Jahja Szinvar elfogása nélkül nincs lezárás

2024. március 26. – 15:22

Másolás

Vágólapra másolva

„Élve vagy halva”, de el kell fogni Jahja Szinvart – közölte izraeli államfő a Jerusalem Post szerint. Jichák Hercog szerint a Hamász vezetőjének kézre kerítésével lehet csak véget vetni a Gázai övezetben zajló izraeli katonai akcióknak, és csak így lehet remélni, hogy hazatérhetnek a még mindig palesztin fogságban lévő túszok, akiket a Hamász az október 7-i támadáskor rabolt el. A 240 túszból 110-en szabadulhattak ki, a többiek közül többtucatnyian meghalhattak, de még mindig van remény arra, hogy van, aki még megmenthető.

Egyelőre zajlanak a tárgyalások Dohában a túszok szabadon engedéséről, ám a Hamász az Izrael által elfogadott amerikai javaslatot egyelőre elutasította, noha Izrael beleegyezett több palesztin fogoly szabadon engedésébe, hasonlóan ahhoz, ahogyan az az októberi, hatnapos tűzszünetet is biztosító megállapodáskor történt.

A tárgyalások katari és egyiptomi közvetítéssel folynak. Az ENSZ azonnali tűzszünetet javasolt, ennek azonban egyelőre nincsen esélye a tárgyaláson részt vevő katari közvetítő szerint sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!