, így kettejük ellen egyszerre kell Izraelnek küzdenie.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!